AcasăOra SatuluiLucrurile pe care le-am spus în campanie se regăsesc, faptic, în localitate!

Lucrurile pe care le-am spus în campanie se regăsesc, faptic, în localitate!

La aproape patru ani de la începerea mandatului său de primar, Nicușor Sîia are cu ce să se prezinte în fața oamenilor, pentru a avea pretenția să candideze pentru un nou mandat. Piață agroalimentară, ultramodernă, drumuri mai bune, pășuni fertilizate și curățate, sistem de alimentare cu apă, farmacie și cabinet stomatologic, sistem video performant, o primărie curată și bine pusă la punct – iată doar o parte din realizările domnului primar, care-l situează în rândul primarilor rurali performanți ai  acestui județ.

radomiresti piata 5Sunteți la aproape final de mandat. Din promisiunile d-voastră electorale, ce ați rezolvat până acum și ce aveți în curs de rezolvare?

Eu nu am făcut promisiuni, pentru că nu trebuie să promiți omului. Vii aici să realizezi și realizările le poți face numai prin muncă.

Priorități au fost străzile și apa.

Am reușit, prin GAL, să construim o piață agro-alimentară, care are toate utilitățile, apă, grup sanitar, mese.

Avem un proiect modernizare străzi, cu toate că adversarii au început să spună că nu este implementat de mine. D-l Cotigă (fostul primar), Dumnezeu să-l ierte!, știe cum alerga cu mine pentru acest proiect implementat în 2015, cu 15.362 de m, la o valoare de peste 120 de miliarde. Sunt realizați 4,260 km, la ora actuală, pe străzile pe care le avem prinse în proiect se schimbă podurile.

radomiresti 4Deci, piața agro-alimentară realizată pe GAL, grădiniță construcție nouă. La începutul anului, am aprobat bugetul s-o dotăm cu centrală, loc de joacă, s-o îngrădim. Avem puț nou forat în Crăciunei, acolo unde încă avem probleme cu apa.

Avem extindere alimentare cu apă, avem ridicări topo și geo în satul Radomirești, pentru canalizare. Satul Radomirești, în proporție de peste 90% are apă. Faptul că nu sunt branșați câțiva cetățeni, e din cauza puterii lor economice.

Avem cabinet stomatologic. Pe raza comunei, avem piața, și ne-am pus de acord cu d-na dr., că tot vine țăranul nostru la piață, să se programeze și la stomatolog. Inconvenientul mare este că este distanța mare între satele Călinești și Crăciunei. Când mai iau vreun sătean în mașină, indiferent de culoarea politică, se miră, pentru că sunt singurul primar care face acest lucru. Eu nu te iau nici pentru culoarea politică, te iau pentru că așa mi-e sufletul. Te consider ca pe o mamă, ca pe mama mea, pensionară de CAP, cum sunt peste 60% din comună.

Avem o farmacie în dispensarul uman și am mai deschis o altă farmacie. Am primit felicitări din partea oamenilor.

Cum stați cu școlile și cu străzile?

Școala Radomirești și-a asigurat tot ce înseamnă mobilier: scaune, bănci – sunt noi.

În 2012, în platforma mea electorală, era trecut: Comuna Radomirești să devină o comună europeană!

Avem străzi pe care le-am balastat, deoarece străzile sunt priorități pentru oameni. Avem străzi asfaltate.

Am terminat Planul Urbanistic General al Comunei Radomirești. Am fost să accesăm încă un proiect, pe fonduri europene, pe modernizare străzi de 1 milion de euro. Am realizat ridicările topo și geo, dar ne-am lovit de PUG. Într-o săptămână sau două, îl vom avea!

Avem iluminat public care funcționează pe toate străzile comunei. Avem un sistem video în comună care funcționează foarte bine și este foarte eficient.

Sunteți acuzat că ați înstrăinat pășunea, izlazul…

Nu am înstrăinat nimic. Sunt 220 ha în acte și pe teren. Izlazul este compus din mai multe parcele, nu e comasat. S-au luat subvenții, cu care am făcut fertilizarea, curățirea izlazului. Am sunat consilierii locali, crescătorii de animale, să meargă unde s-a executat, conform statutului îngrijirea izlazului. Am cerut să se facă o comisie, să nu mai existe discuții între primărie și crescătorii de animale, să urmărească ei ce se întâmplă.

