AcasăEvenimentMonarhia salvează România

Monarhia salvează România

Câteva mii de persoane au onorat invitația Familiei Regale a României la evenimentul găzduit de Palatul Elisabeta, de Ziua Regalității. Casa Regală a marcat ziua cu cea mai mare încărcătură istorică și emoțională din istoria poporului român, printr-o recepție elegantă. Garden Party, așa cum s-a numit această manifestare, a avut loc vineri, 10 mai a.c., zi de mare importanță în istoria poporului român. Pe 10 mai 1866, Carol I a devenit domnitor al României, în 1877, România și-a oficializat independența, iar la 10 mai 1881, țara noastră devenea Regat.

ziua regelui 1

Cei care au primit invitații au fost aleși pe criteriul meritului (persoane, instituții și organizații care au făcut lucruri notabile în 2012), pe criteriu geografic (fiecare județ, oraș important și chiar așezări urbane și rurale de mai mică dimensiune), precum și pe criteriu de categorie profesională.

Este al patrulea an la rând când se organizează un Garden Party la Palatul Elisabeta. Anul acesta, Regele Mihai I și Regina Ana au absentat de la eveniment, majestățile lor fiind în Elveția, unde Regina își îngrijește unele probleme de sănătate.

ziua regelui 3

Familia Regală a României a fost reprezentată de ASR Principesa Margareta, ASR Principele Radu, ASR Principele Nicolae și sora sa Karina. Alături de majestățile lor au fost prezente personalități marcante ale României, oameni de cultură, artiști, miniștri, parlamentari, primari, sportivi… Amintim aici pe Titus Corlățean – ministrul Afacerilor Externe, Varujan Vosganian – ministrul Economiei, Daniel Constantin – ministrul Agriculturii și președinte al PC, Andrei Chiliman – primarul Sectorului 1, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, Leonard Orban, Ionel Haiduc, Victor Ciorbea, Gheorghe Hagi, Emil Constantinescu – fostul președinte al României, membri ai Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei, foarte mulți foști deținuți politici, în frunte cu Octav Bjoza, președintele AFDPR…

ziua regelui 2Ceremonia de la Palat a impus, în fiecare an, o conduită pe măsură, unde au stat laolaltă rigoarea și noblețea unei petreceri elegante, învăluite de o atmosferă prietenească.

După intonarea Imnului Regal, la ora 17,30, altețele lor regale au salutat invitații de la balcon, după care au coborât între oameni, discutând și fotografiindu-se cu ei. Cei prezenți au aplaudat îndelung, scandând sloganuri pro-Monarhie și afișând o pancartă pe care stătea scris: „Monarhia salvează România”.

Pe parcursul manifestării, Orchestra Armatei a susținut un recital cu piese din repertoriu de promenadă, iar invitații au putut servi produsele furnizorilor Casei Regale, închinând un pahar de vin în cinstea Regalități Românești. Spre sfârșitul evenimentului, Regimentul de Gardă și Protocol „Mihai Viteazul” a executat o inedită paradă aviatică în cinstea Zilei Regelui.

Cu fiecare an ce trece, românii consideră Sărbătoarea de 10 Mai din ce în ce mai legitimă, mai cuprinzătoare și mai reprezentativă pentru ei, înțelegând mai bine de ce 10 Mai este, cu adevărat, Ziua Națională a României.

ziua regelui 5Printre invitații din județul Olt s-au regăsit deputatul Gigel Știrbu și un reprezentant al săptămânalul Linia Întâi.

De asemenea, am remarcat un grup de la Osica de Sus, alcătuit din fostul senator țărănist Ioan Paul Popescu, Cristina Botez – grafician, Ion Ciocan – primarul comunei, Sorina Dude – directorul Liceului Teoretic „Ion Gh. Roșca”, ec. Cornelia Nicoleta Manea, poetul Marian Drăghici, grup care i-a oferit Principelui Radu numărul al treilea al Revistei „Rădăcini”, editată de Asociația ProMemoria. Tot aici, poetul și scriitorul Paul Aretzu din Caracal i-a înmânat Principelui ultima sa carte, editată în Colecția Opera Omnia (publicistică și eseu contemporan).

De remarcat este faptul că deputatul liberal Gigel Știrbu a inițiat un proiect de lege pentru ca ziua de 10 Mai să devină Ziua Națională a României, așa cum a fost sărbătorită din anul 1867 și până în anul 1947, odată cu venirea comuniștilor la putere. „România este singurul stat din Europa care nu își sărbătorește ziua în care și-a declarat Independența de Stat. Colegii din Grupul PNL de la Camera Deputaților s-au arătat încântați și au spus că mă vor sprijini. Voi cere ca toți colegii mei să fie co-inițiatori ai acestei legi care restabilește adevărul istoric”, a declarat Gigel Știrbu.

O inițiativă lăudabilă, care dovedește, încă o dată, că România se apropie, cu pași mari, spre o Monarhie Constituțională. Așa cum este și firesc…

Dragoș Sîrghie

ziua regelui 4ziua regelui 6


1 COMENTARIU

  1. Monarhia salveaza securistii si nomenclaturisti,iar daca acestia au dat “coltul”sunt decorati copiii lor.Ce sa zic lume aleasa,numai muc si sfarc ,la aceasta sindrofie in cinstea securistilor si activistilor mai vechi sau mai noi.Nu v-ar fi rusine obrazului de impostori nenorociti,numai pe asta nu o facuserati mai panaramelor dracului.Minciuna nu sta la masa numai cu regele,ci si cu securistii si activistii lui Ceausescu,sta-v-ar mancarea-n gat sa va stea!

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments