AcasăMesaj și artă, de 1 Decembrie, la Liceul Tehnologic „Matei Basarab” din...
Array

Mesaj și artă, de 1 Decembrie, la Liceul Tehnologic „Matei Basarab” din Caracal

La 1 Decembrie 2019 am sărbătorit 101 ani de la Marea Unire din 1918. În această zi, esențială pentru istoria noastră, Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a consfințit revenirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei la Patria-Mamă, România, dând astfel expresie adevăratei unități a românilor din întregul spațiu istoric locuit de ei.

Reverberațiile unor astfel de evenimente în sufletele oamenilor, ale elevilor în mod deosebit, trebuie să rămână mereu actuale, vii și să se manifeste concret, an de an, printr-o seamă de activități școlare și extrașcolare și proiecte care așază în centrul lor valori fundamentale ale neamului românesc, precum: credința, dragostea, dăruirea, vitejia sau sacrificiul. În spiritul acestor idei, anul acesta, în cadrul Liceului Tehnologic „Matei Basarab”, Ziua Națională a României a fost marcată de o imagine generoasă, proaspătă, inovatoare pentru activitatea didactică, într-o variantă inedită de aplicare (față de manifestările de gen). Este vorba de realizarea unei „hărți umane” cu 101 elevi, care au intonat Imnul național cu toată forța care vine din dragostea față de țară și de români. Afirmând totodată că școala este un loc al unității și al legăturii între cei care au fost înaintașii acestui neam, între noi și cei care vor fi după noi. Și că identitatea nu ține exclusiv de naționalitate, ci și de ceea ce îi animă lăuntric pe acești tineri. Pentru că la școală se pune în mișcare, prin acțiuni de acest gen, „motorul” configurării lor identitare.

matei basarab caracal netEvenimentul a fost coordonat cu succes de doamnele profesoare Mihaela Slătculescu și Venera Crișan, care i-au pregătit pe elevi astfel încât să vibreze la unison la cântecele patriotice care s-au intonat atunci când „harta umană” era în mișcare. „Prin aceste manifestări elevii au posibilitatea de a se bucura împreună de ceea ce ne caracterizează și ne unește ca popor. Unitatea, demnitatea – le-am simțit pe deplin atunci când ne-am dat mâna… Sigur că inițierea, derularea unor astfel de lucrări nu este chiar ușoară, știut fiind că lucrul cu elevii se află printre cele mai delicate, dar bucuria rezultatului final te face adesea să uiți dificultățile. Resursele le găsim, de fiecare dată, în dragostea lor, în răspunsurile pozitive pe care le descoperim, în bucuria lucrului împlinit.”, ne-a mărturisit, cu emoție, dna consilier educativ, prof. Mihaela Slătculescu.

Firul tors din caierul timpului…

Așa debutează povestea unui loc care ne deschide porți de cunoaștere și ne (re)apropie de tradiție. O poveste ca un fir tors din caierul timpului… Inaugurată, la început de Decembrie. Concretizată, la inițiativa dnei director, prof. Marina Samiee, într-un Mini-Muzeu, care și-a aflat locul într-un foaier al Liceului și care reunește splendide piese tradiționale, strămoșești, de la lada de zestre, de pildă, până la costume populare sau obiecte de uz casnic din vechime. Toate colecționate de la profesori sau elevi, adevărate bogății în „sipetul spiritual” al neamului, prilej de necontenită încântare și contemplare, în simplitate și profunzime, aducând aminte de o Românie nealterată de vreme sau de vremuri…

„Copiii noștri descoperă astfel frumosul, tainicul… În fiecare lucrușor pe care l-au adus, se ivește o poveste, o stare care îi poartă și ne poartă, totodată, pe fiecare dintre noi, în lumea bunicilor, a străbunilor, a românilor de odinioară. Dascălii noștri sunt dedicați și au răspuns din toată inima solicitării mele de a înființa un astfel de mini-Muzeu al Tradițiilor. Pot să vă spun că, în viitorul apropiat, vom îmbogăți «tezaurul» și cu un război de țesut! Dovedind responsabilitate și încercând din tot sufletul să facem parte din România profundă, afirmăm cu tărie veșnicia pământului românesc. Și credem din toată inima că putem fi mai uniți, mai demni și mai iubitori de Țară!”, ne-a mărturisit prof. Marina Samiee, director al L.T. „Matei Basarab” din Caracal.

Prof. Alina-Elena MARIN


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments