În urmă cu două zile (2 septembrie a.c. – n.r.!), Silviu Neacșu, prefectul județului Olt, a semnat Protocolul de colaborare între instituția pe care o conduce și Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperație Craiova, privind Schema de ajutor de minimis „Locuri de muncă subvenționate”, instituită prin proiectul „Locuri de muncă pentru TINEri în București și regiunea Sud Vest”, ID 143466. Principalele obiective ale proiectului sunt dezvoltarea IMM-urilor și a aptitudinilor de muncă ale tinerilor absolvenți ai unei instituții de învățământ secundar și terțiar în 2014, aflați în tranziție de la școală la viața activă, prin învățarea la locul de muncă, și subvenționarea locurilor de muncă, în vederea creșterii ratei de ocupare în rândul tinerilor integrați la primul loc de muncă, după absolvire.
„Programul se adresează tinerilor absolvenți de liceu sau facultate, cu sau fără diplomă, promoția 2014, și constă în plata unei subvenții de 900 de lei pentru cei cu studii medii și 1.300 pentru cei cu studii superioare. IMM-ul care angajează acești tineri are și câteva obligații. Locurile de muncă trebuie să fie nou-create, nu poate angaja pe posturile vacante. De asemenea, are obligația păstrării locului de muncă nou-înființat pe o perioadă egală cu cea pentru care a beneficiat de subvenție. Subvenția se alocă pentru minimum șase luni și maximum 12 luni. O altă restricție se referă la numărul de persoane care pot fi angajate, microîntreprinderile pot înființa maximum trei posturi noi, întreprinderile mijlocii maximum șapte, iar întreprinderile medii până la maximum 15 locuri de muncă”, a declarat Radu Ghinea (foto), reprezentantul Oficiului Teritorial pentru IMM-uri Craiova.
Ajutorul de minimis se acordă angajaților prin intermediul IMM-urilor sub formă de sume nerambursabile, pentru acoperirea cheltuielilor salariale complete cu angajații noi în limita a 1575 lei/lună pentru studii medii și 2328 lei/lună pentru studii superioare.
Pentru a putea beneficia de acest ajutor, angajatorii trebuie să țină cont și de faptul că ajutorul de minimis nu se acordă posturilor nou-înființate în domeniile asigurări, tranzacții imobiliare, intermedieri financiare, comercializarea băuturilor alcoolice, tutunului, a armamentelor și a produselor energetice. Totodată, după includerea în program, IMM-urile sunt monitorizate, trebuind să facă dovada angajării absolvenților cu extras de REVISAL.
„Programul a fost deschis săptămâna trecută, iar cei interesați pot găsi detalii pe site-urile otimmc.ro, aippimm.ro și imm.gov.ro. Aici sunt formularele și procedura de înscriere, care este destul de simplă. Respectivele formulare se downloadează, se completează de către angajator și absolvent, după care se încarcă în aplicație. Nu există un criteriu după care să se facă o selecție a IMM-urilor, primul care aplică este primul care intră în program”, a spus Radu Ghinea.
Bugetul total pe țară pentru implementarea acestui program este de 40 de milioane euro, ce va fi împărțit la cele opt regiuni, ceea ce face ca Oltenia să primească cinci milioane de euro, bani necesari angajării a 800 de tineri absolvenți.
Până în acest moment, au fost încheiate protocoale la nivel de ministere, dar și la nivel local, cu Inspectoratul Teritorial de Muncă, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă și cu Inspectoratul Școlar Județean.
Ionuț DUMITRESCU