Cu o săptămână înaintea alegerilor locale, Cătălin Rotea, candidatul PSD la Primăria Balș, a ținut să prezinte cetățenilor, printr-o conferință de presă, o serie de aspecte de interes general, cu privire la viața de zi cu zi a bălșenilor. Prezentăm mai jos cele mai importante fragmente din această conferință de presă!
Prioritatea mea este achiziția unei instalații de neutralizare a nitriților din apa de consum, pentru a opri genocidul asupra oamenilor!
«Compania de apă a orașului Balș, Apă Canal Oltețul furnizează apă improprie consumului uman, consumului animal, apă care nu poate fi folosită la gătit. În acest moment, cetățenii orașului Balș consumă apă cu o încărcătură de peste 20 ori limita de nitriți maxim admisă. Ce produc nitriții? Boli hepatice și cancer și mult mai multe afecțiuni ale organismului. Sunt foarte responsabil cu ceea ce spun și am așteptat, ca în ultimele două săptămâni, Primăria sau Operatorul Local de apă să ducă acest mesaj la oameni și să genereze o campanie de informare a oamenilor, pentru că apa nu este pur și simplu bună de băut. Nu este campanie electorală, nu este propagandă. Este o vină generalizată, de-a lungul ultimelor mandate ale primarilor, dar normal că se răsfrânge asupra conducerii actuale a primăriei și conducerii actuale a operatorului de apă. Cred că niciunul dintre noi nu și-ar permite să dea copilului să bea apă în care nitriții sunt de peste 20 de ori peste limita maximă admisă.
Acum câteva zile, chiar în fața sediului, am fost abordat de cineva din conducerea operatorului de apă. Care mi-a spus că nu e bine să împrăștiem niște zvonuri prin oraș că vom opri apa, că nu e bine să panicăm lumea că apa nu e bună de băut că până la urmă, și citez: „de 30 de ani apa e proastă în Balș și n-a mai murit nimeni”.
Deci cam ăsta este genul de responsabilitate pe care directorul de la Apă Canal Oltețu îl are față de cei care îi plătesc salariul. Nu se va opri apa în Balș, nu avem intenția să cerem asta. Pentru că apa poate fi folosită pentru spălat, dar pentru consumul uman, pentru gătit nu poate fi folosită. Și îmi pare rău că a trebuit să vin să o spun eu, după două săptămâni în care Primăria a avut la cunoștință, pentru că a existat un comitet județean pentru situații de urgență. Putea să se intereseze la laboratoare să vadă probele. A dat dovadă de foarte multă iresponsabilitate și eu aș considera, și nu mă feresc de vorbe mari, că această atitudine e un genocid la adresa bălșenilor. E adevărat, nu a murit nimeni din apă, că nu bei un pahar de apă și cazi jos din picioare, dar vă dați seama, în ultimii ani, acești nitriți, de-a lungul ultimilor ani cât de mult rău au făcut sănătății copiilor, bătrânilor, de fapt tuturor locuitorilor Balșului. Profit de această ocazie să îi înștiințez pe toți bălșenii că prima mea prioritate, dacă îmi vor acorda votul lor de încredere, este achiziția unei instalații de neutralizare a nitriților (…).»
Mădălin Teodosescu ori minte, ori s-a atribuit contractul de asfaltare!
«În ultima săptămână, primăria Balș a început o campanie de asfaltări în oraș. S-a asfaltat o stradă în Spineni. Oamenii de acolo chiar aveau nevoie de asta. Este foarte bine că li s-a pus un strat de asfalt. V-am invitat pe dvs. aici pentru că eu l-am invitat pe Mădălin public, de fiecare dată, la toate televiziunile și în presă, și în online, la o dezbatere publică. Aș fi preferat să discut asta cu el pentru că lucrurile se puteau tranșa. și aș fi ascultat și părerea lui. Dar, n-a venit. Pe contul oficial de facebook, dl primar face, săptămâna trecută, o afirmație, ca un răspuns la mesajele pe care oamenii i le transmit. Strada noastră când o asfaltați? Și sunt date ca exemplu mai multe străzi. Și dl primar spune că este chestiune de câteva zile. Puteți să găsiți comentariile și acum pe facebook. S-a atribuit contractul la licitație și urmează să se semneze contractul și să înceapă asfaltările. Ba mai mult, fiindcă nu sunt prinse toate străzile din Balș, el zice: „cel care a câștigat licitația, a venit cu un preț mai mic și din economia pe care o facem, putem să mai asfaltăm și alte străzi față de cele prinse în proiect”. Toate bune și frumoase. Și intri pe site-ul elicitație.ro, pe licitația respectivă.
Avem două contestații depuse de către două societăți comerciale, deci procedura de achiziție este suspendată. Și avem două variante. și îl întreb public pe Mădălin: s-a atribuit contractul? Pentru că dacă s-a atribuit contractul, s-a atribuit ilegal. De unde știe prețul cu care s-a atribuit contractul. Pentru că trebuia să urmeze o fază de licitație electronică, care este suspendată. Dacă nu s-a atribuit contractul și nu avem de a face cu o faptă de natură penală, înseamnă că minte.
Îl rog pe el să spună public, pe facebook, acolo unde a comentat și a răspuns, care din variante este: ori minte, ori s-a atribuit contractul?(…)»
Vrem ca Balșul să devină un oraș la fel de frumos ca sufletul locuitorilor lui!
«Aș mai vrea, spre finalul acestei conferințe, să prezint în afara de platforma mea program, alte trei propuneri pe care aș vrea să le fac bălșenilor. Pentru că am vorbit suficient despre programul PNL.
Foarte pe scurt, pentru a crește gradul de transparență în Primărie, am următoarele trei propuneri pe care le transmit bălșenilor. Din trei în trei luni, ne vom întâlni pentru a dezbate starea orașului împreună cu toată presa, împreună cu toți locuitorii Balșului care vor să participe la dezbatere pentru a le prezenta ce s-a făcut în ultimele trei luni, ce urmează să se facă. O să fiți toți de față. Rămâne pe camere înregistrarea, rămâne pe reportofoane. Mă țin de această promisiune. Din trei în trei luni, vom această întâlnire și nu mă voi ascunde în spatele zidurilor primăriei.
Voi solicita celor 400 de oameni de afaceri din Balș, care au societăți comerciale, să avem o întâlnire să înființăm un Consiliu al oamenilor de afaceri la nivelul orașului, cu rol consultativ, pe lângă CL, în care să le prezentăm, înainte de aprobare, bugetul. În care să le aprobăm planul de investiții, în care să le prezentăm toate hotărârile pe care CL vrea să le ia. Ei vor avea rol consultativ, dar mi se pare normal să consulți acești oameni, pentru că ei sunt cei care creează locuri de muncă în Balș și care plătesc impozite și taxe.
Voi solicita înființarea uni Consiliu obștesc din care să facă parte oameni neafiliați politic, reprezentanți ai tuturor cartierelor în care toate aceste programe ale CL, buget, plan de investiții, să fie de asemenea dezbătute, cu rol consultativ.
Mă repet puțin, nu cred că în această campanie se va ajunge la un grad de mahala, de jigniri, eu mi-am impus și am solicitat echipei mele de campanie să nu intre în niciun fel de joc, să nu fie agresivi, să nu jignească. Nu cred că veți găsi pe cineva din echipa mea de campanie care să fi adresat măcar vreo jignire. Dezbatem tehnic, strict pe probleme și criticăm oamenii administrativ. Nu-i criticăm că au amante, nu-i criticăm că beau, nu-i criticăm că nu mai știu ce au făcut. Nu avem treabă cu viața personală a vreunuia dintre contracandidaților noștri. Avem treabă doar cu proiectul lor administrativ. Asta înseamnă, pentru mine, o politică responsabilă. Dar adversarii mei nu au înțeles. Nu este o problemă. Eu nu o să fac plângeri penale. Mai au o săptămână în care să posteze pe facebook și să atace, să scrie ce vor ei, să mintă prin oraș.
Dar îi spun lui Mădălin Teodosescu că nu poate să câștige alegerile, așa cum v-am spus, săpând niște șanțuri și punând niște plombe de asfalt. Discutam mai devreme de parcul din zona Gengea. Îmi propusesem să nu deschid acest subiect niciodată. Lângă parcul care ar fi trebuit reabilitat și lângă trotuarele care ar fi trebuit modernizate a murit un om. A căzut cu bicicleta într-o groapă. Este un dosar în curs și Justiția își va face treaba. Nu doresc răul nimănui, nu l-am dorit niciodată, important este să se afle în responsabilitatea cui era. Ar putea totuși Mădălin să o primească pe mama băiatului în Primărie, pentru că nu-i cere bani. Am discutat de multe ori cu femeia. Nu-i cere bani. Vrea doar să discute cu el. Nu trebuie să o amenințe că o dă afară cu jandarmii. S-au făcut 6 luni de când a murit acel băiat. Femeia este foarte supărată. Este normal, când îți pierzi un copil de 20 și ceva de ani.
Mădăline, d-na Nițu nu vrea bani, vrea doar să vorbească cu tine. N-o mai da afară cu paza din Primărie. E un om. (…)
D-l city-manager Statie și arhitectul șef dl Iancu Jurebie ar trebui să știe că devalizarea bugetului din ultima lună, prin încredințări directe, e periculoasă. Nu au apucat să facă plățile, vor să le facă săptămâna aceasta. Nu poți să faci plată fără recepție, fără situație de lucrări, fără liste de cantități de materiale folosite. Faptul că nu le-am spus până acum, faptul că nu am făcut o plângere penală și repet nu voi face asta niciodată, nu înseamnă că nu cunosc realitățile. Are cină să facă, este treaba autorităților competente, nu înseamnă cu ne le știm. Nu înseamnă că nu le descoperim după ce ajungem la Primărie. Este un sfat prietenesc pe care îl dau. Dl manager de la Spital, d-l Stănculescu, dna director medical, Grigoriu, nu trebuie să amenințe. Ei au o profesie nobilă, ei trebuie să salveze vieți, nu trebuie să amenințe angajații ca să nu voteze cu mine. Nu trebuie să le ceară angajaților din Spital să nu mai facă parte din grupul meu de facebook. Nu trebuie să le verifice calculatoarele să vadă cui au dat like-uri.
Administratorul bazei de sport, cea în care nu am putut să am acces la fotbal, să verifice mai bine de unde are racordul la curent și de la instalația de apă! Sper că are facturi și că le plătește pe societate comercială…
Eu am avut o campanie constructivă și așa îmi voi conduce această campanie până vineri seara, când se termină campania electorală. Eu am venit cu proiecte, am venit cu planuri. Am vrut o dezbatere. Mai departe, bălșenii sunt cei care, prin propria lor conștiință, vor ști să decidă ce e mai bine pentru copii lor și pentru familiile lor. Repet, ceea ce am spus pe scenă, ce ceva timp în urmă, bălșenii au un suflet curat, au o lumină aparte în ochi, sunt oameni drepți, care stau neafectați de amenințări. Sunt oameni muncitori și îmi doresc ca, în cazul în care îmi vor acorda încrederea, după acești patru ani, Balșul să devină un oraș la fel de frumos cum este sufletul locuitorilor lor.»
Ionuț DUMITRESCU