Domnule deputat, cum ați simțit dumneavoastră, ca demnitar al României, problemele și contorsiunile prin care a trecut PSD, începând cu nefasta Ordonanță 13, continuând cu debarcarea Guvernului Grindeanu și finalizând cu instalarea Guvernului Tudose?
Într-un stat ca România, unde peste 25 ani, lucrurile au mers așa cum știm cu toții și separarea puterilor în stat nu a fost respectată, iar de cele mai multe ori Parlamentul României a fost pus în umbră, discreditat și prezentat ca o un loc plin de corupți, iresponsabili, care dorm în bănci, este foarte greu să restabilești ordinea lucrurilor. Adică, Guvernul este numit de majoritatea parlamentară aleasă în urma votului democratic al românilor, iar premierul și miniștrii răspund pentru activitatea lor în fața Parlamentului. Coaliția PSD- ALDE a primit votul românilor, prezentând un Program de Guvernare, iar scopul nostru, al tuturor decidenților, trebuie să fie acela de a respecta graficul de implementare al măsurilor din program, pentru că, în acest fel, respectăm votul românilor. Cât privește Ordonanța 13, sunt convins că românii au înțeles ce s-a întâmplat atunci și cine și de ce și-a depășit atribuțiile.
Credeți că înlăturarea Guvernului Grindeanu a rezolvat problemele PSD și pe cele ale domnului Dragnea?
Singura problemă a PSD este să guverneze bine și să ofere românilor un trai decent la ei în țară. Nu știu ce probleme are domnul Dragnea, dar este trist că, în loc să avem, în România, o opoziție adevărată alături de care să dezbatem măsurile pe care vrem să le adoptăm, avem o presă, dacă putem să îi spunem așa, care a uitat să vorbească de români și problemele lor și vorbește numai de Liviu Dragnea.
Din câte știți dvs., coaliția PSD-ALDE intenționează să desființeze DNA?
DNA este o instituție a Statului Român, unde, în acest moment, sunt niște probleme. Le vedem cu toții și cred că suntem cu toții de acord că nu este normal ce se întâmplă acum acolo. Indiferent de vremuri, instituțiile statului trebuie să rămână puternice, credibile și nu trebuie confundate cu oamenii care le conduc. Șefii sunt trecători, nimeni în lumea asta nu va sta în fruntea unei instituții pe vecie.
Tot timpul este nevoie de oameni noi, cu altă viziune. Așa este mersul lucrurilor, așa funcționează o democrație. În instituțiile statului român nu trebuie să existe regi și dinastii, ci profesioniști care, atunci când sunt la conducere, trebuie să își facă treaba, nu imagine proprie. De o imagine bună au nevoie politicienii pentru că ei sunt cei votați de oameni. Cei din instituții sunt numiți, direct sau în urma unui concurs.
Se pare că noul Program de guvernare girat de premierul Tudose a fost făcut „varză” de către comisarii europeni. Vi se pare că este un amestec de la Bruxelles în treburile interne al țării noastre?
România este stat membru al Uniunii Europene și trebuie să respecte regulile Uniunii. Programul de Guvernare a fost făcut ținând cont de toate acestea. Dar Uniunea Europeană înseamnă și o forță politică și cum politica presupune multă negociere și diplomație, este bine că, după zece ani, avem și noi puterea de a negocia.
V-aș ruga să numiți, d-le deputat, câteva momente în care, prin intervenția dvs., ați „mișcat” lucrurile într-o direcție favorabilă celor mulți, care au votat PSD, dar și al celor care nu l-au votat.
Pe lângă legile pe care le-am votat în Parlament, privind unele măsuri de relaxare fiscală, măriri de salarii sau Legea Salarizării, am făcut și întrebări către miniștri, atunci când, în urma discuțiilor cu cetățenii, am constatat unele probleme.
De exemplu, am cerut soluții de la Ministerul Apelor și Pădurilor pentru proprietarii de terenuri din nordul județului ale căror culturi sunt afectate de animalele sălbatice, iar în acest moment este în dezbatere un act normativ prin care aceștia să primească despăgubiri din partea statului.
Am cerut Ministerului Dezvoltării o situație clară a investițiilor Agenției Naționale de Locuințe și am prezentat situația din județul Olt, unde cererea de locuințe ANL este foarte mare.
Așa cum a fost precizat și în răspunsul pe care mi l-a trimis. Ministerul Dezvoltării a început deja construirea de locuințe ANL în Caracal.
Care au fost cele mai dificile momente de când sunteți în Parlament?
Când am votat moțiunea împotriva lui Sorin Grindeanu. Mi s-a părut jenant să văd doi tineri politicieni, pe Sorin Grindeanu și pe Augustin Jianu stând singuri la tribuna destinată membrilor Guvernului, unde se mai ducea și Victor Ponta, un alt tânăr care a ales să își joace urât ultima carte în politică. Politicienii trebuie să fie demni și să știe când trebuie să se retragă prin demisia de onoare.
Ce proiecte aveți de gând să propuneți, ținând cont de comisia în care activați?
Am câteva proiecte în lucru, unele sunt depuse deja în Parlament, dar despre ele o să vorbim din toamnă. Prioritate au acum pentru toți parlamentarii PSD, măsurile din Programul de Guvernare care trebuie implementate până la finalul anului, Legea Prevenției, Adoptarea Codului Economic și Administrativ, Legea Redevențelor și Legea Achizițiilor Publice.
Cum le răspundeți alegătorilor dvs. din Olt care vă întreabă, d-le deputat, ce a făcut, până acum, pentru noi partidul dvs.?
Salariul minim a crescut al 1450 de lei, salariile personalului din administrație au crescut cu 20%, cele ale actorilor și artiștilor cu 50%. Am eliminat plafonul de 5 salarii medii pentru baza de calcul a CASS și CAS, am eliminat impozitul pentru angajații sezonieri menținuți tot anul, am eliminat CASS pentru venituri suplimentare (dividende, investiții, dobânzi), s-a efectuat deducerea abonamentelor medicale și am demarat programul Prima Chirie, pentru cei care își găsesc un loc de muncă la peste 50 de kilometri..
Pentru pensionari, am crescut punctul de pensie și pensia minimă garantată care este acum 520 de lei, am eliminat plata CASS pentru toți pensionarii și impozitul pentru pensiile mai mici de 2000 de lei. Am redus TVA de la 20 la 19%, am aprobat programul Start up Nation, iar impozitul pentru IMM-uri este de 1%. Am redus accizele cu 18-20%, am eliminat taxa pe construcțiile speciale și formularul 088, dar și impozitul pe profit în primii 10 ani de inovare/cercetare. Așa cum am promis în campania electorală, am eliminat 102 taxe, am crescut veniturile asistenților persoanelor cu handicap și indemnizația minimă pentru concediul de creștere a copilului este acum 1232 lei de la 1062 lei.
A crescut și stimulentul de inserție de la 53 lei la 650 lei pe lună. În domeniul sănătății, s-au alocat fonduri pentru programele de sănătate publică, am extins programul Hepatita C, am ieftinit cu 35% prețul medicamentelor inovative fără patent, am alocat fonduri pentru dotarea spitalelor județene cu CT, am desființat comisiile pentru aprobarea tratamentelor scumpe și am actualizat lista de medicamente compensate. Pentru agricultură, pentru prima dată în România, am acordat subvențiile mai devreme, am lansat programul Tomate Românești unde s-au înscris peste 6500 de fermieri, am demarat programul anti-grindină și am lansat programul de reabilitare a infrastructurii de irigații. S-au alocat fonduri pentru cadastrarea gratuită a terenurilor agricole. S-a lansat programul PNDL prin care se vor construi 2 500 de creșe, 2000 de școli, 5000 de rețele de canalizare, apă și drumuri. A demarat și programul pentru construirea a 1500 de locuințe pentru tineri. Pentru prima oară de la intrarea în NATO, România și-a respectat angajamentele internaționale și Guvernul a alocat 2% din PIB pentru apărare. Am votat ca salariile angajaților din bibliotecile publice, cei din instituțiile din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerului Tineretului și Sportului să crească cu 20-30%, începând de luna aceasta.
Ce ar mai fi de spus?
Nu vreau decât să le mulțumesc tuturor celor care sunt și au rămas alături de PSD. Vreau să le mulțumesc pentru încrederea acordată nouă, parlamentarilor PSD de Olt și sunt convins că au văzut că putem să schimbăm România și să le oferim un trai decent. Nu este ușor, sunt lucruri pe care ei nu le înțeleg, sunt multe bătălii de purtat, dar noi ne bazăm de oameni și pe votul lor masiv pentru PSD și pentru că în asta stă puterea unei democrații, noi vom continua.
Dumitru SÂRGHIE