AcasăCulturăMotru – un act cultural regal: Brâncuși, Tudor Vladimirescu, Arghezi și Bilete...

Motru – un act cultural regal: Brâncuși, Tudor Vladimirescu, Arghezi și Bilete de papagal!

Motru – 19 februarie a.c.! O zi fastă, din punct de vedere cultural, având în vedere manifestările închinate aici patriarhului sculpturii moderne Constantin Brâncuși, marelui revoluționar Tudor Vladimirescu, conducătorul Revoluției de la 1821, al pandurilor și domn al țării românești, dar și lansării revistei „Bilete de papagal”, Serie Nouă, nr.1, aflată de-a pururi sub patronajul spiritual al lui Tudor Arghezi, poetul care „a schimbat sintaxa poeziei”, așa cum s-a exprimat însuși ziaristul și scriitorul Dumitru Sîrghie, cel care și-a asumat readucerea pe azurul revuisticii românești această publicație istorică.  Organizatorii acestui eveniment important au fost Primăria Municipiului Motru, aflată sub autoritatea primarului Cosmin Morega,  și Biblioteca Municipală Motru, luminată de Daniel Popescu, vrednicul director al acestei instituții prestigioase, prin bogata ei activitate culturală.

La manifestare, au luat cuvântul Dumitru Sîrghie, directorul revistei „Bilete de papagal”, care a reprezentat și Editura „Arena Artelor” din Slatina, venerabilul scriitor Nicolae Dragoș, care l-a cunoscut în carne și oase pe Tudor Arghezi, dna profesor universitar Mihaela Albu, Mircea Pospai, jurnalist și scriitor, seniorul presei din județul Dolj, precum și cel mai popular poet de azi al „Olteniei profunde”, Spiridon Popescu. Au contribuit la această sărbătoare a spiritului și elevii de la Colegiul Național „George Coșbuc”, alături de cei de la Liceul  Tehnologic Motru, dar și poeta Ana Ionele, redactor-șef al revistei locale „Ad Motrium”, publicație aflată sub patronajul Bibliotecii Municipale Motru.

După ce a dat curs unui eseu despre celebrele cuvinte de duh lăsate posterității de către marele artist Constantin Brâncuși, Dumitru Sîrghie a vorbit celor prezenți despre renașterea „Biletelor de papagal”, o întreprindere curajoasă, care a beneficiat de avalanșe de aprecieri și aplauze, venite din zona rarefiată a culturii românești, dar și de anumite contestări și turbulențe, născute la subsolul spiritualității cotidiene, ca semn al neputinței și invidiei unor mediocrități „consacrate”, care  „fac spume”, când aud vocabula „cultură”.

«Dragi Prieteni,

Mă simt privilegiat să lansez, aici, la Motru, Nr. 1 al Revistei „Bilete de papagal”, Serie Nouă, după, aproape 79 de ani. E vorba de revista patriarhului poeziei românești, Tudor Arghezi, poetul care a schimbat sintaxa poeziei românești.

Rostesc cu emoție această vocabulă mirabilă  „MOTRU”, care a rămas ca o lacrimă pe obrazul istoriei noastre, istorie care, fără doar și poate, trebuie rescrisă. Cartea semnată de prof. Gheorghe Gorun „Rezistența la comunism – Revolta minerilor de la Motru din 19 octombrie 1981”, dar și cea de mărturii „Am fost dușman al poporului”, pe care eu am scris-o în numele slătineanului nostru, deținutul politic Constantin Soare, sunt edificatoare pentru calvarul prin care au trecut cei care s-au ridicat atunci, aici la Motru,  împotriva regimului ceaușist. Cei care au murit și au suportat rigorile dictaturii ceaușiste, pentru a pecetlui un sistem de libertate promițător pentru români, un sistem care, astăzi, din nefericire, este grav avariat, restaurația comunistă dând, parcă, din nou târcoale poporului român…

Demersul meu de restituire a acestei celebre publicații argheziene a fost înrâurit, mai întâi, de criticul Eugen Simion (Dumnezeu să-l ierte!), pe care am avut privilegiul să-l cunosc la un eveniment literar desfășurat la Athene Palace, când mi-a acordat și un interviu pentru ziarul „Linia Întâi” … „Biletele de papagal” s-au născut și din dialogurile pe care le-am avut cu istoricul literar Nicolae Scurtu, cu istoricul Adrian Cioroianu, cu scriitorii pentru literatura exilului, universitarii Mihaela Albu și Dan Anghelescu, cu președintele meu de la UZPR Craiova, filiala „Tudor Arghezi”, dl Mircea Pospai dar și, mai ales, cu scriitorul clasic Nicolae Dragoș, care l-a cunoscut personal pe Tudor Arghezi, domnia sa consemnând pentru istorie, peste 100 de evocări, în două volume, cu titlul „L-am cunoscut pe Arghezi”. Îi mulțumesc pentru prezență.

