D-le primar, trăim vremuri nu tocmai favorabile pentru poporul român. În contextul greu pe care-l traversează România, cum reușiți să vă duceți la capăt proiectele anunțate în campania electorală?
Sigur, orice primar, când vrea să câștige încrederea populației, vine cu promisiuni. Primarii responsabili vin cu promisiuni reale. Cu toate acestea, există probleme în accesarea fondurilor și implementarea proiectelor, după semnarea contractelor de finanțare.
Primarii responsabili nu se vaietă, indiferent de context. Este foarte greu, dar nu este imposibil și vom trece, de fiecare dată, peste orice obstacol care apare în derularea proiectelor.
Am avut șansa să am proiecte semnate și implementate, în momentul când eu am ajuns primar. Am luptat pentru acest lucru. Din primul mandat, am deja proiecte semnate. Ele se implementează, în continuare. În acest fel, cred că, la finalul acestui mandat, reușesc să pun în aplicare toate proiectele promise.
Am promis că voi face un dispensar uman care, astăzi, este funcțional. Finanțarea este o parte din bugetul local, o parte de la Ministerul Dezvoltării. În campania electorală, am promis că le voi face o piață agroalimentară, cu fonduri pe GAL, acea asociație intercomunitară. Partea de cofinanțare de 40% va fi din bugetul local, iar 60% din fonduri europene. Am finalizat-o deja, suntem la stadiul de proces-verbal de recepție, la terminarea lucrărilor, săptămâna viitoare.
Am promis că mă voi ocupa de o parte din canalizarea existentă și de partea de branșamente. Astăzi, acest proiect este în derulare, cu bani din bugetul local, în valoare e 33 miliarde. Din respect pentru marele nostru maestru Tudor Gheorghe, avem un proiect european, în valoare de o jumătate de milion de euro, pentru Centrul Cultural.
Am promis că nu voi da deoparte nici sportul și nici cultura. Am finalizat lucrări începute de administrația trecută. Am finalizat stadionul, cu tot ce înseamnă utilități. La această oră, nu avem o echipă de fotbal, dar vom face o conexiune cu școala și vom folosi acest stadion, care este un obiectiv de mare frumusețe și o mare realizare, din punctul meu de vedere.
Școala, la momentul acesta, în maxim o lună de zile, vom face recepția la acest obiectiv. Iată că și școala este renovată, cu teren de sport, cu instalații de stingere a incendiilor, cu mobilier, cu absolut tot, pentru a fi o școală modernă.
Am promis aducțiune de gaze și avem proiectul depus. Urmează să primim finanțare pentru gaz. Am promis electoratului că voi schimba iluminatul public și avem un proiect la care contractul este deja semnat și aprobat, urmează ca proiectul să fie implementat.
Suntem atenți la tot ce înseamnă comunitatea publică. Pentru asta, avem utilaje și instalații pentru tot ce înseamnă dezinfecție, dezinsecție, pe perioade delicate.
Am promis curățenie generală, în Izbiceni, și acesta este proiectul pe care, încă, nu l-am finalizat, pentru că nu există bani pe fondul de mediu, nu există bani pe proiecte europene. Fonduri au fost și s-au terminat, încă din 2013.
Astăzi, când este cea mai mare problemă a localității, cu tot ce înseamnă colectarea de gunoi menajer și de materiale reciclabile, am o mare supărare.
Care este conflictul cu organismele de mediu?
Există un conflict deschis, unul care, în mod normal, ar trebui să fie gestionat, în limite rezonabile. Totdeauna, într-o localitate, când găsești gunoi, întrebi primarul sau viceprimarul de ce se întâmplă acest lucru. Este dorința mea cea mai mare ca acest gunoi să se ducă acolo unde îi este locul, adică în stațiile de transfer și în acele gropi ecologice, create la nivel de județ. Noi suntem într-un proiect mare, cu 112 comune implicate. Acest proiect trebuia să presupună tomberon la poartă, unde ducem gunoiul, care nu este reciclabil și pentru tot ce înseamnă materiale reciclabile. Urma să încheiem un alt contract cu un operator care să facă acest lucru. Suntem în faza în care avem încheiat contractul pentru reciclabile, dar nu avem soluție, la momentul acesta, pentru tot ce înseamnă gunoi care nu se încadrează în materiale reciclabile. Am găsit și aici soluție, dar toate aceste lucruri se derulează în timp.
Care este, de fapt, conflictul declanșat între mine și Garda de Mediu? Garda de Mediu își face datoria, cu toată responsabilitatea spun asta. Dar cu niște termeni nerealiști. Pentru că, atunci când vii să dai amendă, nu constați că nu sunt îndeplinite niște condiții legale și atât, vii și dai amendă, făcându-ți treaba. Mergi mai departe, către bază, și vezi de ce nu sunt îndeplinite aceste condiții ca o localitate să fie curată. Păi, nu sunt îndeplinite condițiile, pentru că, neavând sursă de finanțare, trebuie să cauți soluții, cu bani din bugetul local, să poți reglementa această situație.
Nu există, nici la nivel național, un proiect pentru țară, pe această temă…
Sigur, dacă aveam un proiect pentru țară și nu numai angajamente cu Uniunea Europeană, atunci problema era rezolvată mut mai devreme. Trebuia să avem un proiect de țară, în care să se spună foarte clar: pentru rezolvarea problemei gunoiului, la nivel național, avem nevoie de următoarea sumă, pe care o găsiți alocată în programul respectiv. Fiecare comunitate urma să acceseze, pe secțiunea ei, să-și depună proiect pentru nevoile pe care le are. Nu s-a întâmplat și nici nu o să se întâmple niciodată asta. Problema de mediu nu o să fie rezolvată decât insular, la primari care au bugete mari, care sunt direct interesați, care vor cu adevărat să-și rezolve problema.
Ca dovadă, focarele naționale, cum ar fi Glina…
Și multe alte focare naționale, care nu au fost rezolvate. Dovadă că există doar o oarecare fanfaradă cu privire la rezolvarea problemei gunoiului și nu o soluție concretă, pentru o situație concretă.
Eu sunt mândru că fac parte din localitățile care au și buget. Sunt primarul care are cele mai bune intenții să rezolv această problemă. Dar nu o pot rezolva, dacă am în spate amenzile care vin așa, căzute din cer, că această problemă nu a fost rezolvată într-un termen foarte scurt. Există alocări din buget, sunt 4 miliarde alocate, plus un miliard pentru o altă platformă. Admitem că avem o problemă și că trebuie să o rezolvăm cu bani din bugetul local, pentru că nu există alte soluții. Dar asta înseamnă timp.
Avem proiect în derulare, am făcut achiziția pentru proiectare, avem deja schițele, avem banii alocați în buget, dar mai durează cam o lună de zile. Dar asta nu înseamnă că dacă astăzi vine cineva și vede o realitate a Izbiceniului, nu înseamnă că asta se va perpetua și va rămâne ca o problemă. Da, vrem să rezolvăm!
Izbiceniul este o localitate cu oameni harnici, frumos la gând și la faptă… Ce fonduri accesează aceștia pentru a finanța legumicultura? Cum îi ajută primăria?
La început, când oamenii au auzit de proiecte europene, au crezut că e bine să nu ia acești bani, pentru că nu-ți dă nimeni bani, fără să-i dai înapoi. Acest fenomen, a fost înțeles un pic mai greu. La începutul alocărilor de bani din fondurile europene, absorbția a fost greoaie, pentru că oamenii nu aveau convingerea că, într-adevăr, este o măsură corectă și este un ajutor din partea Uniunii Europene nerambursabil. Încet, oamenii au înțeles că trebuie să acceseze fonduri europene.
Astăzi, avem accesări de fonduri europene inimaginabile. Tot ce înseamnă măsura de 3000 euro, la nivelul Ministerului Agriculturii, o măsură foarte bună, s-a păstrat, cu anumite scăderi, dar nu intru în detalii, pentru că ține de partea politică. A fost o măsură cu o eficiență maximă. Indiferent de suma alocată acum, este o măsură imediată, cu efect imediat asupra bunăstării familiei care produce legume, dar și asupra cantității de legume care apare pe piață. Aceasta este cea mai mică măsură, ca ajutor de stat.
Oamenii au devenit receptivi și au accesat și alte măsuri europene, care vizează gospodăria individuală, de 15.000 de euro, de 40.000 de euro, de 60.000 de euro și alte măsuri ce urmează să fie deschise. Avem consultanți care se ocupă de această zonă și deja oamenii s-au înscris în aceste proiecte ce vizează dezvoltarea activității lor.
Oamenii din Izbiceni sunt receptivi la accesarea fondurilor europene, sunt dornici de muncă, fac asta cu mândrie. Primăria, în afară de faptul că îi informează pe oameni la timp, cu privire la măsurile ce se deschid, nu poate fi decât spectatoarea la fenomenul fabulos care se întâmplă la nivelul comunei.
Izbiceniul este într-o continuă dezvoltare și oamenii se uită cu respect la această comună. De aceea, nu sunt de acord ca atunci când cineva vine și aruncă cu noroi asupra imaginii oamenilor din Izbiceni. Mă deranjează cumplit.
Comuna dvs. este una cu vechi tradiții culturale. La nivel cultural, ce obiective mai aveți?
La nivel cultural, vrem să începem lucrările la Centrul Cultural Tudor Gheorghe. Ne dorim să le finalizăm în maxim doi ani. Eu fiind un dansator pe scena națională, îmi doresc să încheg acel ansamblu cultural. Totodată, ne dorim să punem în valoare tradițiile.
Din cauza pandemiei, a lucrărilor ce urmează să înceapă la Centrul Cultural, suntem puțin în urmă față de dorința și de nevoile localității. Dar, încet, în timp, vom remedia această situație.
Un mesaj către locuitorii comunei Izbiceni…
Mesajul meu este aproape invariabil. Respect pentru toți oamenii din comuna Izbiceni care știu să muncească, să se distreze, să facă bani, să-și facă case frumoase, să-și cumpere mașini de lux. Sunt oameni pe care-i respect pentru tot ceea ce fac, dis de dimineață, până seara târziu. Am toată stima pentru ei. Țineți-o așa, oameni buni, pentru că este singura cale corectă de a fi oameni bogați, oameni respectați și oameni cu care o să mă mândresc.
În comuna noastră, se practică un capitalism aplicat. Restul este doar o poveste despre capitalism!
Dumitru Sîrghie