Toate informațiile eronate pe care le aveți sunt de la un contracandidat și sunt fără număr și nu se va opri aici. Face campanie electorală…

Revin la platforma din 2012, unde spuneam că voi face curățenie. Am făcut curățenie la groapa de gunoi. Am făcut poze înainte și după. Mi s-a spus că am cărat doar două mașini și atât. Adversarii politici fabulează!

Fermierilor le urez sănătate, dar să aibă grijă de animale, nu să-l lași pe X sau pe Y și tu să stai în altă parte, să reclami sau să stai la cârciumă.

Ați avut probleme în trecerea unor hotărâri?

Nu, niciodată. Acum, pe 29 februarie, a fost o ședință extraordinară. Am sunat pe unul, pe altul, dar unul era bolnav, altul era la cârciumă, altul era la magazin. Avem un proiect de hotărâre – buget referitor la trimestrul I pentru acele tichete de 50 de lei pentru copii, nu pentru primar sau pentru consilieri. Avem, pe raza comunei, aproximativ 60 de copii cu vârste cuprinse între 2 și 6 ani.

Un consilier local mi-a spus că nu scria acest lucru în convocare. Domnule, în convocare este trecut cine inițiază și cine îl raportează, că dumneata d-aia vii la ședință, să-ți prezinte situația contabilul, primarul, secretarul, viceprimarul, consilierul.

Mai avem problema apei din satul Crăciunei. Ne zbatem cu mari greutăți, prin semnături, ca CL să preia acest sistem de alimentare cu apă. Chiar dacă-l vom lua, va fi foarte greu, dar îl vom rezolva

Am avut ultima adunare publică în satul Crăciunei, și oamenii au fost de acord ca problema apei să intre în administrația publică.

Încercăm, din anul 2012, dar ce să facem, acestea sunt legile, cu acel punctaj. Bătrânii noștri nu știu ce înseamnă punctaj, nici unii dintre consilierii noștri nu știu ce înseamnă punctaj. Nu toți! Mi-e jenă să-i jignesc, dar acesta este adevărul.

Din punct de vedere economic, comuna beneficiază de firme sau societăți agricole care să plătească impozite și taxe la bugetul local?

Da, aproximativ 15. Pe raza comunei, avem undeva la 10.000 de ha, dintre care 90% sunt comasate la societăți agricole. Sunt 900 de ha  particulare, restul la societăți agricole.

Ce proiecte aveți pentru viitor?

Modernizare străzi, extindere alimentare cu apă, bază sportivă, dotarea noii grădinițe cu centrală. La baza sportivă, să terminăm lucrarea. Instalarea altor camere video pe raza comunei. Avem patru camere video în satul Crăciunei și una aici și s-a cunoscut eficiența lor.

Dacă vom merge în aceeași echipă, mai avem două școli care au intrat în conservare, din cauza lipsei de copii. Ne dorim ca acele locuri unde sunt școlile să ni le dea nouă, pentru a veni cu investitori, cu o croitorie, cu ceva privat.

La capitolul Cultură cum stați?

M-am întâlnit, săptămâna trecută, cu d-l instructor Costică Bălărău. Ne dorim să reînnoim tradiția. A venit dumnealui, la Căminul Cultural, au venit în jur de 43 de copii, dintre care vrem să formăm două grupuri. Când vezi pe scenă, în alte localități, copii din comună, îți sare inima de bucurie.

Avem trei cămine culturale la Radomirești, Crăciunei și Călinești, toate funcționale. Le-am modernizat, cu termopane. Îi mulțumim d-lui Gheorghe Popa, un întreprinzător privat renumit, pentru sprijinul acordat.

Ne dorim să revitalizăm folclorul românesc.

Adresați un mesaj locuitorii comunei d-voastră.

Pentru că a fost ziua de 8 martie, le urez tuturor doamnelor o primăvară sănătoasă, cu multă înțelegere, cu răbdare și cu realizările pe care le doresc. Tuturor locuitorilor le doresc multă înțelegere și sănătate. Pe viitor, nu o să-i dezamăgesc, ca și până acum. Lucrurile pe care le-am spus în campanie, se regăsesc faptic în localitate.

Dumitru SÂRGHIE


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments