Liviu Voiculescu, senator PNL, susține, alături de colegii săi din Parlamentul României, noi schimbări privind Codul Fiscal, deoarece sistemul fiscal din România trebuie să fie nu numai constituțional, ci și proporțional și echitabil, pentru toți cetățenii români, iar așezarea justă a sarcinii fiscale reprezintă un principiu constituțional deja consacrat, în mai multe decizii ale Curții Constituționale a României.
„Din păcate, prin Ordonanța Guvernului nr. 16/2022, pentru modificarea și completarea Codului Fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri financiar-fiscale, a fost introdusă o măsură fiscală profund inechitabilă – suprafiscalizarea contractelor de muncă cu timp parțial – care, cu numai câțiva ani în urmă, își demonstrase profunda ineficiență economică și fiscală: scăderea numărului de contracte de muncă cu timp parțial, creșterea evaziunii fiscale, creșterea muncii la negru, scăderea veniturilor bugetare din contribuții de asigurări și din impozitul pe veniturile salariale. Inițiatorul actului normativ, respectiv Ministerul Finanțelor, a fundamentat, în mod eronat, această măsură, prezumând apriori angajatorii sau angajații ca fiind rea-credință.
Din cauza efectelor negative propuse în economie de supraimpozitarea contractelor de muncă cu timp parțial în economie, propunem ca baza de calcul pentru contribuțiile de asigurări sociale și de sănătate datorate de către persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor, în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial, să fie reprezentată de venitul efectiv realizat și nu prin raportare la salariul minim pe țară în vigoare, în luna pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate”, a declarat Liviu Voiculescu.
Senatorul a mai spus faptul că propunerile anterioare au produs deja efecte negative asupra pieței muncii din România, materializate prin încetarea a zeci de mii de contracte de muncă cu timp parțial. Impactul bugetar al prezentei legi va fi unui semnificativ pozitiv, în condițiile în care se estimează o revigorare a înregistrării de noi contracte de muncă part-time și o reducere semnificativă a muncii la negru. Impactul bugetar va fi pozitiv, atât pe componenta de venituri, prin creșterea încasărilor din contribuții de asigurări și impozit pe salarii, cât și pe componenta cheltuieli, prin diminuarea cheltuielilor de asistență socială.
Ionuț Dumitrescu