MESAJ CU OCAZIA ZILEI MONDIALE A METEOROLOGIEI 2025 ȘI A CELEI DE-A 75-A ANIVERSĂRI A ORGANIZAȚIEI METEOROLOGICE MONDIALE (OMM)
„Împreună pentru avertizări timpurii eficiente”
Prof. Celeste Saulo, Secretar General al Organizației Meteorologică Mondiale
(Geneva, 23 martie 2025)
Stimați Membri, Colegi, Prieteni,
La mulți ani tuturor, cu ocazia Zilei Mondiale a Meteorologiei! La mulți ani, Organizației Meteorologice Mondiale la cei 75 de ani de existență, ca voce autoritară a Națiunilor Unite în ceea ce privește vremea, clima și apa!
Astăzi și pe parcursul întregului an, vom sărbători împreună contribuția OMM și a statelor membre la salvarea de vieți omenești și la protejarea planetei. Profit de această ocazie și vă mulțumesc tuturor pentru tot ce realizați. Mulțumesc specialiștilor din cadrul Serviciilor Meteorologice și Hidrologice Naționale care sunt la foc continuu în slujba societății, de veghe pentru protecția și asigurarea securității cetățenilor.
Serviciile Meteorologice și Hidrologice Naționale nu înseamnă doar prognoze meteorologice, reprezintă mai mult decât atât. Datele științifice, informațiile și serviciile furnizate de comunitatea OMM stau la baza deciziilor care variază de la activitățile zilnice de agrement, la plantarea sezonieră a culturilor până la investițiile pe termen lung în infrastructură. În ultimii 75 de ani, s-au economisit miliarde de dolari în valoare adăugată economiei globale, prin diminuarea pierderilor economice cauzate de vreme, climă și apă și au fost salvate sute de mii de vieți.
OMM își dorește o lume mai sigură și mai prosperă. Schimbul liber și nerestricționat de date, produse și servicii legate de vreme este crucial pentru securitatea națională și pentru sectoarele sensibile din punct de vedere climatic, cum sunt agricultura, aviația, transportul maritim, energia, gestionarea apei și sănătatea. În același timp, OMM acționează ca un nucleu al prognozei meteorologice globale. În permanență, milioane de măsurători individuale – de la sateliți meteorologici, stații de la sol, baloane meteorologice, geamanduri și nave oceanice și aeronave – sunt transmise de la stațiile de monitorizare din întreaga lume la centrele de predicție a vremii. Fără coordonarea OMM și rețeaua sa unificată, fiecare țară s-ar confrunta cu o sarcină dificilă sau chiar imposibilă de a colecta date globale pe cont propriu.
În aceste vremuri tulburi și provocatoare, colaborarea internațională este mai importantă decât oricând.
Lumea tocmai a fost martora celor mai fierbinți 10 ani din istoria măsurătorilor meteorologice. 2024 a fost primul an calendaristic care a atins valori cu 1,5°C mai mari decât cele din era preindustrială. Din păcate, nu va fi ultimul. Este mai mult decât o statistică. Fiecare fracțiune de grad contează pentru viața noastră și afectează mijloacele de trai.
Manifestările extreme de vreme și efectele devastatoare ale acestora devin din ce în ce mai intense. Valurile de căldură sunt mai frecvente și mai fierbinți, furtunile și inundațiile devin mai severe, amplificând ciclonii tropicali.
În perioada 1970-2021, pierderile economice raportate la nivel mondial din cauza hazardelor meteorologice, climatice și hidrologice au fost de 4,3 trilioane de dolari. S-au înregistrat și pierderi semnificative de vieți omenești, peste 2 milioane de oameni au murit. Costurile economice continuă să crească, dar numărul deceselor scade. Prioritatea noastră principală este să ne asigurăm că sistemele de avertizare timpurie ne protejează pe toți și ne ajută să devenim mai buni la salvarea de vieți decât oricând.
Tema din acest an a Zilei Mondiale a Meteorologiei este, prin urmare, „Împreună pentru avertizări timpurii eficiente”. La jumătatea drumului în implementarea Inițiativei „Avertizări Timpurii pentru Toți/Early Warnings for All”, suntem mândri să raportăm progresul. Începând cu 2024, 108 țări raportează că au o anumită capacitate pentru sistemele de avertizare timpurie multi-hazard. Este mai mult decât dublu față de cele 52 de țări care au raportat în 2015. Dar nu ne vom opri aici, vom merge mai departe și mai repede. Astfel, trebuie să:
- inovăm împreună pentru a dezvolta tehnologii;
- conlucrăm pentru a promova colaborarea între țări;
- investim împreună pentru a crea, mobiliza și partaja resurse.
„Avertizări Timpurii pentru Toți” este acum mai mult decât o inițiativă. Este un brand. Este un obiectiv ambițios. Suntem hotărâți să reușim împreună. Acum extindem sprijinul pentru alte țări dincolo de cele 30 vizate inițial. Consolidăm parteneriatele cu donatorii bilaterali și multilaterali, băncile de dezvoltare și fondurile pentru climă pentru a stimula resursele și colaborarea. În aceeași măsură, îmbunătățim capacitatea regională pentru a asigura un impact de durată, promovăm dreptul de proprietate, atribuind rolul de conducere prin rotație fiecărei țări în parte. Ne angajăm să îmbunătățim puterea predicției. De asemenea, progresele tehnologice și Inteligența Artificială promit, la rândul lor, să revoluționeze prognozele meteorologice. Totodată, trebuie să ne asigurăm că avertizările meteorologice ajung la toată lumea, iar șirul de date și observații va fi unul neîntrerupt.
Este momentul oportun să acționăm, să investim și să inovăm împreună, îndeplinind astfel misiunea primordială a inițiativei „Avertizări Timpurii pentru Toți”. Este o obligație umană și morală care contează la nivel economic. La scară globală, fiecare 1 dolar investit în avertizări timpurii produce 9 dolari în beneficii economice nete. Prin urmare, guvernele din întreaga lume vor încuraja investițiile în dezvoltarea Serviciilor Meteorologice și Hidrologice Naționale și dotarea acestora cu o infrastructură adecvată. Acest lucru este esențial pentru dezvoltarea socio-economică națională și internațională.
Este evident că, în ultimii 75 de ani, OMM a transformat știința în acțiune pentru binele global. Astfel, cu ocazia sărbătoririi Zilei Mondiale a Meteorologiei, ne reafirmăm angajamentul de a asigura o lume mai sigură și mai durabilă. Le datorăm acest lucru copiilor noștri.
Vă mulțumesc.
CARACTERIZARE AGROMETEOROLOGICĂ – Anul agricol 2023-2024
(01 Septembrie 2023 – 31 August 2024)
ANM R.A. – Centrul Meteorologic Regional OLTENIA
Caracteristicile agrometeorologice ale unui an agricol se referă la analiza din punct de vedere meteorologic și agrometeorologic a indicilor specifici, ce reprezintă evaluarea condițiilor de creștere și dezvoltare a culturilor de câmp, pe parcursul perioadei de vegetație, respectiv sub aspect fenologic, precum și rezerva de umiditate din sol accesibilă plantelor în corelație directă cu cerințele maxime față de apă.
Analiza datelor de specialitate include informații privind factorul de temperatură, precipitații și rezerva de apă din sol, pe anotimpuri, dar și pe parcursul principalelor faze de vegetație ale culturilor.
În vederea evaluării potențialului resurselor agroclimatice disponibile ȋn agricultură la nivelul teritoriului, pentru anul agricol 2023-2024, s-au luat în considerare datele meteorologice înregistrate la stațiile meteorologice, observațiile fenologice
(culturi de grâu de toamnă, porumb, floarea-soarelui, pomi fructiferi și viță-de-vie) și rezultatele rezervelor de umiditate accesibilă plantelor pe adâncimile de sol 0-20 cm, 0-50 cm și 0-100 cm rezultate din determinările directe, efectuate la stațiile cu program agrometeorologic: Băilești, Bechet, Caracal, Craiova, Drăgășani, Slatina și Târgu Jiu.
Toamna 2023 s-a caracterizat printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obițnut, chiar deosebit de ridicat în zonele sudice ale teritoriului agricol.
Luna septembrie 2023, respectiv perioada de începere a lucrărilor de toamnă, cantitățile de precipitații înregistrate la stațiile meteorologice cu program agrometeorologic au fost reduse cantitativ.
În perioada însămânțării culturilor de toamnă, respectiv în intervalul 01 septembrie – 31 octombrie 2023, precipitațiile căzute au înregistrat valori deficitare.
La data de 31 octombrie 2023, conținutul de umiditate din sol, în stratul 0-20 cm (ogor), a prezentat valori scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă).
La sfârșitul lunii noiembrie 2023, în cultura grâului de toamnă aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-50 cm, a prezentat valori satisfăcătoare , apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.
În condițiile agrometeorologice menționate, ritmurile de creștere și dezvoltare ale speciilor de câmp au evoluat pe ansamblu în bune condiții. Totodată, datorită cantităților de precipitații înregistrate, rezerva de apă din sol s-a îmbunătățit semnificativ. Starea de vegetație a culturilor de toamnă s-a prezentat pe ansamblu bună și medie, respectiv medie și slabă în semănăturile înființate după data de 20 octombrie 2023.
În majoritatea plantațiilor pomicole și viticole s-a continuat și chiar finalizat îngălbenirea și căderea frunzelor, înregistrându-se totodată stadiul de repaus biologic.
În zilele cu precipitații, lucrările agricole s-au desfășurat cu dificultate sau au fost sistate temporar.
Pentru evaluarea condițiilor de iernare ale speciilor de toamnă, s-a analizat indicele termic specific perioadei 01 decembrie 2023 – 29 februarie 2024, respectiv cuantumul temperaturilor minime negative din aer/unități de ger, ce caracterizează anotimpul rece. Astfel, o iarnă blândă s-a înregistrat în cea mai mare parte a Olteniei.
Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, la data de 31 decembrie 2023 a prezentat valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime.
În intervalul 01 noiembrie 2023 – 31 martie 2024 (perioada de acumulare a apei în sol) s-au înregistrat precipitații deficitare (regim pluviometric secetos și moderat secetos), în cea mai mare parte a Olteniei.
La 31 martie 2024, în cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, s-a încadrat în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim în cea mai mare parte a Olteniei.
Temperatura medie diurnă a solului, la adâncimea de 5 cm, a fost favorabilă parcurgerii primelor faze de vegetație ale culturilor semănate în epoca optimă, precum și continuării însămânțărilor de primăvară.
Potențialul termic al perioadei de trecere de la anotimpul de iarnă la primăvară este exprimat prin indicele de împrimăvărare, calculat pentru intervalul 01 februarie – 10 aprilie 2024. În Oltenia, valorile rezultate au semnifiat o împrimăvărare timpurie și foarte timpurie.
Din rezultatul determinărilor directe efectuate asupra rezervelor de umiditate accesibilă plantelor, la sfârșitul lunii aprilie 2024, conținutul de umiditate din sol, pe adâncimea 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, a prezentat valori scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată și puternică), pe suprafețe extinse din Oltenia. Rezerva de umiditate în stratul 0-20 cm (ogor), s-a încadrat în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime.
La data de 31 mai 2024, în cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, a prezentat valori satisfăcătoare și apropiate de optim. În funcție de data semănatului, condițiile pedo-climatice și agrotehnica aplicată, culturile grâului de toamnă semănate în epoca optimă, s-au aflat în diferite faze de vegetație, respectiv înspicare, înflorire și maturitatea în lapte.
Gradul de aprovizionare cu apă pe profilul de sol 0-50 cm, în cultura de porumb, a prezentat valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime. Porumbul și-a definitivat răsărirea, plantele aflîndu-se predominant la formarea frunzei a treia și dezvoltarea aparatului foliar.
În funcție de data semănatului, la floarea-soarelui a predominat dezvoltarea primei perechi de frunze și înfrunzirea.
Pomii fructiferi au parcurs creșterea lăstarilor, frunzelor și fructelor, în majoritatea plantațiilor. La speciile timpurii de sâmburoase s-a semnalat acumularea zaharurilor și coacerea fructelor, iar cireșul s-a recoltat în continuare.
La vița-de-vie s-au înregistrat în continuare fazele de înfrunzire, creșterea lăstarilor, înflorire și formarea boabelor.
În intervalul 01 mai – 30 iunie 2024, care corespunde perioadei de consum maxim față de apă a culturii de grâu de toamnă aflată în fazele de înspicare, înflorire, formare și umplere a bobului, regimul pluviometric a fost secetos în cea mai mare parte a Olteniei.
La sfârșitul lunii iunie 2024, în cultura grâului de toamnă, conținutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm s-a situat în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și extrem de scăzute (secetă pedologică puternică și extemă). În cultura de porumb, pe adâncimea de sol 0-100 cm s-au înregistrat deficite de umiditate, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă.
La data de 31 iulie 2024, pe adâncimea de 0-100 cm în cultura de porumb neirigat, rezerva de apă din sol a prezentat valori scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă).
În vederea evaluării condițiilor agrometeorologice din perioada cu cerințe maxime față de apă ale culturilor agricole (iunie – august) s-au prelucrat date privind intensitatea fenomenului de ,,arșiță”. Astfel, în Oltenia, valorile unităților de ,,arșiță” au semnificat o intensitate accentuată a ,,arșiței”.