Dar factorul decisiv, care m-a determinat să readuc în revuistica națională „Biletele de papagal”, stă în istorisirea legată de „exilul de taină” al lui Pan. M. Vizirescu (al cărui biograf și editor sunt). Pan. M. Vizirescu a fost discipolul lui Nichifor Crainic, condamnat pe viață de odiosul și stalinistul așa zis „tribunal al poporului”. A avut o legătură spirituală specială cu Tudor Arghezi, alături de fratele său, Smarand Vizirescu, scriitorul din vechiul județ Romanați (județ care înseamnă o altă lacrimă pe obrazul istoriei), fiind unul dintre primii semnatari ai revistei „Biletelor de papagal”, în anul 1929, anul de grație al apariției acesteia.

În vara anului 1967, când maiorul Gheorghe Rațiu (ulterior Șeful Securității din Olt), în urma unei delațiuni făcută de un țigan care trebăluia prin curtea Vizireștilor, i-a descoperit ascunzătoarea în care stătea cale de 23 de ani,  i-a spus lui Pan. M. Vizirescu că e liber, pentru că toți foștii deținuți politici au fost puși în libertate încă din 1964, procurorul cu care acesta era însoțit a avut următorul dialog cu „dușmanul poporului”: „Cine ești dumneata, domnule? De ce te ascunzi aici?”, a întrebat „omul legii”. „Sunt fiul lui Tudor Arghezi, arestați-mă”, a răspuns Pan. M. Vizirescu.

După o scurtă vizită la sediul Securității din Slatina, unde s-a pecetluit libertatea lui Pan, Gheorghe Rațiu l-a întrebat de ce i-a spus procurorului că e fiul lui Tudor Arghezi, iar Pan a răspuns că șeful „Biletelor de papagal” a fost singurul poet, dintre marii scriitori ai României, care știa unde s-a ascuns el de represiunea Securității comuniste: „Acesta e singurul om care știa că trăiesc. Și el a pătimit din cauza prigoanei staliniste și, când a putut, a acordat un ajutor din partea Uniunii Scriitorilor fratelui Smarand, și el scriitor, bolnav. Tudor Arghezi a fost pentru mine un sprijin moral de care aveam multă nevoie”.

Revista „Bilete de papagal” a lui Tudor Arghezi, în noua sa variantă, prin erudiția, profesionalismul și personalitatea celor care semnează în acest număr de bun augur, dar și în edițiile care vor urma, va continua să promoveze această patrie a spiritului autohton, care este limba română, în lumina testamentară, pe care Tudor Arghezi a înălțat-o, cândva, pe azurul României Mari…

Mulțumesc tuturor celor prezenți aici , mulțumesc doamnei profesor și scriitor Mihaela Albu, mulțumesc celui mai iubit dintre poeții olteni actuali,  poetul Spiridon Popescu, mulțumesc administrației primăriei Motru, personal domnului primar Cosmin Morega, dar și domnului director Daniel Popescu, cu care am legături spirituale și patriotice de nădejde, de cel puțin un deceniu…

Mulțumesc celor care au semnat în acest număr al „Biletelor de papagal” și nu mă sfiesc deloc să-i numesc aici… Lucian Chișu, Mihaela Albu, Christian Schenk, Dodo Niță, Nicolae Dragoș, Nicolae Cornel, Cristi Nedelcu, Spiridon Popescu, Laurențiu Bădicioiu, Marian Nencescu, George Robert Mitrache, Cristian Gabriel Moraru, Așer Negoi, Nicolae Georgescu, Ion Andreiță, Crisula Ștefănescu, Ovidiu Cristian Dinică, Petronela Apopei, Aristotel Pilipăuțeanu, Elena Sîrghie, Lia-Maria Andreiță, Dumitru Augustin Doman, Nicolae Scurtu, Varujan Vosganian, Edviga Viv, Marian Raicu, Julien Caragea, Claudiu Valeriu Conțevici, Nicolae Nistor, Dumitru Tâlvescu,  Mircea Pospai, Rodica Păvălan, Florin Palas, Diana Nedelcu, Camelia Radulian, Maria Monica Stoica, Carmen Theo Făgețeanu, Sanda Popescu Duma…»

A fost un eveniment remarcabil, al evocărilor și al poeziei, într-un oraș care, așa cum spunea Dumitru Sîrghie, a rămas ca „o lacrimă pe obrazul istoriei noastre”, cu referire la jertfa de sânge a minerilor din Motru, care s-au ridicat împotriva regimului totalitar la 19 octombrie 1981.

Daria Silvana Badea – Craiova

Comandat de Partidul Social Democrat - Organizația Județeană Olt. CUI mandatar financiar coordonator 11240017.
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments