D-le primar, sub ce auspicii începeți noul an, având în vedere situația economică și politică a țării?
Tot ceea ce s-a întâmplat, la nivel național, s-a reflectat și în cadrul comunităților locale din teritoriu. Venim după o perioadă grea, în care pandemia, cât și ați factorii externi, au încetinit toate planurile de dezvoltare ale comunelor, atât economic, cât și din punct de vedere al implementării, la termen, a unor proiecte propuse. Anul 2023 a reprezentat un an de revenire, după aceste piedici, încercând să readucem, încet, dar sigur, Brâncoveni în ritmul obișnuit al derulării proiectelor, ce vor influența, în bine, viața locuitorilor comunei noastre. Îmi doresc ca acest an, 2024, să fie anul în care normalitatea este reflectată în activitatea administrativă și procesele de dezvoltare, pe termen lung, să reprezinte repere cheie pentru comuna Brâncoveni.
Ce proiecte ați finalizat, în acest mandat, ce aveți în derulare și ce vă propuneți, pentru viitor?
Dacă, în perioada anterioară, comuna noastră a cunoscut un vârf în dezvoltarea infrastructurii, așa cum am menționat anterior, acest mandat a fost un pic atipic, din toate punctele de vedere, și totuși, la nivel de comună Brâncoveni, am reușit să implementăm mai multe proiecte. În plină pandemie, în anul 2020, am modernizat rețeaua de iluminat stradal, prin amplasarea unui număr de 364 de lămpi LED economice, și am realizat împrejmuirea cu gard din beton a obiectivului Grădinița cu Program Normal „Matei Basarab”, ce deservește satele Ociogi și Mărgheni.
În anul următor, 2021, am îndeplinit un vis mai vechi al cetățenilor din comună, acela de a moderniza drumul comunal DC 80 A, drum care scurtează distanța între comuna Brâncoveni și municipiul Slatina, cu 8 kilometri. Și tot din acel an, copiii din satul Brâncoveni se bucură de facilitățile unui teren de joacă modern, situat în ceea ce va deveni, în curând, noul centru civic al comunei Brâncoveni. Următorul an, am continuat îmbunătățirea condițiilor și pentru copii din satele Văleni, Ociogi și Mărgheni, prin două obiective similare la instituțiile de învățământ, am continuat montarea de noi camere de supraveghere, numărul total al acestor dispozitive ajungând la 28, acoperind toate punctele importante ale străzilor de pe raza comunei, și au fost achiziționate 2 stații de osmoză inversă, care au rolul de a elimina amoniul din apa furnizată cetățenilor din rețeaua publică.
Din 2023, prin PNRR, avem în derulare proiectul „Reabilitarea moderată a Căminului Cultural – Corp 2 – Brâncoveni, Localitatea Brâncoveni, județul Olt, care vizează reabilitarea clădirii ce va găzdui viața culturală a comunei, investiție foarte așteptată de către ansamblul Mugurașii Brâncovenilor, dar și de către cetățenii comunei.
Continuăm lucrările la cele 1205 branșamente gratuite la rețeaua de apaă, cuprinse în etapa a II a din proiect, urmând ca acestea să fie finalizate, în această perioadă. În viitorul apropiat, vom demara cel de-al doilea mare proiect de anvergură, respectiv „Prima înființare a sistemului de canalizare menajeră comuna Brâncoveni, județul Olt”, începem lucrările la un nou proiect „Construire parc fotovoltaic, în satul Văleni”, cât și alte proiecte aprobate în Planul anual de invenții pentru anul 2024, aprobat de Consiliul Local al Comunei Brâncoveni, proiecte necesare îmbunătățirii vieții cetățenilor comunei noastre.
Cu ce problemă stringentă se confruntă, actualmente, localitatea dvs.?
De departe, cea mai stringentă problemă la nivel de comună este apa potabilă. Ca soluție, în anul 2019, demaram, prin programul guvernamental PNDL 2, un proiect istoric pentru comuna noastră „Prima înființare a sistemului de alimentare cu apă în comuna Brâncoveni”.
În toamna anului 2020, aveam deja finalizați 23 de kilometri de rețea de apă și 1205 racorduri de branșamente, care acoperă toate satele, respectiv Brâncoveni, Mărgheni, Ociogi și Văleni. În toamna anului 2020, comuna Brâncoveni putea avea apă, numai că, după primirea rezultatelor primare de laborator, am decis să nu distribuim apă de slabă calitate pentru populație. Am rezolvat această problemă, după cum menționam anterior, prin achiziția celor două stații de osmoză pentru gospodăriile de apă de la Brâncoveni și Văleni, o soluție completă, ce implică pretratarea, depozitarea și distribuirea apei tratate, cât și postfiltrarea apei.
