Câștigătorul, fără drept de apel, al scaunului de președinte al CJ Olt, la sfârșitul ședinței de Consiliu Județean, Marius Oprescu a răspuns la întrebările presei locale, dând explicații suplimentare opiniei publice, referitoare la unele proiecte de hotărâre care au fost aprobate în plen.
SĂNĂTATE
Referindu-se la proiectele pe fonduri europene legate de dotarea Spitalului Județean din Slatina, Marius Oprescu a spus:
„Avem două proiecte, pe care încercăm să le depunem pe fonduri europene. Primul este legat de dotarea Laboratorului de Microbiologie, ceea ce înseamnă că anumite analize de histochimie le vom putea face aici, nu mai trebuie să trimitem probele la București, să mai așteptăm chiar și o lună și jumătate, până vin rezultatele. Proiectul are o valoare de aproximativ un milion de euro.
Cel de-al doilea proiect prevede dotarea Secției de Oncologie, cu aparatură specifică, astfel încât să putem diagnostica, cât mai rapid, boala. Acesta are o valoare de aproximativ 5 milioane de euro.
Unul dintre aceste proiecte ține de reorganizare, pentru că sunt anumite promovări în grad, în cadrul Spitalului Județean Slatina. Cel de-al doilea vizează numărul de paturi în Spitalul Județean Slatina… Spitalele Balș și Caracal, ne-au dat un număr de paturi, astfel încât, așa cum am și anunțat, în urmă cu o săptămână, structura noilor secții de Adicții și de Gerontopsihiatrie a fost aprobată, de Ministerul Sănătății. În perioada următoare, vom da drumul la concurs, după care, intrăm în contract cu Casa de Sănătate și vom putea primi pacienți”.
INFRASTRUCTURĂ RUTIERĂ
În ceea ce privește proiectul „Modernizare DJ 642, Stoenești (Intersecție DN6) – Giuvărăști (limită județul Teleorman)”, etapa a II-a, președintele aduce următoarele lămuriri:
„Există un drum pe care l-am fazat, pentru că anumite lucrări ale noastre de modernizare a drumului respectiv, pe fonduri europene, nu am putut să le facem, anul trecut, deoarece s-au suprapus cu anumite lucrări, tot pe fonduri europene, pe care le avea Compania de Apă, pe Valea Oltului. Atunci, am preferat, să rămânem puțin în urmă, banii nu s-au pierdut, dar proiectul trebuie depus din nou, pentru că a început un nou exercițiu bugetar european, așa fiind procedura”.
SPAȚIU GRATUIT PENTRU SERVICIUL ROMÂN DE INFORMAȚII
La grijile pe care le are Consiliul Județean Olt se adaugă, iată, și cea cu privire la darea în folosință gratuită Serviciului Român de Informații a unor spații dintr-un imobil aflat în domeniul public al județului Olt și în administrația Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Olt. Iată explicația dlui președinte:
„Cu siguranță, cei de la SRI își vor face treaba, așa cum au făcut-o și până acum. Clădirea în care SRI funcționa, intră în reabilitare termică, aveau nevoie de un spațiu provizoriu, în care să-și desfășoare activitatea. Urmând ca, după doi ani, perioada maximă în care clădirea este în proces de reabilitare, spațiul nostru să revină la Consiliul Județean”.
OBIECTIVELE GENERALE ALE CJ OLT ÎN NOUA LEGISLATURĂ
Cât privește spectrul mai larg al obiectivelor administrative ale CJ Olt, în noua legislatură, președintele Oprescu dixit:
„Așa cum am spus-o și cu altă ocazie, după aceste alegeri, bineînțeles că ne vom concentra pe tot ceea ce înseamnă dezvoltarea județului Olt. Ca direcții principale sunt cele patru. Infrastructura de sănătate – cea mai importantă, din punctul meu de vedere, la care lucrăm și avem foarte multe proiecte, la care vom da drumul, chiar astăzi, am aprobat două dintre ele.
Infrastructura rutieră, deja săptămâna trecută, am semnat proiectul de finanțare europeană pentru un drum, cu o valoare aproximativă de 177 de milioane lei. Tot în perioada următoare, vom semna pentru realizarea unui al doilea drum, ambele însumând aproximativ 50 milioane euro Grant, prin fonduri europene. Infrastructura de mediu, unde deja lucrăm la dezvoltarea sistemului de management al deșeurilor de la Bălteni, prin încercarea de introducere în circuitului de acolo, a unei stații de tratare mecano-biologică. Acest lucru înseamnă, în primul rând că, pe groapă va ajunge mai puțin gunoi și acea celulă se va umple mult mai greu. În al doilea rând, o parte din gunoi va fi tratat și va ajunge ca energie regenerabilă, pe care-l solicită, în general, fabricile de ciment, pentru că au un anumit punctaj și nu mai plătesc penalități la stat, dacă folosesc astfel de combustibil.
Nu în ultimul rând, avem infrastructura socială. Așa cum știți, suntem cu Direcția Generală de Protecție a Copilului și a Persoanelor Vârstnice, într-o permanentă modernizare, pentru că nu poți să rămâi pe loc, astfel încât acele centre să nu mai corespundă și să nu poți primi finanțarea de la Ministerul Muncii. În momentul de față, la Fălcoiu, avem proiect pentru a face un cămin nou de bătrâni. Sperăm ca, până la finalul acest an, să-l dăm în folosință. El va întruni toate normele și standardele europene, în ceea ce privește cazarea persoanelor vârstnice, care nu au aparținători.
Avem în modernizare, pe fonduri europene, atât pe PNRR, cât și pe Programul Operațional Regional, în acest exercițiu, foarte multe clădiri din subordinea DASPC, pentru reabilitare și eficiență termică”.
DESPRE VISUL DE AUR AL LOCUITORILOR OLTULUI ȘI ROMANAȚILOR : CONSTRUCȚIA UNUI NOU SPITAL JUDEȚEAN!?
De la Revoluție încoace, s-a tot vorbit, fără succes, însă, despre construcția unui nou spital județean, visul de aur al întregii populații a Oltului și Romanațiului, ca să ne exprimăm în concordanță cu adevărul istoric al acestor meleaguri sudice. Chestionat pe această temă, Marius Oprescu a opinat:
„În momentul de față, așteptăm deschiderea ghidului pe Programul Național de Sănătate, unde avem un proiect deja scris, aprobat prin Consiliul Județean, dar mai departe, nu știm exact ce alte documente ne vor mai trebui, astfel încât să construim o clădire nouă, în curtea Spitalului Județean, care va cuprinde mai multe secții. Clădirea pe care o vom construi va fi amplasată pe actualul loc al Secției de Infecțioase. Pe lângă Secția de Infecțioase, clădirea va cuprinde un Bloc operator nou, o nouă secție ATI. Deasupra clădirii care are 7 etaje, va fi un heliport, astfel încât elicopterul să nu mai aterizeze la stadion, ci să poată ateriza, chiar și pe timp de noapte, în curtea spitalului.
Dacă ghidul de va deschide și dacă proiectul va fi eligibil, pentru că acolo va fi o mare concurență de punctaj, bineînțeles că acest lucru va fi realizat”.
FĂRĂ POLITICHIE, VIAȚA N-ARE ROST!
Și ca „să nu fie de dezordine, ca să nu fie haos”, întrebările jurnaliștilor au fost „încoronate” cu una privind alegerile parlamentare. Anume, dacă vor fi schimbări în nominalizarea personagiilor ce vor fi supuse votului popular, pentru a ocupa fotoliile parlamentare, în legislatura ce va să vie… Răspunsul diplomatic al președintelui ne-a lăsat să înțelegem că, deși nu s-a discutat încă în PSD pe această temă, anumite schimbări vor fi efectuate:
„Nu am început o discuție în ceea ce privește lista pentru alegerile parlamentare. Consider că este încă devreme pentru acest lucru. Bineînțeles că anumite gânduri există, pentru că nu consider că vom creiona lista, într-o lună. Ea se bazează pe activitatea organizației, nu numai a parlamentarilor. Pe acea listă pot intra și persoane noi, nu trebuie să fie doar din rândul parlamentarilor. Lista se va baza pe activitatea pe ultimii patru ani.
Nu pot spune acum că vor fi sau nu schimbări, pentru că nu ar fi corect. Așa cum v-am spus, nu am creionat, încă, lista, dar anumite gânduri există”.
Dragoș Sîrghie
Referitor la ,,fotoliile parlamentare,,viitoare un lucru este cert: vor fi schimbari, certe si sigure!
Una dintre ele ; fostul primar va fi…viitor deputat de Olt!
Asta de schimbare, dle presedinte PSD Olt, Oprescu!
Obiective frumoase, realizabile , intr-adevar de interes public…
Cred si sper in realizarea lor….dar fara o,,unitate politica,, la nivel local si judetean, multe vor ramane ,,simple amintiri,,!
Veti coabita, pentru interesul cetatenilor mun. Slatina si ai judetului Olt, cu cei care v-au terfelit in asa zisa campanie electorala (si nu numai) prin toate ,,albiile,, posibile?
,,Vom muri si vom vedea,, Excelenta!