Dacă vrei să cunoști un județ, cu bunele și relele lui, trebuie, mai întâi, să-i cunoști pe politicienii care-l reprezintă, atât la nivel local, cât și la nivel național. Și aici, mă refer atât la politicienii de la Putere, cât și la cei din Opoziție…
Deși puterea centrală, guvernamentală este una de sorginte liberală, la care se adaugă neomarxiștii USR PLUS și giruetele udemeriste, la Olt , de la Revoluție și până în prezent, pesediștii au fost și au rămas, pour toujour, la putere. După dispariția PRM, de pe miriștea noastră politică, numeric și electoral, liberalii i-au secondat pe pesediști, dar o la distanță destul de consistentă… Distanță care s-a reliefat și la ultimele alegeri locale și parlamentare desfășurate în vremuri de pandemie. Adică, PSD Olt – 95 de primari locali, iar PNL Olt doar 13… La Parlament, scorul PSD a fost destul de categoric: 7-2! Cam ăsta este raportul de forțe dintre PSD Olt și PNL Olt, fără a mai lua în seamă un primar de la ALDE și trei de la Pro România, prin venele cărora curge tot sânge pesedist.
Vrem nu vrem, asta-i harta politică a județului Olt și sub „pavăza” ei aplaudăm, delirăm și defilăm, deși, sincer vorbind și scriind, ne-am fi așteptat mai mult din partea istoricului partid PNL… Degeaba se supără pe ziariști unii cititori care înclină balanța de simpatie spre dreapta politică liberală, și e și firesc acest lucru, dar matematica asta este. Când consemnăm în Linia Întâi sau în oricare altă publicație județeană anumite evenimente și înfăptuiri ale primarilor județului nostru, e și firesc ca raportul dintre PSD și PNL, adică 95 la 13, să se păstreze. Iar când scriem de inițiativele parlamentare, tot așa: nu putem eluda zdrobitorul scor de 7-2 pentru partidul-mumă, PSD. Dacă PNL ar fi avut șapte parlamentari, cu dragă inimă le-am fi consemnat și lor faptele glorioase, din cele două camere ale Legislativului. Vorba ceea… „Dacă și baba ar avea un c.i, ar fi ministru de război!”
Cum meritele în politică se atribuie, de când e lumea și pământul, liderilor și căpeteniilor partidelor, în cazul gloriei pesediste de la Olt, trebuie remarcat, fără doar și poate, Marius Oprescu, președinte PSD Olt și președinte al C.J. Olt. Abil, bun negociator, destul de pragmatic și prestidigitator, în ciuda tinereții sale, el a reușit nu numai să mențină PSD Olt la standardele electorale cunoscute de-a lungul timpului, ci să le și depășească. Este unul dintre cei mai performanți președinți județeni ai PSD din țară. Știe să mobilizeze trupele electorale, să taie în carne vie, dacă e cazul, dar și să aplaneze anumite focare de conflicte din partid. Își ține cuvântul dat față de oamenii lui, dar și față de adversari. Nu de puține ori, la ușa biroului lui sau prin locuri semicamuflate, ai să vezi liberali cu căciula în mână, pășind sfioși, la o negociere cu… d-l Președinte. Nu de puține ori, mai marii noștri liberali plagiază tehnicile insurecționale în lupta pentru putere pe care le aplică Marius Oprescu, cu succes. Nu de puține ori, formulele politice „magice” aplicate de Oprescu sunt preluate și de frații lor mai mici, liberalii…
Bătălia de la Deveselu, pentru postul de primar, va fi una a marilor orgolii. Faptul că PNL Olt iese la bătaie cu fiul fostului primar pesedist, un primar performant, de altfel, ne arată ce vă spuneam eu mai sus… că tehnicile utilizate de liberali au sorginte social-democrată și că liderul PNL Olt, d-l senator Liviu Voiculescu, mizează pe faima… regretatului fost primar PSD, Ion Aliman… PSD vine cu fosta mână dreaptă a fostului primar, iar electoratul din Deveselu, comună strategică euro-atlantică, pare a fi destul de derutat. Ambii lideri, atât cel pesedist, cât și cel liberal, se joacă un pic cu psihologia alegătorilor din Deveselu.
Un sociolog bun, dublat de un psiholog bine pregătit, poate să ne spună rezultatul de pe acum… Personal, mă abțin. Vom trăi și vom vedea…
Dumitru Sârghie