Print this Post


  Marga Dîrnea: Pentru mine, Oltul înseamnă acasă

  Marga, iată-ne din nou la o întâlnire virtuală, acum în preajma sărbătorilor de iarnă… România a traversat și traversează încă o perioadă foarte grea, având în vedere situația sanitară grea, prin care trece întreaga omenire, din cauza Coronavirusului. Au fost afectate toate sferele de activitate, inclusiv cele culturale. Ca interpretă de muzică populară autentică, zicem noi, ce activități ai mai desfășurat de la începutul pandemiei până azi?

  Mă bucur că putem dispune de posibilitatea de a coopera chiar și într-o manieră virtuală, pentru că este indispensabilă aceasta și pentru că trebuie să vedem mereu partea frumoasa a lucrurilor.

  Într-adevăr, România traversează o perioadă grea, dar nu mai complicată decât cea în care trăiau înaintașii noștri, aici referindu-mă la perioadele din preajma marilor Conflagrații Mondiale, Holocausului și alte războaie. Cred că aceste vremuri nu ar trebui să ne lipsească de puterea de a alege să fim fericiți și recunoscători lui Dumnezeu pentru ceea ce suntem și pentru ceea ce avem.

  Activitățile la scară largă au fost afectate, însă cele individuale și-au mai păstrat autonomia, reprezentând un mijloc de detașare și resort veritabil pentru oameni, mai cu seamă pentru cei pesimiști. În cazul meu, nu am avut foarte mult timp liber,  deoarece mi-am urmat cursurile la facultate și la modulul de psihopedagogie, însă obiectul activităților desfășurate de mine este reprezentat în principal de preocuparea pentru dezvoltarea mea personală, ceea ce include automat și muzica. Astfel, am dezvoltat o pasiune și pentru alte tipuri de muzică de anvergură , din punct de vedere al efectelor, cum sunt muzica clasica și jazz, și mi-am urmat și pasiunea culinară, având mai mult timp să gătesc. De asemenea, în această perioadă mi-am dezvoltat și repertoriul personal.

  Ai pregătit ceva pentru sărbătorile de iarnă? Dacă da, în ce condiții?

  Nu, dar urmează în perioada imediat următoare sărbătorilor de iarnă, voi întreprinde niște activități de pregătire a unor cântece dedicate lunii femeii.

  În general, cum vei petrece aceste sărbători de iarnă?

  Ca de fiecare dată, sărbătorile de iarnă le petrec alături de familie, deoarece sunt binecuvântată să mă bucur de momentele cu părinții mei, fără să intervină un lucru care să le împiedice.

  Ce te leagă de județul Olt și cum vezi faptul că, așa cum se întâmplă la nivel național, și tinerii noștri din Olt au plecat într-un număr mare în străinătate, pentru o viață mai bună, mai demnă, mai bogată din punct de vedere material?

  Pentru mine, Oltul înseamnă acasă. Faptul că m-am născut, am crescut și am cutreierat plaiurile oltenești constituie o parte semnificativă din viața mea. Există o strânsă legătură între sufletul și locul meu de obârșie care face ca acesta să fie indispensabil pentru pacea mea interioară. Acesta este motivul care edifică dragostea mea profundă pentru acest meleag și întărește hotărârea mea de a nu-l părăsi vreodată. Cred că emigrarea este cauzată de faptul că dragostea ocupa un loc inferior în viața oamenilor, iar interesul material lucrează în detrimentul acesteia.

  Spiritul patriotic, în genere, este datorat tocmai acestui respect față de locul natal, îndeosebi și poate fi luat ca o justificare pentru trăinicia locuirii oamenilor în patriile lor, în pofida nesatisfacției pe plan financiar. Cu alte cuvinte, țara noastră are suficiente resurse de toate felurile, care pot fi exploatate astfel încât cetățenii ei se pot bucura de condiții foarte bune de trai, doar dacă se străduiesc și muncesc.

  Care sunt modelele tale artistice, în ceea ce privește muzica populară?

  În ceea ce mă privește, prestația tuturor interpreților de muzică populară mă inspiră, însă se deosebesc anumite personalități de seamă, care s-au remarcat prin unicitatea prezentării portului popular printr-un stil tradițional autentic și printr-o voce care a atins cu ușurință inimile oamenilor. Acestea ar fi: Mariana Ionescu Căpitănescu, Marcela Fota, Steliana Sima, Olguța Berbec, Constantin Enceanu, Emilia Dorobanțu ș.a.

  Pe cine ai avut ocazia să cunoști direct dintre marile artiste ale muzicii populare românești?

  De multe ori, în cadrul spectacolelor la care am participat, am avut onoarea și bucuria de a întâlni foarte mulți reprezentanți ai muzicii populare românești, printre care se numără și interpreții de mai sus menționați.

  Cui îi mulțumești, cu această ocazie, pentru modul în care te-a îndrumat și încurajat pentru a cânta muzică populară?

  Mulțumirile mele se îndreaptă, în primul rând către persoanele care mi-au insuflat aceasta pasiune, aici referindu-mă, în primul rând, la părinții și dascălii mei. După aceea, oamenii care au perindat calea mea în viață, din momentul în care am simțit această chemare către muzica populară, copilăria, și până acum m-au susținut moral și m-au motivat și, de aceea, le sunt profund recunoscătoare și, de asemenea, le mulțumesc.

  Ce mesaj ai către prieteni și către locuitorii comunei tale natale?

  În primul rând, vreau să le transmit mulțumirile mele pentru faptul că sunt oamenii apropiați mie și să le spun că îi port mereu în suflet. Îmi doresc ca, prin muzica mea, să recepteze iubirea mea pentru ei, entuziasmul și alinarea pentru momentele care le par potrivnice. Le doresc să păstreze, în suflet bucuria, gândul curat și pacea care este esențială pentru o viață bună.

  Dumitru Sârghie

  Permanent link to this article: https://linia1.ro/marga-dirnea-pentru-mine-oltul-inseamna-acasa/