AcasăPoliticaMarius Oprescu și Ion Toma

Marius Oprescu și Ion Toma

Îl cunoaștem pe actualul politician social-democrat Marius Oprescu de pe vremea când senatorul Ion Toma îl prezenta ca fiind unul  dintre cei mai buni tineri politicieni din Olt, cărora domnia-sa le-a fost baci, din momentul în care a preluat conducerea PSD Olt.

Au tot trecut vreo două cincinale de atunci… Valurile tulburi ale politicii i-au despărțit pe cei doi. Mentorul (Ion Toma) a urcat, de atunci și până astăzi, trepte importante în politica națională și locală, în așa fel încât să aibă de unde să coboare, iar discipolul (Marius Oprescu) a ajuns acolo unde mentorul îi profețise: vicepreședinte CJ Olt, prim-vicepreședinte PSD Olt, președinte PSD Slatina…

Despărțirea dintre Mentor și Discipol a fost una contondentă verbal, absolut neprietenoasă, cu strigături și în flagrantă contradicție cu relațiile pe care cei doi le-au avut atâta amar de vreme.

toma si oprescu 589
Ion Toma și Marius Oprescu

Ca ziarist care știe dedesubturile și laboratoarele salubre sau mai puțin salubre ale Oltului politic, am nutrit întotdeauna ideea că, în ciuda zgomotoasei și ultramediatizatei lor rupturi (Ion Toma fiind nevoit să ia calea UNPR), cei doi încă se respectă reciproc. Mai precis, în intimitatea sufletului lui, tânărul Marius Oprescu îl prețuiește încă pe Ion Toma. Iar lui Toma, cel tare-n gură, dar bun la suflet, îi este drag faptul că ucenicul său a ajuns – politicește vorbind – atât de sus.

Mi s-a confirmat acest lucru, în momentul când senatorul Ion Toma și vicepreședintele CJ Olt, Marius Oprescu, s-au întâlnit la Prefectura Olt, cu ocazia investirii prefectului și subprefectului de Olt, Silviu Neașcu și, respectiv, Emanuel Oproiu. I-am văzut cum s-au salutat, îmbrățișat și am observat în ochii lor o tristețe dată de întâmplările nefericite, de altădată, dar apoi și bucuria revederii. O oarecare sfială și un semn de spășire am regăsit în atitudinea lui Oprescu față de fostul său șef politic, dar și o amabilitate și bună-credință din partea lui Ion Toma, ca drept răspuns la comportamentul  disciplinat al fostului ucenic.

Am convingerea (mai ales că UNPR și PSD sunt acum partide-surori) că revenirea la matcă a senatorului Toma (actualmente parlamentar de Ialomița) se va produce în viitorul apropiat, iar Marius Oprescu va fi unul din artizanii acestei reveniri, arătându-i astfel șefului său de odinioară că supărarea dintre ei a fost una conjuncturală și că politica o fi ea curvă, dar oamenii trebuie să rămână oameni, așa cum au fost și înainte de a ajunge mari politicieni.

Lăsând la o parte anumite probleme juridice pe care Marius Oprescu le are acum, din cauza unui nefericit accident, trebuie spus că evoluția sa politică se înscrie în parametrii preconizați de Ion Toma, iar viitorul acestui tânăr politician – de azi înainte – depinde de amabilitatea și meșteșugul lui de a descifra și dezlega, în timp optim, intențiile și jocurile de culise pe care un alt mare politician al Oltului, Darius Vâlcov, le experimentează pe spinarea PSD Olt.

În măsura în care reușește să oprească ascensiunea lui Vâlcov și să-i dejoace acestuia la timp diversiunile, Marius Oprescu va putea fi ceea ce chiar actualul lui șef politic, Paul Stănescu, i-a prezis: președintele PSD Olt!

Lucru de care se va bucura, deopotrivă, și Paul Stănescu, dar și cel care l-a inventat pe acesta, adică Ion Toma. Am zis!

Dumitru SÂRGHIE


RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments