Marți, 10 octombrie 2017, s-a sărbătorit, pentru prima oară în România, Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, popular Ziua Recoltei, inițiativă care i-a aparținut deputatului de Olt, Alexandru Stănescu.
Astfel, pe lângă alte orașe din țară, și la Slatina s-a sărbătorit această zi, fermieri din tot județul fiind prezenți pe Esplanada din Municipiul Slatina cu produsele lor tradiționale românești. Pe lângă fructe și legume proaspete, producătorii locali din Olt au pus la dispoziția vizitatorilor acestui târg brânză, miere, vin și preparate din carne. Nu au lipsit mustul, pastrama și cântecele și jocurile populare tradiționale, Ansamblul Doina Oltului, alături de directorul ei, rapsodul Ion Crețeanu, fiind din nou la înălțime.
Emil Marinescu, directorul Direcției pentru Agricultură Olt, a fost gazda acestui eveniment, ministru Petre Daea felicitându-l pentru organizarea în bune condițiuni a acestei manifestări. De asemenea, ministrul Daea l-a felicitat și pe deputatul Alexandru Stănescu, inițiatorul legii prin care ziua de 10 octombrie a devenit Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, considerând că această zi este foarte importantă pentru români, având în vedere că produsele românești au o calitate superioară produselor din import.
„…Mă bucur că am putut veni la Slatina, pentru a fi alături de producători și de consumatori cu ocazia primei ediții a Zilei naționale a Produselor Agroalimentare Românești, organizată în baza legii al cărei autor a fost domnul Stănescu, parlamentar din zona dvs., pe care îl felicit!, a declarat Petre Daea.
De asemenea, Petre Daea a vorbit cu producătorii despre continuarea programului de guvernare care a avut la loc de cinste produsele deficitare. Între acestea a fost și programul de tomate care a fost susținut cu 3.000 de euro: „Vom continua cu acest program timp de opt ani. Iată de ce le-am spus fermierilor de aici și celor care au beneficiat anul acesta de 3.000 de euro pentru 1.000 de metri pătrați să continue și anul viitor, pentru că vor beneficia de suma respectivă. De asemenea, ei să se organizeze în așa fel încât să poată să împingă, tehnologic vorbind aici, coacerea mai devreme, în așa fel încât să ajungem pe piață înaintea altora, să beneficieze de un preț bun și să stopăm importurile din România.”
Vizita ministrului în Slatina a debutat cu o oprire la Consiliul Județean Olt, unde a fost primit de președintele Marius Oprescu și de vicepreședintele Virgil Delureanu. Au mai ținut să fie prezenți la această frumoasă manifestare deputații de Olt Alexandru Stănescu, Dan Ciocan și Marius Iancu, Silviu Neacșu – prefectul Județului Olt, precum și Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, șeful Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Florin Barbu, șeful Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, Daniel Bărbulescu, directorul general adjunct al Centrului Regional AFIR Craiova, Emil Moț – primarul Municipiului Slatina, Octavian Stănescu – viceprimarul Municipiului Caracal și mulți primari ai comunelor din Olt.
Marius Oprescu, președintele CJ Olt:
Românii sunt dornici să guste din produsele românești!
„Prima zi a produselor tradiționale românești este o zi pe care o inaugurăm pe baza unei legi inițiate de deputatul de Olt Alexandru Stănescu. Este un succes. Românii sunt dornici să guste din produsele românești. E o sărbătoare care sper că va deveni o tradiție și, plecând de la această sărbătoare, să promovăm și să valorificăm produsele românești.
Românii trebuie să aleagă produsele românești pentru că sunt mai ieftine, mai proaspete și mai sănătoase, niște condiții de bază pentru care ar trebui ca românii să le aleagă în detrimentul produselor din import. Dar trebuie să ajutăm producătorii ca aceste produse să ajungă pe tarabe, astfel încât oamenii să le găsească și să le poată achiziționa.”
Alexandru Stănescu, deputat de Olt:
Consumând produsele românești ajutăm producătorul român, dezvoltăm satul românesc și implicit România!
„Mă bucur și eu că Legea 168 «10 octombrie, Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești» a prins viață, acest lucru fiind posibil și Ministerului Agriculturii, prin ministrul Petre Daea, care a fost prezent la Slatina. A avut un aport foarte mare, pentru că a organizat această zi în multe dintre reședințele din județ.
La Slatina, au fost prezenți foarte mulți fermieri și a văzut produse de foarte bună calitate. Și la anul vom sărbători «Ziua Recoltei», devine o obligație, indiferent cine va fi la Ministerul Agriculturii. Dorim să promovăm produsele românești, în primul rând, în România, apoi în Europa, pentru că noi ați văzut foarte bine consumăm foarte multe produse din afară. Sunt convins că produsele noastre sunt mai bune și de calitate, și, bineînțeles, consumând produsele românești ajutăm producătorul român, dezvoltăm satul românesc și implicit România. Cred că era nevoie ca fermierii să aibă o astfel de zi. În fiecare zi ar trebui să fie așa ceva, dar cu siguranță este nevoie de o zi în care să fie promovat producătorul român”
Dan Ciocan, deputat de Olt:
E o lege care nu e benefică numai pentru județul Olt, ci pentru întreaga țară!
„E o zi deosebită pentru începutul acestei activități, a Legii 168, și sperăm ca toți producătorii agricoli să își poate desfășura activitatea și în continuare, să aibă unde să își vândă produsele. E o lege care nu e benefică numai pentru județul Olt, ci pentru întreaga țară, pentru toții legumicultorii, pentru toții agricultorii și pentru toți cei ce desfășoară activități în ramura agricolă”
Organizatorii acestei prime ediții a Zilei Recoltei sunt Primăria Municipiului Slatina, Direcția pentru Agricultură Olt, Asociația Tinerilor Fermieri Olt, cu sprijinul Prefecturii Județului Olt și Consiliului Județean Olt.
Ionuț DUMITRESCU