AcasăAgriculturăMinistru Florin Barbu – consultări cu asociațiile din sectorul vegetal și zootehnic

Ministru Florin Barbu – consultări cu asociațiile din sectorul vegetal și zootehnic

Recent, Florin Barbu, ministru al Agriculturii, s-a întâlnit cu asociațiile și fermierii din sectorul vegetal și zootehnic, în vederea prezentării modificărilor noului Ordin. În cadrul întâlnirii, au fost propuse modificări de către fermieri și legumicultori, pe care ministrul le va lua în calcul.

„Așa cum mi-am asumat, dialogul cu asociațiile și fermierii stă la baza politicilor agricole și, de aceea, am vrut să discut cu asociațiile, din sectorul vegetal și zootehnic, despre proiectul de Ordin, privind modalitatea de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic.

Principalele modificări ale Ordinului se referă, exclusiv, la sprijinul acordat, prin intermediul FEGA: eliminarea perioadei de depunere a cererilor de plată cu penalități, modificarea definiției fermierului activ, în concordanță cu prevederile Planului Strategic (PS); modificări aferente eco-schemelor din sectorul vegetal, în corelare cu derogarea GAEC 8, pentru anul 2024; introducerea noii forme de sprijin care vizează sprijinul cuplat – porumb pentru siloz; modificarea termenului final de depunere a documentelor justificative, în cazul sprijinului cuplat vegetal – pentru toate intervențiile, termenul limită este 31 martie al anului următor de cerere; modificarea condițiilor de eligibilitate, în cazul sprijinului cuplat zootehnic, în cazul intervenției PD-24 ovine/caprine (în concordanță cu prevederile PS). În ceea ce privește eco-schemele, pentru sectorul zootehnic, s-au evidențiat modificările ce vizează flexibilizarea accesării pentru PD-07 Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte și PD-08 Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat, precum și noua eco-schemă PD-27 Creșterea nivelului de bunăstare a bovinelor, prin pășunat extensiv pe pajiști, în condiții optime de sustenabilitate. De asemenea, se dorește actualizarea adeverințelor emise de Primării, în sensul că au fost eliminate restul semnăturilor de pe adeverință, unica semnătură fiind a Primarului/reprezentant legal.

La toate acestea, se adaugă și modificările propuse de fermieri și legumicultori, deoarece numai împreună putem găsi și implementa cele mai bune măsuri pentru agricultura românească”, a declarat Florin Barbu.

Dragoș Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments