D-le primar, ați reconfirmat, dacă mai era cazul, că sunteți cel mai performant primar pesedist din Olt. Care este secretul acestui succes electoral, care dăinuie chiar din perioada comunistă?
În primul rând, eu mă consider un politician de stânga, nu neapărat un pesedist. Încă nu știu dacă PSD este de stânga sau de dreapta. Mă mai gândesc. Pentru că, sincer, sunt prea multe probleme în această societate, pe care doar o politică de stânga autentică le poate rezolva. Eu vă garantez faptul că sunt de stânga. De stânga m-am născut, de stânga mor…
Secretul succesului meu este munca depusă de exact 56 de ani, în aceeași localitate. M-am născut în Colonești, am muncit, în Colonești, 56 de ani, și cred că mai muncesc încă 3-4 ani. După aceea, când voi muri, tot aici voi fi îngropat.
Am realizări de peste 2000 de miliarde lei de lei vechi, bani aduși în Colonești. Avem trei sisteme de apă, care funcționează, zi și noapte. Am văzut că, în alte localități, se oprește alimentarea cu apă, pentru că nu mai fac față. La noi, oamenii își irigă terenurile. Am avut o mică problemă cu o pompă, dar în câteva zile, am înlocuit-o. Avem șase puțuri, la 300 de m adâncime, avem șase pompe, care merg zi și noapte.
Drumurile sunt asfaltate, în toată comuna, chiar și ulițele. Avem un drum agricol, prin AFIR Craiova, de 5 km, pe care, până în Ziua Comunei, îl terminăm.
Canalizarea este în toate cele nouă sate, chiar și în ultimele case din satele Chelbești și Goești. Ne întindem pe 35 de km.
Din cele nouă sate ale comunei Colonești, avem gaze naturale, în șapte, în al optulea, avem conducta băgată, iar în cel de-al nouălea, în satul Vlaici, nu avem deloc. Vă dați seama, sunt primar vechi, dar nu am putut să fac mai mult. Avem gaze naturale în opt sate, din anul 2002. În 22 de ani, nu am reușit să băgăm gazele și în celelalte două sate, cu toate că, în unul, avem deja conducta.
Am avut un proiect, prin FDI, s-a terminat cu FDI-ul… Am avut contract încheiat cu Guvernul României, după aceea, am scos la licitație contractul cu o societate din Slatina, care a făcut lucrări de 22 de miliarde lei vechi, pe care nici acum nu i-am dat. Avem hotărâre judecătorească, probabil că ne va bloca conturile, pentru că au dreptate. Pe cei de la Guvernul României i-a durut în 14…
În 2020, d-l Ciolacu trecea, cu d-l Stănescu, spre Mehedinți, pentru alegerile parlamentare. Au venit aici, în acest birou, și mi-au promis că, în cinci luni, voi avea gaze naturale și în celelalte două sate. Iată că, au trecut patru ani și nu am gazele băgate.
Se zvonea înainte de alegeri că nu mai candidați, din cauza ingratitudinii guvernului PNL-PSD… V-ați răzgândit?
Sincer să fiu, nu am mai vrut să candidez. Am fost cu fiul meu, la d-l președinte Oprescu, să candideze el. A fost de acord, dar i-am pus o singură condiție. I-am spus: „D-le președinte, mergeți cu mine la București și mă ajutați să mi se aprobe proiectul. Pentru că eu cred că am cel mai bun proiect din România”. De la mine, a plecat extinderea de gaze, cu branșamente făcute la cetățean. Un branșament să fie făcut de la țeavă, este o jumătate de metru, până la gardul omului și să-i pună acea cutie, costă 7.000 lei. De unde dă cetățeanul banii aceștia? Pentru că, apoi, până în casă, la aragaz, îl costă aproximativ 500 de lei. Dl președinte nu și-a putut lua acest angajament și l-am înțeles…
Noi am reușit, cu toate că s-a terminat cu FDI-ul, m-am judecat cu ei, au câștigat, pentru că nu puteam să mă lupt cu ei. Era ca lupta dintre țânțar și armăsar. Și, a venit, apoi, celelalte două programe, Anghel Saligny, pe apă, canal și asfalt, și altul, tot Anghel Saligny, pe gaze. Automat, trebuia să ne acorde sumele necesare. Acest ministru Veștea, despre care aveam o impresie deosebită, a fost și la adunarea generală a comunelor, din Mangalia, unde mi-a promis că mă ajută. Apoi, m-a chemat la el și mi-a spus că nu poate, pentru că totul s-a discutat la nivel de județ. Am venit la județ, mi s-a spus că nu depinde de ei, ci de Guvern, că nu s-a aprobat. Am fost mingea lor de ping-pong! Era vorba de 100 de miliarde. Județul a dat la Grădinari și la Strejești, câte 200 de miliarde, pentru a începe proiectul, pe care o să-l facă la Paștele Cailor. Iar mie, că avem extindere și terminam cu gazele în toată comuna mi-a dat cioara de pe gard.
În rest, la Colonești, avem cam de toate, avem și bloc de locuințe, cu 52 de apartamente, pe care-l terminăm la Ziua Comunei…
Mai am o problemă, și din această cauză nu am plecat de la Primărie. Avem o echipă de fotbal, în Liga a III-a. Am fost la baraj, am pierdut din cauza arbitrilor și a celor de la Federație, care nu au fost corecți cu noi, nici la Colonești, nici la Câmpu Lung. Avem un proiect de Complex Sportiv de tip A, cu tribună de 1000 de locuri, realizat, trecut prin CNI, trecut și prin Comisia de la Ministerul Dezvoltării. Singurul lucru era că trebuia să-l scoată la licitație, de anul trecut, din ianuarie. Nu este scos nici acum. În vară, mi s-a spus că s-a întrerupt din cauza creșelor, a dispensarelor, cu stadioanele. Dar, a trecut anul, a venit 1 ianuarie și mi-au spus că rezolvă. Nici la această oră, nu este rezolvat. Cel târziu, în luna iulie, vă jur că fac greva foamei în fața Companiei Naționale de Investiții. D-na Pătrășcoiu, pentru care aveam o stimă deosebită, m-a tot amânat, ca pe un copil, când îi dai bomboane, că e mâine, că e poimâine și, uite, a trecut și acest an…
Poate că, și din această cauză, jucătorii nu au vrut să intrăm în Liga a II-a, pentru că nu au unde să joace, stadionul pe care-l avem acum este de Liga a III-a. Și asta m-a făcut să candidez.
Că nu a mai candidat nimeni, alături de mine, mi-e și rușine. M-am luptat singur, am alergat singur, am mai și căzut, dar am ieșit cu 100%. Dacă mă duceam singur la vot, tot 100% luam!
Au venit Mugur Mihăescu, a venit Gigel Știrbu, pe care i-am ajutat să-și facă lista de consilieri… Stric eu că nu au vrut oamenii lor din partide să candideze? Știau că nu au nicio șansă. Realitatea asta este, dar nu stric eu. M-au acuzat unii că am candidat singur…
Cum ați instaurat pacea cu conducerea județeană a PSD, pentru că știu că erați în totală discordanță?
Eu spun realitatea. Din data de 14 decembrie 2023, mi-am dat demisia din președinte al Organizației Comunale Colonești, nu din membru de partid. Ați consemnat-o și Dvs. în Linia Întâi. Eu, la ora actuală, sunt membru PSD, dar nu mai sunt președinte al organizației. Eu i-aș întreba pe cei din Organizația Județeană: de ce nu au venit până acum, să pună un președinte? Or fi căutat și n-a vrut nimeni? Eu nu stric! Eu președinte nu mai vreau la PSD Colonești, pentru că am un cuvânt dat, pe care-l mențin. Sunt om de stânga. Că dl Ciolacu spune că PSD este de stânga, încerc să-l cred… De aceea, stau în acest partid… Puteam să candidez din partea oricărui partid, dar nu pot, pentru că eu sunt de stânga. Aș putea spune că eu am fost ales primar pe persoană fizică…
Am demisia înregistrată cu Nr. 166/14.12.2023. Deci, nu mai sunt președinte al organizației, și nici nu mai vreau să fiu, pentru că nu au fost corecți cu mine.
Sunt foarte multe localități din această țară, care nu pot băga gazele, degeaba le-au dat banii, le-au dat banii pe pile sau cui au vrut cei de la județe sau de la Ministerul Dezvoltării să le dea, din considerente subiective. Căci, banii nu au fost dați pe corectitudine. Dacă nu mă rezolvă, nu că-mi dau demisia din partid, dar nu-l mai susțin. Găsesc eu un partid de stânga pe care să-l susțin la alegerile parlamentare.
Sincer, d-l președinte Oprescu mi-a promis că îmi rezolvă problema. Acum aștept, pentru că sunt două chestii: să-mi aprobe proiectul și să-mi scoată hotărârea de Guvern, pentru banii pe care îi am de dat la societatea respectivă.
Care sunt primele obiective administrative, după rezultatul acestor alegeri?
Întâiul: Gazele. Doi – Complexul Sportiv!
Colonești, vatră veche de cultură și civilizație. Pentru Cultură, ce aveți în plan, pentru acest mandat?
