AcasăOra SatuluiMinistrul Muncii din Suedia a venit la Grădinari!

Ministrul Muncii din Suedia a venit la Grădinari!

Orice s-ar spune pe la colțuri și prin ungherele opoziției despre Mihai Ioana, primarul comunei Grădinari, domnia-sa a fost, încă de la alegerile locale ale anului 2012, soluția cea mai bună. Soluția optimă pentru o localitate pe care toți primarii de la Revoluție până la Mihai Ioana au lăsat-o de izbeliște.

Atașat funciarmente și sufletește de comuna sa, Mihai Ioana a făcut pentru aceasta, în doar patru ani, ceea ce n-au reușit ceilalți primari în cei peste 20 de ani de rătăcire administrativă.

Încă de la debutul mandatului său, în 2012, Mihai Ioana a trebuit să facă față marilor datorii și grelei moșteniri pe care i le-a lăsat primarul dinaintea sa. Multe datorii: contracte și facturi, mare parte dintre acestea fiind absolut nejustificate. Acest aspect a atârnat destul de greu în demararea propriilor proiecte, însă – cu mare pricepere și grijă pentru cheltuirea banului public – Mihai Ioana a pornit la drumul fără întoarcere al redării demnității comunei Grădinari.

Dovada popularității sale o constituie rezultatul de la aceste alegeri locale, de peste 74%, rezultat pe care l-a înregistrat, în ciuda denigrărilor și calomniilor cărora a trebuit să le facă față și care au venit, mișelește, de la  adversarii săi politici. Adversari care au avut scoruri electorale până la genunchiul broaștei!

mihai ioana primar gradinariD-le primar, ați câștigat, în 2012, mandatul pentru Primăria Grădinari. Iată că, din nou, acum, lumea v-a votat cu drag și respect. Cum i-ați convins pe oamenii din Grădinari să vă mai voteze încă o dată și la un scor așa de mare?

Primul lucru pe care l-am făcut, după ce am preluat mandatul, a fost înființarea unui parc, în fața Primăriei, care arăta groaznic, se trecea cu căruțele pe acolo. Am realizat acest parc, care arată foarte bine, în momentul acesta. Am reușit, cu ajutorul Consiliului Județean, să construim un drum foarte important, care lega DN 64 de comuna Lungești.

Apoi, am reușit să aprobăm și să realizăm 4,2 km de asfalt, asta însemnând asfaltarea tuturor ulițelor, străzilor acum, din satul Runcu Mare, un lucru extraordinar. Încă lucrăm la șanțuri și la semnele de circulație.

În acest moment, suntem în implementare cu un proiect foarte important – asfaltarea a 10,7 km, pe măsura 125, pe fonduri europene. Sperăm să finalizăm în august-septembrie. Acest proiect presupune asfaltarea drumurilor de tarlale, de exploatație agricolă, pe 10.7 km. Oamenii nu aveau acces la grădini, dar, prin asfaltarea acestor drumuri, cred că este un lucru extraordinar. Este finanțat pe măsura 125, pe AFIR.

Alt lucru cu care mă laud este că, în următoarea lună, trebuie să finalizăm înființarea unei fabrici de procesare a legumelor. Suntem foarte avansați, suntem la avize de la Mediu și de la celelalte instituții și sperăm ca, anul acesta, să producem, în sensul să preluăm o parte din producția de la cetățeni și să o prelucrăm la Grădinari. Astfel micșorăm și numărul oamenilor care vând pe stradă.

Noi am realizat două cooperative, în sensul că vrem să-i ajutăm pe oameni, să rezolve una dintre cele mai grave probleme, aceea a vânzării produsului, să nu-l mai vândă de la poartă, unde se întâmplă tot felul de lucruri nu tocmai bune, oamenii fiind disperați să vândă produsul. Se vor înființa două structuri de economie socială, două cooperative legumicole, care vor prelua o mare parte din producția realizată de cetățenii comunei grădinari. Ce nu vând la piață, vom procesa la fabrică. Avem ca partener o organizație care ne-a ajutat foarte mult. „Inimă din inimă” se numește, o organizație suedeză. Inclusiv ministrul Muncii din Suedia a venit la Grădinari și este foarte implicat în a ajuta comunitatea locală din Grădinari să-și vândă produsele.

Am avut un proiect în care noi suntem parteneri cu o organizație, pe baza căreia s-a făcut mult tam-tam, dar acuzele la adresa noastră nu au nicio legătură cu realitatea și cu bugetul, cu sumele alocate de primăria Grădinari. Proiectul a fost aplicat de către organizația Ruhama, din Oradea, care a avut ca indicator realizarea de cursuri de formare profesională, de înființare a unor PFA-uri, de alocare a unor subvenții pentru cei care au participat la aceste cursuri. Proiectul a fost realizat și dus la capăt 100% și de care au beneficiat 220 de persoane. Aceste persoane, pe lângă faptul că au făcut cursuri de formare profesională, au primit și niște subvenții. Se vorbea despre state de plată. Pe fonduri europene, tot ce se lucrează este foarte transparent, nu există state de plată, există carduri. Adică, persoana beneficiară, ca să-și primească subvenția, este obligatoriu să-și facă card. Din păcate, cei care nu au reușit să-și facă carduri, nu au primit subvenția.

În momentul acesta, discutăm și suntem foarte avansați cu un proiect care, sper că va avea un impact puternic în localitatea Grădinari. Un proiect pe POCU, pe măsura 4.1, valoarea proiectului se poate ridica la 6 milioane de euro. Nu știu dacă vom reuși să absorbim întreaga sumă. Este un proiect integrat pe cinci segmente, numind aici educația, locuirea, sănătatea, ocuparea și vor face, din nou, niște PFA-uri, pe segmentul nonagricol. Eu mi-aș dori să realizez 100, dar, tehnic vorbind, nu se poate. Se vor realiza cel puțin 20-30 de PFA, în funcție de cei care sunt interesați și vor primi o subvenție de 120 de mii euro. Este un proiect extraordinar, unde beneficiile vor fi de ordinul milioanelor de euro.

Am făcut un proiect prin care am realizat 114 proiecte de case, finanțat de Agenția Națională. Am pus în legalitate 114 familii dar, în același timp, au devenit plătitori de taxe și impozite 114 familii. Este un lucru bun și pentru cetățean, dar și pentru administrația publică locală.

De câte ori plouă, avem probleme cu inundațiile. Sunt sigur că vom reuși să facem șanțuri dalate, în toată comuna, ca să rezolvăm această problemă a apei pluviale.

Avem aprobat proiectul pentru apă și canalizare, în comuna Grădinari. De asemenea, avem proiect depus pentru gaze naturale, la Ministerul Energiei. Tot ce a ținut de primărie, s-a realizat, în sensul că am pus la dispoziția finanțatorului, inclusiv locul pe unde se va veni cu conducta. Așteptăm ca un investitor să prea acest proiect și vom gaze naturale în comuna Grădinari.

Avem un proiect pe Fondul Român de Dezvoltare Socială, unde avem în implementare un Centru Social-integrat. Vor beneficia 60 de copii, care vor avea o masă caldă, în fiecare zi, de asistență din partea profesorilor psihologi, după terminarea orelor de curs; și 40 de tineri, pe care-i vom consilia în vederea găsirii unui loc de muncă, să-i îndreptăm către o meserie, să aibă acces la internet. Putem discuta cu ei și să-i formăm prin două cursuri, de engleză și legumicultură.

În anul 2014, a existat oportunitatea de a se aplica pe niște proiecte pe economie socială, un concept nou, dar foarte dezvoltat, a început și la noi în țară. Un proiect care a fost aplicat de o organizație din Brebeni, „Tineri pentru tineri”. Am fost deschiși și am reușit să facem un proiect de acest gen, care a fost respins, în primă fază, dar a fost aprobat în a doua parte. Am reușit să facem un centru de evenimente, să înființăm o structură de economie socială, o societate care se numește „Popasul Grădinarilor” și mulți tineri sunt beneficiarii direcți ai acestui  proiect. Deci, ei funcționează, având obligația să păstreze acest proiect pe o perioadă de încă trei ani. S-au creat 7 locuri de muncă, care se vor păstra. Ba, din contră, se urmărește ca numărul locurilor de muncă să crească. Evident că se va face acest lucru.

Care este situația școlilor?

Am reușit un lucru extraordinar, o toaletă realizată din bugetul local, făcută după normele europene. Este o mare diferență între toaleta care exista până la venirea mea, cu cea care este acum. Copiii sunt foarte încântați. Din păcate, nu am reușit să reabilităm și școala. Dar am prins-o în acest proiect pe POCU. Sunt convins că vom reuși să o aducem la standarde europene. În acest mod, aș vrea ca acei copii care au plecat către oraș, să se întoarcă acasă.

Cum funcționează GAL-ul la dvs.?

GAL are sediul la Grădinari, iar eu sunt președintele acestuia. Sunt arondate 21 de localități. Sunteți primul pe care-l anunț că proiectul este eligibil depus la Ministerul Agriculturii, încă din luna mai. Am primit clarificări din partea unor colegi, de la câteva primării, care nu au avut actele în regulă, și m-am dus să le rectifice. GAL-ul este funcțional. Avem finanțare pe GAL, dar mai avem o clarificare de făcut. GAL are sediul la Grădinari și sunt arondate 21 de primării din nordul județului Olt. Se numește „Oltul puternic”. Prin acesta, vom reuși să derulăm o seamă de proiecte, pe diferite măsuri.

Transmiteți un mesaj către oamenii d-voastră care v-au votat, dar – mai ales – către cei care nu v-au votat!

Le mulțumesc celor care votat, pentru că au avut încredere în mine. Le mulțumesc și celor care nu m-au votat, pentru că acum au posibilitatea să mă cunoască mai bine.

Pe această cale, îi asigur că nu-i voi dezamăgi, din contră, le voi demonstra că voi aduce comuna Grădinari la standarde europene, o comună cu care să ne mândrim noi, toți locuitorii din comuna Grădinari.

LINIA ÎNTÂI


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments