Deputatul PSD Marius Iancu critică dur modul cum sunt gestionate fondurile din sistemul sanitar, fiind indignat de faptul că guvernul actual dă vina pe PSD pentru situația precară a spitalelor din România, deoarece nu s-au făcut investiții în unitățile medicale.
„«Refrenul» Guvernului PNL-USR a devenit în ultimele zile, «banii din Sănătate se duc pe salarii» și «PSD este de vină pentru situația în care sunt spitalele din România».
Dacă Vlad Voiculescu se laudă, în plină pandemie, când spitalele ard, că el are strategie de combatere a fake-news-urilor de pe rețelele de socializare, noi le demontam minciunile. De exemplu, premierul României Florin Cîțu minte când spune că 95% din banii sănătății se duc pe salarii și sporuri. Fără nicio rușine, Cîțu a mărit de 10 ori suma și în loc de 9% care nu dădea prea bine, a zis 95%.
În realitate, în 2020, cheltuielile cu personalul din sistemul de sănătate, medici, asistenți si personal auxiliar a fost de sub 9%, din cele 60 de miliarde lei alocate, 12, 9 miliarde au mers la Ministerul Sănătății, 47, 2 miliarde la CAS, iar 1,51 miliarde, adică 2,5%, la investiții.
Ca fost manager de spital, știu cum se cheltuie fondurile alocate și este umilitor pentru angajații din unitățile medicale să fie jigniți așa de un premier care consideră că acești oameni primesc bani nemeritați. O altă minciună este că PSD nu a făcut investiții în unitățile medicale din România. Adevărul este că nu numai medicii si asistentele au avut cele mai mari majorări salariale dar, pentru prima dată, în istoria ultimilor 30 de ani, am alocat pentru Sănătate 5% din PIB”, a declarat Marius Iancu.
Deputatul dă și câteva exemple ale investițiilor în sistemul sanitar în timpul Guvernării PSD: s-a finalizat și inaugurat un nou Spital la Mioveni; au fost reabilitate 4 maternități din Brașov, Cluj, Sibiu și București; s-au făcut investiții pentru modernizarea sălilor de operații de la Spitalul Universitar de Urgență București; au fost reabilitate Spitalele TBC din Mioveni și Roșiorii de Vede; a fost repusă în funcțiune secția de endocrinologie pediatrica din cadrul Institutului Parhon; a fost modernizat integral Sanatoriul de Recuperare a Copiilor de la Techirghiol, singura unitate cu acest profil din țară; Institutul Cantacuzino a trecut în subordinea MApN, a fost modernizat și se lucrează la producția de vaccin.
„La acestea, se adaugă și investițiile făcute în unitățile medicale din subordinea președinților de consilii județene și primarilor noștri și dau aici exemplu Consiliul Județean Olt, care a investit în patru ani, 45 de milioane lei in unitățile medicale.
La Spitalul Județean de Urgență Slatina: modernizarea, reabilitarea și recompartimentarea secțiilor: Nefrologie, Gastroenterologie și Diabet; reabilitarea și relocarea spațiilor: Pavilion Central care cuprinde secțiile: Chirurgie Plastică, Recuperare, Chirurgie Generală, Urologie, Ortopedie, Chirurgie Pediatrică, ORL, Oftalmologie, Neurologie, Cardiologie; reabilitarea și dotarea cu aparatură performantă a sălii de operații și a secțiilor de ginecologie din Blocul Materno – Infantil; reabilitarea și modernizarea totală a fostului Spital de Pneumoftiziologie Scornicești, actuala secție a SJU Slatina; dotarea Unității de Primiri Urgențe din cadrul SJU Slatina; anveloparea SJU Slatina.
La Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu Greci, s-a construit Pavilionul de Gerontopsihiatrie (îngrijire bătrâni cu demențe și Alzheimer) și Adicții – toxicomanie, droguri, alcool, iar Policlinica Veche din Slatina va fi reabilitată.
Enumerate, sunt multe investiții, dar, într-adevăr, este nevoie de mult mai multe astfel de proiecte pentru a pune pe picioare sistemul de sănătate din România.
PSD a făcut acest lucru, în ultimii ani, și este momentul ca și liderii PNL și USR, partide care conduc acum România, să renunțe la minciuni, manipulări și acuzații fără fond. Să își asume responsabilitatea guvernării. Românii trebuie să vadă ce pot!”, a încheiat Marius Iancu.
Dragoș Sîrghie