Trebuie să mergeți și să vedeți ce Cămin Cultural avem. Cred că-l vom inaugura până la 15 septembrie. Este o frumusețe de clădire, după standardele europene, cu toate dotările. Este situat lângă blocul cu cele 52 de apartamente.
Bineînțeles, avem Ansamblul Călușăresc „Ilie Martin”. Pe 20 iulie, vă invităm la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Călușăresc „Ilie Martin”. La această ediție, și-a anunțat prezența Vali Vijelie, care vine pentru tineret, deși, sincer, mie nu-mi plac manelele.
La școală, mai avem puțin la realizarea de eficiență energetică, prin PNRR.
Cum ajută Primăria promovarea proiectelor europene, atât pentru administrația locală, cât și pentru întreprinzătorii privați din comună?
Avem 7 societăți agricole, care și-au luat, prin fonduri europene, utilaje de milioane de euro. Noi, primăria, i-am ajutat mereu. Avem o specialistă în acest sens… Plus că noi avem proiecte, cu fonduri europene, prin AFIR, drumul de 5 km, spre câmp. Deci, acum se merge pe asfalt, către câmp, nu prin noroi.
Care este mesajul dvs. către conducerea județeană și către oamenii comunei, pe care nu ați vrut să-i părăsiți?
Mai întâi către oamenii comunei, care sunt cei mai importanți, în această discuție. Ei au venit la mine (și mă refer la cei din cele două sate fără gaze) și mi-au spus că dacă eu nu mai candidez, speranța lor să aibă gaze e spulberată definitiv. Ei cred că doar eu pot să le rezolv problema aceasta. Acum, în această legislatură, sper să rezolv. Le cer să aibă încredere, că tot ce am discutat cu dânșii se va realiza.
Iar conducerea județului trebuie să înțeleagă, odată pentru totdeauna, că Stan rămâne Stan, primarul comunei Colonești. Nu o să plec capul în fața nimănui, indiferent cine este. Vreau respect, vor avea respect.
Am avut o discuție, mai dură, cu d-l deputat Iancu. Vin acum alegerile, pentru patru ani. Unii dintre dumnealor, dintre deputații care sunt la nivel județean, nici nu cunosc Coloneștiul. Trec prin Colonești, dar habar nu au. Nu este frumos! Păi, ce fac ei acolo?
Am fost și eu în Parlament. Nu numai că-i băteam la șah pe toți, căci șahul e sportul minții, dar m-am zbătut, mă duceam la ușa premierului, Boc era pe timpul acela, și, până nu rezolvam, nu mă lăsam. La Topana, de exemplu, am reușit să i se aprobe 65 de miliarde de lei, printr-o Hotărâre de Guvern. I-am ajutat, pentru că oamenii beau apă din șanțuri. La Dobroteasa, la Corbu, la Urzica, care este PNL, la Ștefan cel Mare… Atunci, eu eram deputat de o anumită culoare politică, dar nu am ținut cont că altul este de altă culoare politică. Dacă a venit și mi-a cerut ajutorul, l-am ajutat.
Dânșii, acum, nu știu sau nu au voie să lucreze pentru oamenii care i-au trimis acolo, habar n-am, dar văd că se ocupă de alte probleme… Am înțeles că le-au dat niște bani, pentru comunitățile de unde provin, pentru că au votat bugetul. Și nouă ni s-a dat, într-un an, că am votat bugetul, când eram parlamentar, câte 2 miliarde la patru biserici. Atunci, am discutat cu băieții din colegiu și cărora au avut nevoie, le-am dat banii.
Dar actualii parlamentari i-au luat, dar nu ne-a întrebat pe niciunul. Au luat câte 10 miliarde. La nivel de județul Olt, 10 miliarde, înmulțit cu 7 parlamentari, sunt 70 de miliarde. Puteau să dea și la Colonești, 20 de miliarde, să scăpăm de datorie. Dădeau pentru gaze, nu pentru Stan, să se înțeleagă corect.
Dacă d-l președinte Oprescu consideră că am zis ceva greșit, îmi cer scuze…
Ciolacu sau Ciucă președinte?
Sincer să fiu, dacă vor candida liderii principalelor partide, Ciolacu și Ciucă, eu nu am cum să nu-l votez pe Ciolacu, pentru că îl consider, cel puțin la nivel de teorie, că este de stânga. Dar, sincer, eu l-aș sfătui pe d-l Ciolacu să nu candideze, că nu iese. Să nu mi-o ia în nume de rău… La Colonești, va avea peste 90%, dar nu iese cu votul de la Colonești.
Mai bine, PSD l-ar susține pe Geoană și ar avea președinte. Altfel, Ciucă îi bate. Are… stelele lui, sub jachetă!
Dumitru Sîrghie