Domnule, Mario De Mezzo, dumneavoastră figurați pe Google ca fiind politician și șef al Oficiului Român pentru Drepturi de Autor, o demnitate care, așa cum știm cu toții, derivă din generozitatea partidului pe care-l slujiți cu pasiune. Prestația dumneavoastră la televiziunile noastre de toate zilele și nopțile, insistentă și firesc, partinică, este făcută de pe poziții clar politicianiste, ceea ce nu e un păcat. Păcat mi se pare că dumneavoastră vă autointitulați analist politic, când, de fapt, partidul vă trimite să-l reprezentați… Aveți un atestat oficial de analist politic, în acest sens?
Am scris recent pe voxpublica.ro un editorial în care răspund exact la această întrebare. Nichita Stănescu spunea „Eu cred că un om este ceea ce își aduce aminte despre sine însuși.” Ce vreau să spun, de fapt, este că nu cred că există om care să poată fi definit printr-un singur lucru. Să punem o etichetă în felul acesta pe un om înseamnă să limităm omul acela la o singură latură. Injust, față de însăși natura umană.
De cele mai multe ori merg în emisiuni TV ca reprezentant al PNL. Mă duc doar la anumite teme, ca reprezentant și cu acordul partidului. Evident, în cele mai multe dintre situații partidul are un punct de vedere pe care eu îl comunic. S-a întâmplat, în timp, ca punctul meu de vedere, pentru că eu filtrez informațiile, nu le ”înghit” pe nemestecate, să fie diferit de al partidului. Am spus asta când am fost întrebat și am câștigat în felul acesta respectul oamenilor. Mai mult, nici partidul nu a reacționat, dovadă că merg în continuare la emisiuni.
Sunt, însă, emisiuni în care merg invitat în una din multele alte lucruri pe care le reprezint: am o experiență de 15 ani în ONG – aceasta este anulată de calitatea mea de politician? Cred că nu. Am o experiență de 25 de ani aproape, de comunicator/ jurnalist – aceasta este anulată de calitatea mea de politician? Cred că nu. Exemplele pot continua. Dacă mă întrebați de o diplomă care să mă califice ca ”analist politic”, nu am. Sunt absolvent de drept si am o experiență, cum am zis de 25 de ani în comunicare si de mai bine de 5 ani în analiză politică. Întotdeauna este mai mult de învățat, dar se pare că este suficient ca părerea mea să conteze și să mă invite uneori televiziunile la discuții.
Are vreun merit liderul PNL Olt, senatorul Liviu Voiculescu, în propulsarea domniei voastre în această funcție destul de importantă pentru cultura română, cultură care este înfiorător de neglijată de toate guvernele din 1990 până azi?
Nu. El a aflat din Monitorul Oficial despre numirea mea. Am auzit niște zvonuri răutăcioase cum că ar umbla mai nou să mă schimbe din această funcție. Nu cred astfel de răutăți. Chiar aseară m-a sunat cineva din PNL Slatina (sâmbătă 13 martie), să îmi spună că a auzit că Liviu m-a schimbat de la ORDA. I-am zis că sunt încă acolo si îmi fac responsabil treaba până în ultima zi, oricare ar fi ea. Nu sunt „legat” de niciun scaun, cum nici nu am fost vreodată, doar îmi fac treaba cât de bine pot oriunde sunt.
Apropo… vă mențineți apelul pentru demisia lui Voiculescu de la Conducerea PNL Olt?
Aici este nevoie de o precizare: colegii din Biroul Politic Municipal au votat, când s-a decis schimbarea mea din poziția de candidat, și că eu nu pot fi o voce a PNL Slatina/ Olt, implicit. Deci părerea mea este strict a mea și nu este relevantă pentru Slatina sau pentru Olt, dovadă că, în afară de Marian Vasile, prietenul meu, nimeni altcineva nu i-a cerut public demisia.
Într-o discuție cu președintele partidului, domnul Ludovic Orban, acesta mi-a spus că în politică oamenii pleacă acasă, în primul rând, în urma rezultatelor. După eșecul răsunător de la Slatina, Liviu Voiculescu a avut un eșec lamentabil la parlamentare – nu am reușit să obținem nici măcar doi deputați. Deci, conform spuselor președintelui partidului, el ar trebui sa își dea demisia, da.
Știu că, în momentul în care erați „frate de cruce” cu Liviu Voiculescu, într-o conferință de presă, l-ați atacat pe deputatul Gigel Știrbu. Ce sentimente mai nutriți astăzi față de Știrbu?
Cu deputatul Gigel Știrbu, m-am văzut de câteva ori la București înainte de alegerile parlamentare, el fiind președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, iar eu director general ORDA. Am interacționat instituțional de câteva ori și l-am descoperit ca pe un om fără resentimente, matur politic, capabil să facă diferența între luptele politice și misiunea asumată în fața oamenilor. Nu am dezvoltat o relație personală și nici nu ne-am mai întâlnit după parlamentare.
Revenind la „oile noastre” culturale, am senzația că actualul ministru liberal al Culturii, un anume ilustru anonim, Gheorghiu, este cel mai ineficient și neavenit ministru al culturii din istoria României. Am făcut un sondaj pe străzile Slatinei și, din 100 de oameni, doar unul a știut cine e ministrul actual al Culturii. Și ăla era pesedist… Puteți să mă contraziceți, enumerând ceva fapte în dreptul acestui personaj?
Resping această afirmație cel puțin nepoliticoasă la adresa unui ministru, și anume de „ilustru anonim”. Este tendențioasă și nedreaptă. Sunt multe proiecte în care ministrul Bogdan Gheorghiu s-a implicat și pe care le-a deblocat. Unul în care am fost și eu implicat și, de acee,a îmi este foarte ușor să vorbesc despre el, este cel al schemei de ajutor de stat pentru artiști. Acest proiect este finalizat și urmează să fie aprobat, iar meritul pentru deblocarea lui si finalizarea atât de rapidă este al ministrului. Mai mult, în relația cu mine, am avut mereu sprijin politic și profesional, fiind implicat în proiectele ORDA și susținându-le.
Alianța guvernamentală scârțâie rău de tot. USR-ul vă faultează în fiecare zi și vă contestă pe voi liberalii. Dumneavoastră am văzut că, printre alte misiuni politice, o exercitați și pe aceea de a le răspunde acestor neomarxiști, intitulați de unii „ciuma roz”, cel puțin cu aceleași arme cu care atacă ei. Cât mai durează această stare dihotomică între PNL și USR PLUS? Nu de alta, dar se zvârcolește Brătianu în mormânt…
Este incorect să spunem despre o alianță de trei luni că scârțâie. Nu a avut timp să se „rodeze” încă. Alinierea este un proces care durează, în general. În cazul alianței mi se pare că lucrurile s-au mișcat destul de repede și dinamic pentru presiunea și starea în care eram. Nu știu cine pe cine faultează, nu sunt atent. Pot vorbi doar pentru mine: faptul că suntem într-o alianță nu înseamnă că nu voi semnaliza greșelile partenerilor de guvernare. Nu îi voi mângâia pe creștet dacă greșesc. Nu este felul meu. Eu îi „taxez” primul pe liberali, atunci când constat câte ceva, cum aș putea face altfel cu oricine altcineva? Cât despre Brătianu… eu cred ca el se simte foarte bine reprezentat de Florin Cîțu.
E posibilă, în viitorul apropiat o alianță cu PSD, pe scheletul vechii alianțe USL, pentru a scăpa de șantajul USR PLUS și al UDMR?
Nu cred. Reforma in PNL este atât de înaintată față de anchilozarea PSD, încât nu poate exista nicio coabitare, valorile sunt radical diferite.
Caracterizați-l pe ministrul Sănătății, vă rog…
Vlad Voiculescu a preluat un minister dificil, într-un context greu. Se vede că este timorat și în discurs și chiar, uneori, îi tremură mâna sub anumite fapte. Oamenii au avut așteptări uriașe de la el, așteptări pe care el singur le-a creat. Am spus de multe ori că trăim cu consecințele greșelilor noastre. Cred că este o greșeală să te „marketezi” ca salvator, pentru că oamenii asta îți vor cere. Știu că are 21 de consilieri…nu înțeleg de ce… știu că unii dintre consilieri nu au nimic care să îi califice și sunt mirat. Dar propun să mai avem puțină răbdare, până să dăm un verdict.
Cum vi se pare că a acționat Poliția Română din momentul în care a fost și se află sub controlul unor miniștri liberali? Mie mi se pare că merge din ce în ce mai prost… Și am văzut cazurile Onești și acela în care un echipaj a greșit adresa și a maltratat niște femei nevinovate… Și multe altele…
Poliția a greșit, iar eu am acuzat primul asta public, înainte să iasă chiar poliția să își ceară scuze. Este nevoie de o reformă în poliție, suntem de acord. Sunt oameni buni, cu suflet, care își fac datoria. Dar sunt și „uscături”, unele date afară rușinos din poliție, după cum știm, de multe ori cu procese penale în spate. Alții, însă, iar abia aici intervine răul, sunt tolerați din diferite motive si produc o cangrenă care se extinde reputațional, nedrept, și asupra colegilor care poartă uniforma cu demnitate.
La Educație, după doamna Pepsiglass, liberalii reușesc performanța să aducă un ministru care a fost în gașca plagiatorului Ponta, ministru care l-a și salvat pe Pinocchio de infracțiunea intelectuală comisă. Așa vreți voi să reformați Educația?
Nu vreau să propagăm această minciună că Monica Anisie ar fi zis „Pepsiglas” – minciună pe care tot cel pe care îl acuzați dvs., Ponta, a lansat-o. Îl folosim pe Ponta să îl faultăm pe Cîmpeanu, dar ne ajutăm de minciunile lansate în spațiul public tot de el, pentru a defăima un om. Ascultați cu atenție și veți vedea că nu a spus pepsiglas. A greșit, este adevărat, dar nu cum a spus Ponta, care minte din nou. Iar daca am spus repetat că îi penalizez pe liberali, când e cazul, o fac pe greșelile făcute și nu inventate de un mitoman scos de oameni din politică, prin vot.
Ce-ar mai fi de spus despre reforma liberală pe care o tot așteptăm de la Revoluție încoace și nu mai vine?! Cum să spună Cîțu că românii trăiesc din ce în ce mai bine, când asistăm la o adevărată prăbușire economică, sanitară socială, morală?
Dacă ne uităm la contextul în care este întreaga lume, nu doar România, vedem că nu am mai trăit ce avem acum de peste 100 de ani. Crizele – sanitară și economică – sunt gestionate cât de bine posibil de un guvern extrem de responsabil. Dacă România ar fi o corabie, ea nu ar fi prinsă într-o furtuna, ci într-un uragan, concomitent cu un tsunami. Ce face premierul în aceste momente este ca, în același timp, să țină Romania de la a se prăbuși și să construiască. De la mine, tot respectul.
Ce mesaj aveți către locuitorii județului Olt?
Oricând voi putea sluji Slatinei sau Oltului, așa cum am făcut de 20 de ani încoace, voi spune prezent. Sunt la un telefon distanță.
Dumitru Sârghie