AcasăInterviuManuel Enăchioaia, primarul orașului Potcoava: În zadar, guvernul ne-a încurajat să depunem...

Manuel Enăchioaia, primarul orașului Potcoava: În zadar, guvernul ne-a încurajat să depunem proiecte pentru gaze!

D-le primar, premierul Câțu a spus că programul electoral e diferit de programul de guvernare… La dumneavoastră cum e? Țineți cont de ceea ce ați promis în campania electorală?

Absolut. Depunem toate eforturile pentru a îndeplini tot ceea ce am promis. Poate nu reușim 100%. Dar, ceea ce am promis ne străduim să facem. Pentru că, peste patru ani, le dau un raport oamenilor privind ceea ce am promis și ceea ce am realizat.

Ce ați reușit să demarați de când ați fost reinvestit în funcție?

Am demarat mai multe obiective. Am avut și proiecte din mandatul trecut, pe fonduri europene, unde au început și lucrările. Am avut pe AFIR o cantină socială care este renovată, la acest moment 100%, dar încă n-am dotat-o. Dorim ca, până la 1 septembrie a.c., să și angajăm personal și să fie funcțională. Suntem în discuții și cu AJPIS și cu ministerul în vederea unei susțineri pentru masă. Este destinată persoanelor beneficiare de ajutor social, persoanelor vulnerabile.

Am demarat, prin POR, renovarea, modernizarea, reabilitarea energetică a corpului vechi al Liceului „Ștefan Diaconescu”. Lucrarea este în toi, iar, la 31 august, facem și recepția, ca să poată să înceapă copiii noul an școlar, în condiții optime.

Am finalizat un proiect în decembrie. Este vorba de amenajarea unui parc de joacă pentru copiii de la Școala cu clasele 0-4 și grădiniță, care ființează în clădirea liceului Potcoava. Este o lucrare de 200.000 lei.

Tot prin POR, suntem în faza de obținere a autorizației și, până la sfârșitul anului, trebuie să finalizăm. Avem reabilitarea sediului unde funcționează Poliția. Este sediul nostru, al primăriei, pe care l-am dat în folosință Poliției, cu titlu gratuit. Dumnealor îl folosesc, noi trebuie să-l întreținem.

Suntem în faza de evaluare a ofertelor financiare pentru iluminatul public. Este un proiect pe care l-am reluat. Semnasem contractul de finanțare în 2017, cu fonduri elvețiene, dar câștigătorul de atunci, Romtelecom, nu și-a îndeplinit sarcinile. S-au anulat toate contractele și am anulat licitația. Sperăm ca, maxim până la începutul anului viitor, proiectul să fie gata. Vom schimba tot iluminatul public. Este un proiect în valoare de 2,7 milioane lei.

La capitolul canalizare, avem două tronsoane, ca să zic așa. Unul este pe PNDL, început în toamnă, care are termen 36 de luni. A tot plouat și în zona noastră este foarte dificil să lucrezi, este apa foarte sus. Avem probleme și cu inundațiile, după cum știți.

Tot aici, s-a semnat contractul pentru extinderea canalizării pe drumul județean. Este un proiect pe fonduri europene, accesat de Compania de Apă Olt. I s-a predat amplasamentul firmei câștigătoare și așteptăm, din zi în zi, să execute lucrarea. Acest proiect se referă la drumul principal, lateralele le executăm noi, cu fonduri proprii. În mandatul acesta vom introduce apă și canalizare în Potcoava, până la ultima casă.

Referitor la străzi, am mai intervenit pe strada principală, cu reparații! Din păcate, am avut un proiect mare pe FDI, unde aveam prins drumul județean 703C, în lungime de 10 km, cu șanțuri, cu spații verzi, care nu s-a concretizat. Așteptăm PNDL 3, despre care nu știm când va reveni în actualitate și ce bani vor fi și acolo. Pe FDI am încercat, pe fonduri europene, însă nu putem să-l depunem pentru că el este proprietatea Consiliului Județean, noi îl avem doar în administrare. Dar, până atunci, peste maxim două săptămâni, vom mai turna 1,5 km, în zona cea mai afectată de lucrările de canalizare, pe fonduri proprii. Am realizat 1,6 km, în 2019, și 1,5 km, în 2020…

Referitor la mult trâmbițata introducere sau extindere a rețelei de gaze ce ne puteți spune?

La noi, e o situație fericită față de alte localități, care nu au deloc gaze. Au făcut acum ceva timp tot felul de asociații și SF, unde s-au cheltuit o grămadă de bani și nu s-a concretizat nimic. Și noi am făcut, doar pentru extindere. Potcoava, la momentul acesta, mai are 1065 de locuințe nebranșate, plus un cătun și un sat, Satul Nou și Trufinești, unde nu este înființată rețeaua. Pentru acestea două, am făcut și noi SF, l-am depus pe POIM în decembrie. Informațiile pe care le avem acum sunt că nu o să fie nicio măsură pe gaze și că am făcut degeaba aceste demersuri. În zadar, guvernul ne-a încurajat să depunem proiecte pentru gaze. Așteptăm, dar speranțele nu prea sunt mari, sunt iluzorii.

La capitolul „școală” cum stați, d-le primar?

În ultimii ani, s-au întâmplat lucruri bune în privința educației, față de momentul când am venit. Dar n-are legătură cu vechea administrație, are legătură cu sistemul putred de la nivel național. Nimeni nu învăța nimic, dar toată lumea lua Bacalaureatul. Aici îl felicit pe ministrul Funeriu, chiar dacă era pedelist, pentru că a venit cu ideea de a introduce camere. Și copiii și-au dat seama că trebuie să pună mâna să învețe. La Potcoava, avem un colectiv de cadre bune, cu mici excepții, ca peste tot.

În ultimii ani am avut rezultate bune, fiind în primele 10 licee din județ privind rezultatele la Bacalaureat. Iar rezultatele la Bacalaureat sunt reale acum, sunt corecte.

Din punct de vedere administrativ, cred că am reușit să punem la punct școlile, urmând a finaliza, așa cum am spus mai înainte, reabilitarea totală a liceului, inclusiv reabilitare energetică și dotarea cu table inteligente. Școlile generale 0-8 și 5-8, de la Sinești, acolo e și un 5-8, sunt renovate pe PNDL, în 2018, cu toalete interioare, table inteligente, proiectoare. Școlile sunt puse la punct, iar cadrele didactice sunt mulțumite. Cel puțin așa știu eu.

Tradițiile populare se mai păstrează la dvs.?

Încercăm să revitalizăm formația de căluș. Acum doi ani l-am cooptat pe unul dintre cei mai buni vătafi, este vorba de George Dulescu. Din cauza pandemiei, repetițiile au cam stagnat.

Noi avem un ansamblu de dansuri, fete și băieți. Un ansamblu de care sunt mulțumit. Am fost la multe festivaluri, am luat premii, diplome. Avem și aici un instructor foarte bun, d-na Liliana Taifas, care activează și în Ansamblul Doina Oltului.

Din punct de vedere economic cum stați? Ce surse de venit aveți, în aceste vremuri grele?

Din păcate, la partea aceasta stăm foarte slab. Pandemia ne-a afectat și pe noi. Anul trecut am avut încasări mult mai mici față de anii anteriori. Firmele au avut probleme. Avicola de la noi a fost preluată de către o firmă foarte mare, La Provincia, dar, din cauza pandemiei, de-abia acum au început să o renoveze ca să înceapă treaba. Cred că, la începutul anului viitor, vor da drumul la producție, vor angaja în jur de 50 de oameni. Confecțiile s-au cam închis… În rest avem societăți mici…

Dumitru Sârghie

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -