Recent, amfiteatrul Colegiului Național „Ion Minulescu” din Slatina a găzduit campania „Informare acasă, siguranță în lume” organizată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. La această întâlnire au luat parte elevi și cadre didactice din unități de învățământ din județul Olt, care au fost informați cu privire la riscurile la care se pot expune atunci când merg să lucreze sau să studieze în străinătate și ce au de făcut pentru a se proteja.
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a fost reprezentat de subsecretarul de stat Victor Ionescu. I-au fost alături Adrian Bărbulete – inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Olt, Constantin Cîtu – director Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Olt, Cristian Ungureanu – director Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt, Rădița Piroșca – director Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Olt, dar și Victor Tița – director USAMV Slatina.
„Sub patronajul Guvernului României, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni organizează campania «Informare acasă, siguranță în lume». Vrem să mergem în fiecare județ din țară. În acest moment, avem parcurse aproximativ 20 de județe, iar astăzi am ajuns în Olt, la Slatina. Pe scurt, dorim să informăm tinerii până în 35 de ani, în principal, cu privire la riscurile la care aceștia se pot expune, atunci când merg afară, mai puțin informați sau neavând cunoștințe de bază, fie atunci când călătoresc să muncească, fie pentru a studia”, a declarat Victor Ionescu.
Totodată, secretarul de stat este de părere că informația online trebuie să nu mai primeze, ar trebui verificată mai mult, iar Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Ministerul Afacerilor Externe au trecute pe site-uri și promovează partea legislativă, pentru a ști ce trebuie să facă, atunci când ajung afară. Indiferent de țară, trebuie să ia legătura cu consulatele României, cu ambasadele României, să anunțe că sunt acolo. Eventual, e bine să anunțe și în țară, să lase adresele celor din familie sau prietenilor, tocmai ca în cazul în care se întâmplă ceva, să știe de unde să-i poată contacta, iar autoritățile să poată să-i ajute.
Adrian Bărbulete a vorbit despre faptul că această inițiativă este una utilă, temă pe care o va propune să fie dezbătută și în orele de dirigenție:
„Participăm la o campanie derulată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Celor care vor să-și desfășoare activitatea în afara țării, fie la muncă sau la studii, li se vor explica obligațiile, riscurile, avantajele și tot ceea ce are legătură cu aceste lucruri. Consider că este o campanie utilă. Ca să reușești să-ți stabilești niște priorități, trebuie să fii informat. Este prima campanie de acest fel care are loc la inițiativa Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Luăm în calcul diseminarea de astfel de informații și la orele de dirigenție. Doamna inspector Luminița Floricel, care se ocupă de compartimentul Activități Extrașcolare din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Olt, va disemina informațiile pentru toți elevii din județ”.
Ionuț Dumitrescu