Cum ajută administrația locală pe fermierii de pe raza localității dvs., pentru accesarea fondurilor de orice natură?
Am fost alături de fermieri tot timpul și am realizat pentru toți cetățenii comunei Brâncoveni cărți funciare gratuite, am pus la dispoziția fermierilor care dețin animale cele 304 hectare de pășune, am sprijinit fermierii în elaborarea documentațiilor necesare obținerii de fonduri din partea APIA și oferim consultanță gratuită permanent fermierilor care doresc accesarea de fonduri europene.
La capitolele Cultură, Sport, Biserică și Educație, ce ne puteți spune?
Dacă vine vorba de cultură, comuna Brâncoveni nu se dezminte, prin perpetuarea tradițiilor populare locale. Un celebru eveniment, de nivel județean, a avut ca prim punct de desfășurare comuna noastră. Mă refer aici la Festivalul „Călușului Oltenesc”, Ediția a II-a, care a adus la Brâncoveni demonstrații artistice ale formațiilor de călușari din 11 comune oltene pe toate străzile comunei. Nu pot să nu reamintesc de sărbătorea populară „Încuratul Cailor de Sân’ Toader de la Brâncoveni”, eveniment care tinde să ajungă, de la an la an, un reper național pentru iubitorii de cai și de muzică populară. Noi generații de dansatori completează Ansamblul „Mugurașii Brâncovenilor”, care a reprezentat, cu mândrie, județul Olt, la foarte multe evenimente județene și naționale. Ansamblul „Mugurașii Brâncovenilor” se pregătește, chiar în aceste momente, pentru un eveniment național de folclor care se va desfășura, pe 25 februarie, în municipiul Moreni, județul Dâmbovița.
La capitolul sport, ne mândrim cu o echipă tânără de fotbal, care evoluează în liga a V-a, sunt tineri și vedem că, pe fiecare an, arată performanță.
Mănăstirea Brâncoveni este reabilitată, prin fonduri europene, și-a redobândit splendoarea de odinioară, avem o strânsă legătură cu celelalte trei biserici din comună, pe care le sprijinim constant.
La capitolul educație, ne mândrim cu cele mai bune condiții de desfășurare a activității celor 177 de elevi prin modernizarea la standarde actuale a tuturor instituțiilor de învățământ, chiar acum avem în implementare un proiect nou de dotare a învățământului preuniversitar la Școala gimnazială „Voievod Brâncoveanu” cu echipament informatic performant.
Câte dosare aveți la ajutorul social și pentru persoanele cu dizabilități?
La nivelul comunei, momentan, sunt 25 de dosare pentru beneficiarii de venit minim de incluziune, 19 dosare pentru asistenți personali și 62 de dosare pentru persoane cu dizabilități.
Schimbăm registrul: ce componență politică are Consiliul Local?
Consiliul Local al comunei Brâncoveni are, conform legislației, un număr de 11 consilieri locali, dintre care 7 consilieri reprezintă Partidul Social Democrat, iar 4 consilieri reprezintă Partidul Național Liberal.
La dvs. funcționează alianța PSD-PNL?
Între consilierii PSD și PNL există o relație de colegialitate, dar alianța, la nivel local, nu funcționează, întocmai ca și cea de la nivel central.
Care este relația administrației locale cu Consiliului Județean Olt?
Consiliul Județean Olt reprezintă, pentru administrația locală din Brâncoveni, un partener de nădejde, fără de care majoritatea proiectelor de anvergură de la nivelul comunei nu puteau fi realizate, motiv pentru care vreau să mulțumesc, și pe această cale acestei Instituții, în special domnului președinte Marius Oprescu, care a fost permanent deschis la problemele brâncovenilor.
Adresați un mesaj locuitorilor pe care îi păstoriți, având în vedere că alegerile ne bat la ușă!
Dragi prieteni, anul 2024 reprezintă, pentru comuna Brâncoveni, un punct de reper pentru continuarea dezvoltării proiectelor asumate, vă asigur de implicarea totală a administrației locale a comunei pentru realizarea acestor investiții. După cum mă cunoașteți, ceea ce am promis s-a îndeplinit, nu am ajuns aici, la acest moment, prin vorbe, ci prin realizări palpabile, necesare și normale unei comune care vrea să facă parte din peisajul actual.
Am fost mereu intermediarul solicitărilor dumneavoastră și în slujba cetățenilor, pentru a concretiza aceste cereri în proiecte de dezvoltare cu impact pe termen lung. Vreau să vă mulțumesc, pentru ca ne-ați fost alături. Vă rog să aveți, în continuare, încredere în mine și în echipa mea, pentru că misiunea noastră este aceeași: Pentru Brâncoveni, implicare și respect!
A consemnat Dragoș Sîrghie