AcasăEducațieMobilitate mixtă de formare-învățare pentru elevi și profesori

Mobilitate mixtă de formare-învățare pentru elevi și profesori

În perioada 15-21 aprilie 2018, o echipă formată din cinci elevi și doi profesori însoțitori de la Colegiul Tehnic „Matei Basarab”, Caracal, județul Olt, a participat la Mobilitatea Mixtă de formare-învățare pentru elevi și profesori din cadrul Proiectului Erasmus+ „ICT for minimizing dropout”, ce a avut loc în localitatea Sarayonu / Konya, Turcia.

Echipa României a fost formată din următorii participanți: prof. Marina Samiee – Director Colegiul Tehnic „Matei Basarab”, Caracal; prof. Livia Zegheanu – coordonator proiect; Marina Alexandra Macîru (clasa XII D); Cosmina Florinela Rusin (XII H); Viorel Traian Curuia (XII C); Alexandru Dumitru Benescu (XII E) și Mihai Tudorel Maria (XII E).

elevi caracal turcia m2Emoțiile participării elevilor la un astfel de eveniment nu au lipsit. Prima deplasare în afara granițelor țării, primul zbor și, desigur, grija profesorilor față de elevii aflați în fața acestor noi experiențe. Dar, toți cu aceeași bucurie, vor învăța lucruri noi, vor relaționa cu elevi și profesori din alte țări, vor comunica într-o limbă străină, vor lega noi prietenii…

Mobilitatea mixtă și-a atins scopul, elevii participanți și profesorii însoțitori au dobândit noi competențe pe anumite domenii ale tehnologiei informației și comunicației (TIC), cum ar fi: weebly (pentru a construi site-uri); blogger (pentru a crea bloguri); wevideo (pentru a crea videoclipuri on-line);  slideshare (pentru a partaja prezentările ppt online).

De asemenea, profesorii au făcut schimb de idei despre noile instrumente Web 2.0 și modalitățile de integrare a acestora în procesul de predare-învățare-evaluare.

Ziua plecării: emoție, bucurie, nerăbdare… nu se poate exprima în cuvinte.

Dar, cel mai bine este să lăsăm cuvântul elevilor.

Marina:

«Pe 15 aprilie 2018, începeam o aventură bazată pe cunoaștere și explorare. Putem spune, cu mândrie și bucurie, că noi suntem cei cinci elevi norocoși de la Colegiul Tehnic „Matei Basarab” din Caracal, care au avut onoarea de a fi participanți la Mobilitatea Mixtă de învățare-formare pentru elevi și profesori, din cadrul proiectului ERASMUS + „ICT for minimizing dropout”, 15-21 aprilie, Sarayonu/Konya, Turcia.

De mică, am visat să călătoresc, să fac cunoștință cu tot ce înseamnă „NOU” însă, niciodată nu am crezut că pot avea șansa ca visul meu să fie pus în practică, să pot simți pe propria piele. Sau poate am sperat, dar nu acum…

În momentul în care am aflat că am fost selectată pentru a participa la acest proiect, în capul meu a început un adevărat vălmășag de întrebări și dubii: „De ce tocmai eu?; Dar oare este posibil?; Voi reuși eu să mă împrietenesc cu elevii din Turcia? Dar cu cei din alte trei țări participante ale acestui proiect?; Nu, sigur se va întâmpla ceva până atunci care să-mi spulbere visul, iar această șansă va zbura departe!”… Speram, dar nu puteam să cred că este adevărat…

Iată cum au decurs zilele noastre în Turcia.

La ora 8 dimineața, luam micul dejun, apoi porneam spre școală, activitățile le începeam prin mici joculețe, foloseam diferite aplicații cum ar fi „Kahoot” unde ne erau puse întrebări la care noi trebuia să răspundem, iar, la sfârșit, era afișat un clasament. Pot spune cu bucurie că fiecare elev al echipei din România,  de cele mai multe ori, era clasat printre primele locuri. După care, începeam să lucrăm la videoclipuri, la site-uri, la crearea de bloguri personale, nu aveam cum să nu dobândim cunoștințe. Între orele 12:00 și 14:00, vizitam câte un loc, participam la întâlniri cu diferite personalități, acolo unde ne aflam, luam prânzul, după care ne întorceam la școala pentru a ne relua activitățile. În intervalul orar 17:00-19:00, luau sfârșit activitățile, după care mergeam pentru a lua cina. Pot spune că ospitalitatea, servirea, cursurile și oamenii noi pe care i-am cunoscut, s-au ridicat la cele mai înalte standarde.

O parte din noi a rămas acolo, ne bucurăm că încă păstram legătura cu toți ceilalți elevi, am format o strânsă și frumoasă relație de prietenie și când ne vine dor privim la cadourile primite. Ducem lipsa baclavalei turcești, a rahatului, ceaiului și cafelei turcești..

Țin să mulțumesc celor mai minunate profesoare pentru această experiență: doamnei Livia Zegheanu și doamnei director Marina Samiee.»

Viorel

«Pentru început, aș vrea să mulțumesc persoanelor care s-au ocupat de acest proiect. Aceasta a fost prima mea călătorie în afara țării și tot ce pot spune este „Wow!”. Chiar a fost minunat să vizităm o așa țară frumoasă, plină de locuri uimitoare și oameni faini. Ce mi-a plăcut cel mai mult la această călătorie a fost interacțiunea cu alți elevi din celelalte țări participante.

La început, toți am avut probleme în a comunica unii cu alții, dar, pe parcurs, pe durata activităților interactive, am început să vorbim, din ce în ce mai mult. Am format legături noi cu persoane pe care nici nu visam să le întâlnim.

Pentru mine, experiența despre wevideo, weebly, slideshare, blogger și alte lucruri legate de calculatoare chiar m-a ajutat. Pe viitor, vreau să studiez în domeniul IT, iar ce am reușit să învăț acolo mă va ajuta enorm. Elevii de acolo ne-au ajutat tot timpul, dându-ne indicații unde ne complicam și nu știam ce să mai facem.

Tot ce pot spune este că această experiență a fost unică, m-a ajutat să-mi deschid  orizontul mai mult, să îmi fac o părere despre ceilalți elevi din alte țări și să regret că nu voi mai avea o altă experiență alături de cei patru colegi minunați și doamnele profesor, care ne-au coordonat și au avut grijă de noi în tot acel timp.

Ultima zi acolo, pot spune că a fost cea mai grea. Gândul că vom pleca ne-a făcut pe toți  triști. Colegii mei au plâns, fără cea mai mică rușine, dar eu am ales să n-o fac. În mintea mea, am considerat că cineva trebuia să fie tare, să fie „stâlpul” care-i susține. Cu toate că ne despart sute de  kilometri, noi considerăm că am rămas toți o familie și sperăm să ne revedem, într-o bună zi.

Vreau să mulțumesc, încă o dată, persoanelor care s-au ocupat de acest proiect, colegilor și doamnelor profesor care mi-au fost alături mereu.

Have fun and don’t give up your dreams!»

Cosmina

 „Pe data de 15 Aprilie 2018, am avut ocazia de a călători, pentru prima dată, cu avionul, și nu am călătorit într-o țară oarecare, ci am avut ocazia să vizitez unul din cele mai mari și frumoase orașe din Turcia, și anume Konya.

Sunt recunoscătoare profesorilor mei, deoarece, din aproximativ 1600 de elevi din școală, eu și alți patru copii am fost aleși pentru a trăi această experiență.

În această călătorie, am întâlnit minunații oameni cunoscuți acolo, care mi-au lăsat cea mai frumoasă impresie, deoarece au fost prietenoși și foarte grijulii cu noi. Profesorii din Turcia au fost foarte ospitalieri, elevii au fost generoși, de fiecare dată când aveam nevoie de ajutor, ei nu ezitau să ne ajute. Hotelul la care am fost cazați, pentru șase zile și șase nopți, a fost cel mai minunat dintre toate hotelurile văzute de mine până acum.

Mâncarea de acolo nu a fost pe gustul meu dar, oamenii de acolo au avut grijă să primim și mâncare pe placul nostru. La Liceul „Mehmet Emine Akdogan” din Sarayönü, am putut învăța lucruri noi, am învățat cum să facem prezentări, videoclipuri și cum să ne facem blogul nostru personal. Pentru mine, a fost o experiență de neuitat, mă bucur că încă pot ține legătura cu persoanele cunoscute în Konya și în Sarayönü.

Sper ca, într-o bună zi, să am ocazia să îi revăd atât pe elevii, cât și pe profesorii de acolo, îmi doresc să mai vizitez această minunată țară, Turcia.»

Mihai

 «Pentru mine, plecarea în Turcia a fost o experiență de neuitat. Mă simt norocos că am fost selectat. La început, mi-a fost frică, deoarece nu credeam că o să mă descurc să comunic cu ceilalți, și mă refer la comunicarea în limba engleză.

Am învățat multe lucruri noi, pe care o să le folosesc în viață, ca de exemplu: să fac web site-uri, să ne creăm propriul blog din care putem câștiga și bani, cu timpul.

Trainingul a fost o experiență unică, m-a ajutat să comunic și mai mult în limba engleză,  să aflu cât mai multe noutăți despre anumite aplicații.

Am cunoscut oameni noi, cu mentalitate diferită, alte reguli, altă religie, dar acest lucru nu a fost o barieră în construirea unor prietenii strânse. Mi-am făcut câțiva prieteni, atât din Turcia, cât și din celelalte țări participante, încă ținem legătura și sper ca, într-o zi, să ne revedem și să petrecem mai mult timp împreună.

A fost o săptămână pe care nu o voi uita niciodată și o părticică din mine a rămas acolo.

Ultima zi a fost foarte grea, pentru că ne învățasem unii cu alții… Am vărsat și câteva lacrimi… nu voiam să ne întoarcem acasă, ci să rămânem acolo».

Alex

 «Săptămâna petrecută în Turcia, a fost o experiență pe care, cu siguranță, nu o voi uita niciodată. Am învățat lucruri noi, folositoare pentru viitorul nostru, am legat prietenii cu elevi din alte țări, am văzut locuri noi. Am simțit căldura și bucuria gazdelor noastre din Turcia, de a ne avea în mijlocul lor.

Dar, mai mult decât orice, am căpătat mai multă încredere în mine!

La acest eveniment, au participat elevi și profesori din cele cinci țări partenere în proiect: Letonia (coordonatorul proiectului), Italia,Turcia, Lituania și România.

Cu toții deopotrivă, elevi și profesori din toate țările participante, ne-am bucurat de ospitalitatea gazdelor noastre din Turcia, de căldura și grija cu care ne-au învăluit, pe toată durata deplasării noastre.

Am plecat cu regretul despărțirii dar, bucuroși pentru experiența trăită, cu bagaje de noi cunoștințe și cu multă încredere în forțele proprii.

Așa cum spune Viorel: „Don’t give up and keep your dream!”»

Comandat de Partidul Social Democrat - Organizația Județeană Olt. CUI mandatar financiar coordonator 11240017.
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments