Din câte știți dvs., d-le Popescu, cine este Adrian Năstase?
Adrian Năstase este fiul unui fost general comunist. Ca student, a fost un privilegiat, ca urmare a condiției de membru al PCR, și – după ce a terminat Dreptul – a făcut și Sociologia. A rămas, după absolvire, în învățământul superior, la Facultatea de Drept (asistent), iar – în calitate de student la Sociologie – el venea la fiecare curs, o singură dată pe an, pentru a-l cunoaște profesorul, care trebuia să știe că Năstase îi este student. La sfârșitul anului, venea în ultima zi de practică, pentru a primi nota 10.
După câte știu, în 1989, era pregătit pentru a intra în diplomație, urmând să plece la o ambasadă în străinătate. Din păcate sau din fericire, din cauza prăbușirii comunismului, Adrian Năstase a rămas în țară. Ca toți fiii marilor nomenclaturiști de partid, alături de Petre Roman, Theodor Stolojan, Traian Băsescu, Mișu Negrițoiu, Daniel Dăianu și Adrian Severin, el a intrat în politica mare.
Fără îndoială, politica pe care a făcut-o Adrian Năstase nu este decât o continuare a obiceiurilor comuniste. Comunism nu înseamnă doar a pune în comun. A fi comunist înseamnă și a promova minciuna, hoția și manipularea. Acest tip de politică, dominat de minciună, furt și manipulare, instalat în regimul Ion Iliescu, se poartă și astăzi, aș putea spune chiar fără perdea.
Vă adresez aceeași întrebare cu referire la Traian Băsescu…
Același răspuns! Cu precizarea că tatăl lui Băsescu nu a fost chiar general, ci doar colonel în armata comunistă.
Cum îl caracterizați pe mai tânărul politician Victor Ponta?
Văd în Victor Ponta un demn urmaș al lui Adrian Năstase și Traian Băsescu.
În momentul arestării lui Năstase, liberalii lui Antonescu au fost mai precauți în a pune pe seama lui Băsescu condamnarea acestuia. Nu vi se pare o măsură rațională și de neamestec în treburile Justiției?
Văd în această atitudine liberală doar o fugă de răspundere. De fapt, disputa dintre Adrian Năstase și Traian Băsescu are o puternică amprentă personală și se poartă în cel mai pur stil comunist.
Asta exclude și vinovăția lui Adrian Năstase?
Nu! Amândoi, Traian Băsescu și Adrian Năstase, sunt la fel de vinovați de furt și de corupție (a uitat cineva Flota lui Băsescu?).
Coabitarea lui Ponta cu Traian Băsescu a fost de bun augur pentru România?
Nu! A fost un gest fără sens și o încercare de a se păcăli reciproc.
Mai sunteți un bun european, d-le Popescu?
Am fost, sunt și voi muri european. Aceasta înseamnă că îmi repugnă comportamentele de tip oriental (șpaga, minciuna și înșelătoria).
În acest caz, de ce credeți că majoritatea cancelariilor europene îl girează pe Traian Băsescu și îl discreditează pe Ponta, mai ales în ceea ce privește încercarea modificării Codului Penal, de către majoritatea parlamentară a USL, în așa fel încât hoții să fie absolviți de pușcărie?
Acest punct de vedere este o exagerare. Cancelariile europene sunt păcălite de propaganda pro-băsistă, realizată cu sprijinul Serviciilor Secrete. În realitate, în Statutul Parlamentarilor nu există nicio tendință spre superimunitate. Superimunitatea dobândită, chipurile, prin scoaterea parlamentarilor din categoria funcționarilor publici este o mare gogoriță. Nicicând și niciunde (de asemenea și în România), parlamentarii n-au fost, nu sunt și nu vor fi funcționari publici. Imunitatea parlamentară se rezumă la opiniile publice exprimate în Parlament, inclusiv la vot. Așa cum sunt arestați, în prezent, parlamentarii pentru corupție și trafic de influență (acestea fiind infracțiuni posibile în activitatea parlamentară) tot așa vor fi arestați și în viitor.
Cât privește modificările la noul Cod Penal, eu n-am avut posibilitatea să le citesc și nu pot exprima un punct de vedere. Dar, în ceea ce privește încercarea de reducere a termenelor de prescripție a unor fapte, este evidentă intenția USL de a-i scuti pe infractori de neplăcerile Justiției.
De fapt, actualele termene de prescripție sunt oricum foarte mici, dacă avem în vedere lentoarea Justiției române. Oricum, prescripția din actualul Cod Penal este extraordinar de generoasă, dacă ne gândim că neprescrierea crimelor săvârșite în Decembrie 1989 a fost obținută de Asociația 21 Decembrie, cu un mare efort la CEDO. Așa că, în Codul Penal românesc, există multe hibe. Ca să avem un Cod Penal compatibil cu cele din Europa, cred că e nevoie să dispară modul de gândire care marchează actuala generație.
Ponta sau Antonescu la președinția României?
Nu știu, pentru că nu știu ce este în capul celor doi lideri ai USL, dar sunt sigur că Antonescu nu va ajunge președinte.
Ca fost deținut politic, nu vi se pare că odată cu revenirea socialiștilor lui Iliescu la Putere, ne-am întors în Epoca de Aur?
De fapt, ne aflăm în aceeași situație în care înotăm din 1989 până în prezent. Un fals capitalism, promovat de fiii foștilor nomenclaturiști de partid și de fiii foștilor ofițeri de Securitate.
Ce le doriți lui Ponta, Antonescu și Băsescu și ce credeți că ne așteaptă anul acesta, din punct de vedere politic și social?
Celor trei lideri le doresc să-și încheie cât mai curând cariera politică și să ne lase în pace. Atâta vreme cât ei se confruntă în viața politică a României, nu ne putem aștepta la nimic îmbucurător. Dumnezeu cu mila!
A consemnat Dumitru SÂRGHIE