AcasăOra SatuluiMisiunea noastră este aceeași: pentru Găvănești, implicare și respect!, a declarat Iulian...

Misiunea noastră este aceeași: pentru Găvănești, implicare și respect!, a declarat Iulian Antonie, primarul comunei Găvănești

D-le primar, sub ce auspicii începeți noul an, având în vedere situația economică și politică a țării?

Tot ceea ce s-a întâmplat, la nivel național, s-a reflectat și în cadrul comunităților locale din teritoriu. Venim după o perioadă în care pandemia, cât și alți factori externi, au încetinit toate planurile de dezvoltare ale comunelor, atât economic, cât și din punct de vedere al implementării, la termen, a unor proiecte propuse.

Anul 2023 a reprezentat un an de revenire, încercând să readucem comuna noastră în ritmul obișnuit al derulării proiectelor, care vor aduce beneficii tangibile comunității noastre.

Îmi doresc ca acest an, 2024, să fie anul în care normalitatea este reflectată în activitatea administrativă și procesele de dezvoltare, pe termen lung, să reprezinte repere cheie pentru comuna Găvănești.

Ce proiecte ați finalizat, în acest mandat, ce aveți în derulare și ce vă propuneți, pentru viitor?

Pot împărtăși, cu bucurie, că suntem în direcția bună, privind pentru îmbunătățirea calității vieții locuitorilor noștri. Avem foarte multe proiecte, unele finalizate, altele în diferite stadii de implementare.

Când am început mandatul de primar, în anul 2008, aveam asfaltați în comună aproximativ 800 m de drum comunal. De atunci și până astăzi, comuna noastră a cunoscut un vârf în dezvoltarea infrastructurii.

În prezent, avem drumurile din comună asfaltate, iar la fiecare proprietate am realizat poduri betonate pentru accesul în curți. Am finalizat alimentarea cu apă, având la nivel de comuna trei foraje de mare adâncime, care alimentează cele patru sate ale comunei noastre.

Am realizat rețeaua de canalizare menajeră în satul Băleasa, în proporție de 80%, inclusiv stația de epurare. Am extins rețeaua de canalizare menajeră, în satele Găvănești și Broșteni și am mărit capacitatea stației de epurare din satul Găvănești. Acum lucrăm la finalizarea rețelei de canalizare în satul Băleasa, pe ultimele trei străzi și pe o stradă din satul Găvănești.

De asemenea, am modernizat rețeaua de iluminat public în toată comuna. Am modernizat sediul Primăriei. Am depus proiectul pentru construirea unui parc fotovoltaic  al comunei, pentru acoperirea, în totalitate, a consumului public de energie electrică.

În același timp, avem în construcție un bloc de locuințe sociale cu 24 apartamente și garsoniere, precum și un Cămin Cultural. În scurt timp vor începe lucrările de aducere a gazelor naturale și în comuna noastră, proiectul fiind aprobat prin programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Avem, în implementare, un proiect de dotare cu mobilier a sălilor de clasă, din școli, plus unul de digitalizare. De asemenea, avem și un proiect pentru construirea unor stații de încărcare vehicule electrice. Copiii din satele Găvănești și Broșteni se bucură de facilitățile unor locuri de joacă moderne.

Derulam proiectul de montarea de camere de supraveghere, numărul total al acestor dispozitive ajungând la 115, acoperind toate punctele importante ale străzilor de pe raza comunei noastre.

Prin PNRR, avem în derulare obiectivele de investiții: Dezvoltare infrastructură TIC; Înființare centru de colectare, prin aport voluntar.

Cu ce problemă stringentă se confruntă, actualmente, localitatea dvs.?

 

Probleme stringente cu care se confruntă comuna Găvănești sunt depopularea localității, creșterea vârstei medii și exodul forței de muncă tinere.

Cum ajută administrația locală pe fermierii de pe raza localității dvs., pentru accesarea fondurilor de orice natură?

Am fost alături de fermieri tot timpul și am realizat pentru cetățenii comunei cărți funciare gratuite. Am îndrumat tinerii să acceseze fonduri europene, pentru activități agricole și i-am ajutat pe cetățeni în depunerea cererilor de sprijin pe suprafață necesare obținerii de fonduri din partea APIA.

La capitolele Cultură, Sport, Biserică și Educație, ce ne puteți spune?

Scăderea natalității și consecințele sale asupra numărului de elevi și preșcolari pot fi o provocare în comunitatea noastră. Căutam modalități creative de a face față acestei situații, promovând programe de stimulare a natalității, constând în acordarea unui ajutor financiar în cuantum de 1500 lei fiecărui copil nou-născut și oferind toate condițiile materiale desfășurării actului de învățământ.

Școlile au fost modernizate și ne mândrim cu cele mai bune condiții de desfășurare a activității celor 122 de elevi, prin modernizarea la standardele actuale a tuturor instituțiilor de învățământ. Chiar acum avem în implementare un proiect nou de dotare a învățământului preuniversitar la Școala Găvănești cu echipament informatic performant și mobilier școlar.

Am construit o bază sportivă în satul Băleasa, chiar vis-à-vis de școală, oferind copiilor, dar și tinerilor, în general, posibilitatea de a practica sportul în cele mai bune condiții. În satul Găvănești, în proximitatea școlii gimnaziale construim o Sală de Sport modernă, cu 102 locuri pe scaune.

Nu pot să nu reamintesc de sărbătorea populară „Bâlciul anual”, eveniment care are loc în fiecare an de 15 August.

Fiind o comunitate cu o populație majoritar ortodoxă, avem o legătura strânsă cu cele trei biserici ortodoxe aflate pe raza comunei, sprijinindu-le financiar, astfel îmbunătățind viața comunității promovând valorile și tradițiile locale.

Câte dosare aveți la ajutorul social și pentru persoanele cu dizabilități?

Avem aproximativ 51 de dosare de ajutor social, aproximativ 53 de dosare cu persoane încadrate în grad de handicap.

Schimbăm registrul: ce componență politică are Consiliul Local?

Referitor la Consiliul Local Găvănești, trebuie să mulțumesc conlucrării excelente dintre cele două autorități locale: primarul și Consiliul Local, funcționare bună, în litera și spiritul legii. Consiliul Local al comunei Găvănești are, conform legislației, un număr de 11 consilieri locali, dintre care 9 consilieri reprezintă Partidul Social Democrat, iar 2 consilieri reprezintă Partidul Național Liberal.

De asemenea, trebuie să mulțumesc locuitorilor comunei Găvănești, pentru că și-au pus, necondiționat, toata încrederea în mine și în echipa mea, cheia clară a unei munci de administrație eficiente.

La dvs. funcționează alianța PSD-PNL?

Avem o colaborare instituțională bună cu domnii consilieri ai PNL. Sunt oameni care au înțeles necesitatea proiectelor pentru comunitate.

Care este relația administrației locale cu Consiliului Județean Olt?

Este o relație foarte bună. Suntem sprijiniți, de fiecare dată. Domnul Președinte Marius Oprescu cunoaște foarte bine problemele noastre locale și ne-a acordat întregul său sprijin, ori de câte ori am apelat.

Adresați un mesaj locuitorilor pe care îi păstoriți, având în vedere că alegerile ne bat la ușă!

Anul 2024 reprezintă, pentru comuna Găvănești, un punct de reper pentru continuarea dezvoltării proiectelor asumate. Vă asigur de implicarea totală a administrației locale a comunei pentru realizarea acestor investiții.

Când am venit la Primărie, nu am găsit proiecte reale, pe care să putem să le continuăm! Am început de la zero, practic, ca să putem să enumerăm, astăzi, proiectele pe care vi le-am menționat, în debutul interviului nostru.

După cum mă cunoașteți, ceea ce am promis s-a îndeplinit. Nu am ajuns aici, la acest moment, prin vorbe, ci prin realizări palpabile, necesare și normale unei comune care vrea să facă parte din peisajul actual.

Am fost mereu intermediarul solicitărilor dumneavoastră și în slujba cetățenilor, pentru a concretiza aceste cereri în proiecte de dezvoltare cu impact pe termen lung.

Vreau să spun că nu am făcut niciodată diferențe între oamenii care intră în Primărie. Pe toți i-am tratat cu respect și egalitate și am încercat, pe cât s-a putut, să le rezolv problemele personale. Totodată, n-am fost deloc indiferent la ceea ce interesează toată comuna, la ceea ce poate să facă traiul locuitorilor mai civilizat, în ton cu vremurile. În consecință, am încercat să răspund prompt la toate nevoile comunei, să fac ceea ce era de făcut și să-mi organizez astfel activitatea, încât să pot găsi soluții și la celelalte probleme, care nu mai depindeau doar de mine, necesitând implicarea unor factori județeni sau naționali.

Vreau să vă mulțumesc, pentru că ne-ați fost alături și pentru încrederea acordată și vă asigur ca atât eu cât și echipa mea vom continua să lucram, din greu, pentru binele comun, misiunea noastră fiind aceeași: Pentru Găvănești, implicare și respect!

A consemnat Dragoș Sîrghie


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments