AcasăOra SatuluiMircea Lungu, candidat PNL la Primăria Ipotești: Liberalii adevărați știu să-și sacrifice...

Mircea Lungu, candidat PNL la Primăria Ipotești: Liberalii adevărați știu să-și sacrifice interesul personal, în favoarea interesului general

De ani și ani de zile, începând cu desprinderea localității de comuna Milcov, comuna Ipotești este condusă de un  primar descendent dintr-o veritabilă familie liberală –  familia Căpraru. Constrâns de împrejurări, precum și de modul clientelar prin care PSD-ul împarte banul public, liberalul Ion Căpraru – primar atunci, primar  și astăzi – a fost nevoit să se înscrie la PSD, deși, în casa lui bătrânească, atârnă tablourile înaintașilor săi liberali, oameni vrednici și înțelepți, ai căror urmași – iată – nu se ridică la înălțimea lor morală. Și când spunem asta, ne gândim la faptul că Ion Căpraru și-a însușit definitiv tezele pesediste, nemaiavând de gând să revină la liberalismul practicat de bunii și străbunii săi, la liberalismul care – practic – l-a consacrat și pe el, imediat după Revoluția din Decembrie 1989.

Acum, însă, când liberalismul pare a fi viitorul acestei țări, cineva din Ipotești trebuia să se afle în linia întâi a PNL și să candideze, cu succes, la Primăria din localitate. Acesta este Mircea Lungu – silvicultor de profesie, fiu al comunei,  născut, crescut în Ipotești, om  serios și matur, cu cei șapte ani de acasă și cu credință în Bunul Dumnezeu. Este un familist convins, cu trei copii, doi băieți și o fată și, deja, bunic de gemeni (de băieți, doi feți-frumoși). Actualmente, domnia-sa este consilier local PNL, alături de un alt consilier PNL, ambii votați pe listele PDL, la alegerile locale din 2012.

mircea lungu ipotestiD-le consilier, ce elemente importante trebuie să reținem din Monografia comunei d-voastră natale?

Mai întâi, trebuie să vă spun că Ipoteștii se află în partea centrală a județului Olt, la o distanță de 15 km de Slatina, la 50 de km depărtare de Craiova și la 185 km de capitala țării – București. Se învecinează, la N, cu comuna Milcov, din care s-a și desprins, la S și S-E, cu comuna Coteana, la N și la N-E cu comuna Brebeni, și la Vest, peste râul Olt, cu Brâncoveni și Osica de Sus.

Comuna noastră are doar un sat cu același nume – care este și reședință comunală. În martie 2002, populația comunei Ipotești era de 1538 locuitori și existau 490 de gospodării. Având în vedere scăderea natalității, care e o problemă națională, precum și plecarea tineretului spre alte zări, în căutare de locuri de muncă, populația s-a diminuat, iar natalitatea scăzută afectează și efectivele școlare, fenomen care se repercutează și asupra dispariției unor posturi de profesori, învățători și educatori.

Suprafața totală a comunei este de 1.157 de ha, din care intravilanul comunei are 136 ha. Lunca Oltului este un șes aluvionar ce se întinde pe o lățime de aproape un km.

Ca viitor primar, aș propune oamenilor de afaceri interesați locuitori ai comunei noastre, să-și facă o firmă, cu toate aprobările de rigoare, stipulate de legea țării, pentru exploatarea rațională a agregatelor minerale de aici, având în vedere abuzurile și ilegalitățile pe care le comit unele firme de acest gen, firme care ar trebui închise. Trag un semnal de alarmă, cu această ocazie, un semnal pe care trebuie să-l audă organele abilitate.

În Ipotești, avem învățământ școlar cu clasele I-VIII și două unități de învățământ preșcolar. Oamenii de aici se ocupă cu    agricultura și creșterea animalelor (preponderent vite mari), majoritatea sătenilor intrând în posesia dreptului de proprietate. Un fapt semnificativ din istoria mai îndepărtată a comune noastre este acela că, în anul 1821, Tudor Vladimirescu, în marșul său spre București, a lăsat la Ipotești un detașament, cu misiunea de a apăra drumul Slatinei de eventualele atacuri ale turcilor din Raiaua, Turnu… Altceva… pot să vă spun că, în Ipotești, sunt oameni harnici, cinstiți și credincioși.

Care este proiectul d-voastră politic și administrativ, cel pe care-l veți prezenta locuitorilor Ipoteștiului, în viitoarea campanie electorală?

Dacă voi ajunge primar, voi avea grijă să introduc în această comună apă curentă și canalizare. Apoi, având în vedere stagnarea culturii de aici, mă voi ocupa să obțin fonduri pentru un cămin cultural. Voi rezolva integral problema iluminatului public și voi clarifica statutul și obligațiunile Dispensarului și Farmaciei din incinta bazei sportive. Voi duce tratative și negocieri cu societățile agricole care operează în comuna noastră să se aplece mai mult asupra specificului nostru agricol și să respecte contractele încheiate cu oamenii, care le-au arendat proprietățile.

În ceea ce privește reînvierea tradițiilor populare și a folclorului din această zonă, am de gând să reînființăm formațiunile de căluș și de dansuri populare.

Un primar trebuie să fie în slujba cetățeanului și nu invers. Am de gând să înființez un birou special de emitere, în termen optim, a documentelor solicitate de cetățeni. Ca liberal, eu trebuie să încurajez la maximum inițiativa privată! Voi încerca să construiesc o mică piață piscicolă, care se pretează în zona noastră, o piață prin care familiile autorizate de pescari să-și sporească veniturile, într-un cadru adecvat. Voi accesa, în acest sens, fonduri europene, personal având experiență în acest domeniu, eu ocupându-mă, în urmă cu ceva ani, pentru a accesa astfel de fonduri, pentru un proiect de asfaltare a drumului Ipotești – Valea Teișului. De asemenea, voi organiza cursuri cu privire la accesarea fondurilor europene de către tinerii din comun, apelând la specialiști autorizați în acest domeniu.

Voi dezvolta, în continuare, activitatea sportivă a echipei de fotbal Valea Oltului – Ipotești, căutând să atrag fonduri private de la întreprinzătorii particulari. Având în vedere relația bună pe care o am cu cadrele didactice de la școală și grădiniță, le voi da acestora tot concursul, ca să organizeze activități culturale, educative etc. Voi ține cont și de indemnizația acestora pentru navetă.

Voi continua cu Legea 416, însă îi voi folosi pe beneficiarii acesteia într-un mod rațional și eficient. Am în vedere, mai întâi, remedierea șanțului de scurgere din capul satului, acolo unde există, în permanență, pericol de inundații.

Acestea sunt o parte din preocupările mele pentru perioada în care voi fi primarul comunei Ipotești. Un primar liberal, capabil să arate lumii că se poate să fii în slujba oamenilor și chiar să faci ceva pentru ei. Așa cum au fost liberalii pe vremuri, oameni care știau să-și sacrifice propriile interese, în favoarea interesului general. Doamne-ajută!

Dumitru SÂRGHIE

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -