De profesie inginer, Marian Călin – copreședinte al TNL Olt – este un tânăr ambițios, un tânăr care știe ce vrea de la viață, care știe că, alături de colegii săi liberali, va putea schimba ceva în acest județ, dar și în această țară năpăstuită de guvernarea Ponta.
Este un tânăr cu viziune, convins fiind că, promovând tineri, lucrurile vor începe să se schimbe, în folosul cetățeanului și nu în interesul clanurilor de gașcă. Face parte dintr-o echipă numeroasă, cu oameni valoroși, cu tineri capabili, care va munci ca, la alegerile locale și la cele parlamentare, ce se vor desfășura în acest an, 30% dintre tineri să se afle acolo unde le este locul, și anume în fruntea listelor de preferință ale cetățenilor.
Ca orice tânăr, este nemulțumit de modul de trai la care suntem supuși cu toții, dorind ca cei pe care-i reprezintă să poată fi văzuți la adevărata lor valoare. De asemenea, este nemulțumit de noua propunere a lui Liviu Dragnea, președintele PSD, cel care dorește să obstrucționeze libera exprimare, atât a mass-mediei, cât și a simplului cetățean.
D-le copreședinte, care credeți că sunt evenimentele majore ale anului 2016?
Fără îndoială, evenimentele cale mai importante ale acestui an sunt alegerile locale, din luna iunie, și cele parlamentare, din toamnă.
Ce așteptări aveți ca lider al tineretului liberal, dar și ce așteptări au tinerii din organizația d-voastră?
Personal, aștept acele schimbări ale clasei politice de care se tot vorbește, în toate partidele politice. Și eu, și Organizația de Tineret a PNL Olt, așteptăm ca, pe listele partidului din care facem parte să fie incluși tineri cu activitate bună în portret, dar și cu o pregătire profesională adecvată.
Dacă sunteți convins că așa se va întâmpla, ce procent așteptați să obțineți?
Potrivit hotărârii luate în Consiliul Național al PNL și adoptată de către Consiliul de Coordonare al PNL Olt, ne așteptăm ca, pe listele de la alegerile locale, în toate localitățile județului Olt, să fie incluși aproximativ 30% tineri, cu vârste cuprinse între 22 și 35 de ani.
Ce vă recomandă să aveți asemenea cerințe și așteptări, în același timp?
În afară de tinerețe, vigoare și dorință, ne recomandă, în primul rând, participarea masivă la revoluția din Decembrie 1989, care a schimbat regimul dictatorial comunist cu unul democratic. Fără sacrificiul tinerilor, nu era posibilă schimbarea de care ne bucurăm cu toții.
Mai aveți și alte exemple?
Bineînțeles că da! Să ne aducem aminte acțiunile realizate prin mobilizarea tineretului pe rețelele de socializare, în vederea alegerilor prezidențiale, în special în turul II, când milioane de tineri au înțeles necesitatea unei schimbări profunde. Astfel, rezultatele din turul I au fost răsturnate și a fost ales d-l Klaus Iohannis, președintele PNL, ca președinte al României.
Să nu uităm că, după tragedia de la „Colectiv”, zeci de mii de tineri s-au mobilizat și au cerut, în stradă, schimbarea Guvernului Ponta, acesta demisionând, fiind înlocuit de un Guvern tehnocrat. Toate aceste acțiuni și rezultatele lor ne fac să credem că noi, tinerii, suntem schimbarea, noi suntem viitorul României.
D-le copreședinte, sunteți convinși că veți putea reuși ceea ce vă propuneți, dacă sunteți aleși în structurile politice și administrative, la toate nivelurile?
Fără îndoială că da. Dar, avem și noi două condiții. Prima ar fi aceea ca să fie selectați cei mai capabili tineri.
Totodată, să fim pregătiți pentru a împleti dorința noastră de afirmare cu experiența seniorilor, de la care avem de învățat foarte multe lucruri în politică și în administrație.
Considerați că alegerile locale vor influența alegerile parlamentare?
În primul rând, doresc să-mi arăt dezacordul că alegerile primarilor se va face într-un singur tur de scrutin. În condițiile în care sunt trei-patru candidați, primarul va fi ales cu câteva sute de voturi, acest lucru nu înseamnă că scorul este reprezentativ. Același lucru este valabil și pentru Consiliul Județean, acolo unde președintele este ales prin votul consilierilor județeni.
Referitor la întrebarea d-voastră, da, alegerile locale influențează, în mare măsură, alegerile parlamentare, pentru că, în jurul celui ales, se formează polul de putere care promite orice alegătorului, pentru a-i smulge votul.
O ultimă întrebare, d-le Călin, ce părere aveți despre înăsprirea măsurilor privind calomnia?
Eu cred că d-l Liviu Dragnea, păstorul PSD, care a fost ales președinte cu peste 95% din voturi, la fel ca Nicolae Ceaușescu, prin propunerile de sancționare a calomniei, atacă dur fundamentul democrației. Amenzi de 100.000 lei pentru că se pronunță „adormiți parlamentari leneși”, „pensii nesimțite” sau „măi, dragă Liviu, te rog, dă-te jos din pom, că suntem în secolul XXI, anul 2016”.
Indiferent unde te pronunți, în presa scrisă, audio-vizual, rețele de socializare, ești pasibil de amenzi foarte mari. Asta se numește „Pumnul în gură”.
D-le Călin, vă urez succes în demersurile d-voastră și ale Organizației PNL Olt.
Vă mulțumesc!
Ionuț Dumitrescu