Cantitățile de precipitații înregistrate în luna august 2024 au fost reduse și chiar absente pe suprafețe agricole extinse din Oltenia.
În perioada de consum maxim față de apă al culturii de porumb (iunie-august 2024), s-au înregistrat cantități deficitare de precipitații, pe aproape întreg teritoriul agricol.
La data de 31 august 2024, conținutul de apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura de porumb neirigat, s-a încadrat în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă).
În condițiile menținerii stresului hidric asociat cu cel termic din aer și sol de lungă durată, la culturile de porumb și floarea-soarelui, procesele de maturare au fost în continuare forțate, extinzându-se suprafețele agricole compromise parțial/total, porumbul fiind recoltat pentru furaj.
Cultura de floarea-soarelui și-a definitivat maturitatea în ceară, aflîndu-se predominant la maturitate deplină și recoltare.
În funcție de condițiile pedoclimatice, agrotehnica aplicată și precocitatea hibrizilor cultivați, porumbul a parcurs maturitatea în lapte, ceară și deplină în toată regiunea agricolă, continuându-se totodată recoltarea la hibrizii timpurii.
Pomii fructiferi și vița-de-vie și-au continuat creșterea și coacerea fructelor/boabelor, acumularea zaharurilor, precum și recoltarea la soiurile de sezon aflate la maturitate tehnologică.
Extinderea rețelei naționale de observații din cadrul Sistemului Meteorologic Integrat Național (SIMIN)
Până la sfârșitul anului 2026, rețeaua națională de meteorologie va fi completată cu 300 de stații meteorologice și 100 de stații agrometeorologice care se vor alătura celor 166 deja existente.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) are în implementare Proiectul ‘‘Extinderea rețelei naționale de observații din cadrul Sistemului Meteorologic Integrat Național (SIMIN)‘‘, finanțat prin Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Obiectivul general al proiectului va fi realizat prin atingerea următoarelor obiective specifice: instalarea a 300 de stații meteorologice automate și autonome și a 100 de stații agrometeorologice.
Creșterea densității de stații meteorologice la nivel național are ca scop atenuarea și adaptarea la aceste noi condiții climatice și reprezintă una dintre principalele soluții pentru îmbunătățirea prognozelor meteorologice și pentru creșterea capacității de avertizare cu privire la fenomenele de vreme severă imediată (de tip nowcasting). Administrația Națională de Meteorologie (ANM) are ca obiect principal de activitate producerea de prognoze meteorologice a vremii și condițiilor climatice în țara noastră.
După cum este bine cunoscut, prognozele meteorologice precise au un impact semnificativ în agricultură, deoarece acestea pot ajuta fermierii să ia decizii informate și să își planifice activitățile agricole în conformitate cu condițiile meteorologice anticipate. De exemplu, prognozele meteo pot ajuta la estimarea momentului optim pentru semănatul culturilor și recoltare, la determinarea necesarului de irigație și la planificarea aplicării de îngrășăminte și pesticide.
Precizia prognozelor meteorologice este corelată într-o mare măsură cu distribuția spațială a stațiilor meteorologice, validarea sau invalidarea prognozelor la punct fix determinând în timp îmbunătățirea acestora.
Deși prin POS Mediu 2007-2013 și prin POIM 2014-2020 s-au realizat sau sunt în pregătire investiții importante, care vor permite modernizarea și automatizarea unui număr de 162 dintre stațiile meteorologice existente, persistă problema acoperii insuficiente a teritoriului național pentru îmbunătățirea capacității de atenționare/avertizare de tip nowcasting cu privire la fenomenele meteorologice extreme cu caracter local.
Componentele investiției sunt următoarele:
- extinderea rețelei naționale de observații meteorologice existente prin achiziția, instalarea, montarea și punerea în funcțiune a 300 de stații meteorologice automate și autonome de suprafață și a 100 de stații agrometeorologice.
- achiziția, implementarea și punerea în funcțiune a unui subsistem integrat de comunicații, monitorizare, alimentare dedicat celor 300 de stații meteorologice și 100 agrometeorologice și a serviciilor, sistemelor hardware și software pentru interconectarea acestuia cu Sistemul Meteorologic Integrat Național (SIMIN).
Obiectivul general al proiectului, față de extinderea rețelei naționale de stații meteorologice și agrometeorologice, va contribui și la creșterea capacității de avertizare a populației cu privire la fenomenele de vreme severă imediată (de tip nowcasting) și a gradului de realizare al prognozelor meteorologice, conducând astfel la diminuarea și/sau prevenirea efectelor cauzate de aceste fenomene.