Mugurel Breoi este un primar tânăr, cu vederi reformatoare, cultivate în Anglia eternă, unde a lucrat șapte ani de zile. A fost, de asemenea, secretar la Cabinetul Parlamentar al senatorului Paul Stănescu și timp de trei ani administrator public al comunei Șerbănești. A preluat o comună înfloritoare, sub aspect economic și administrativ, pe care a administrat-o un primar de performanță – Titi Peligrad, care – iată – a lăsat comuna pe mâini bune…
D-le primar, iată sunteți într-o postură nouă, sunteți șeful administrativ al unei comune, care a fost bine administrată de înaintașul dvs. Cum ați luat decizia să candidați la funcția de primar al comunei Șerbănești?
Am dat concurs și am venit aici ca administrator public, timp de trei ani de zile! Activitatea pe care am desfășurat-o în teren, la un moment dat, m-a determinat să iau această decizie. Dorința de continuitate a unei bune administrații social-democrate, m-a determinat să merg mai departe!
Ați avut și sprijinul fostului primar!
Absolut! M-a sprijinit și m-a acreditat moral!
Spuneți-ne câte ceva despre dvs.! Ce pregătire aveți, bunăoară?
Am absolvit liceul cu specializarea Electroaparatură și Control și o Școală Postliceală de Telecomunicații! Apoi am finalizat cursurile Facultății de Management! În trecut, am lucrat la RCS-RDS, ca tehnician telecomunicații și șapte ani de zile am lucrat în Marea Britanie.
V-a influențat mentalitatea occidentală?
Enorm! Am avut ocazia să lucrez cu britanici, nu doar cu emigranți. Lucrul acesta m-a schimbat în bine. Intri în contact cu ei și începi să înțelegi cum văd ei lucrurile, pentru că le văd diferit față de noi, cei din est. Această perioadă petrecută acolo m-a format ca individ. Se muncește mult afară, dar ești plătit bine. Dacă vrei, înveți și foarte multe lucruri bune! Despre felul cum manageriază ei lucrurile! Un management unde ți se acordă foarte multă decizie ție, angajatului. Ei te supraveghează, nu te cicălesc. Dimineața, la prima oră, îți trasează sarcinile și te monitorizează maximum o jumătate de oră, apoi te lasă să-ți faci treaba.
Ce relație aveți cu angajații primăriei, dar cu cetățenii?
De la angajații primăriei vreau seriozitate! Le spun: vă ofer seriozitate, oferiți-mi seriozitate! Lucrurile merg spre bine! Același lucru și în relația cu cetățeanul: eu te ajut, te sprijin, îți ofer seriozitate, dar te rog și eu să ai o atitudine civică, de respect! Am venit pe un fond bun, la conducerea unei comune cu oameni harnici și cu un mare potențial economic, față de alte comune din județ. Ștacheta e foarte ridicată… Am obligația morală să mențin comuna la acest nivel și s-o dezvolt, în continuare!
Educația este primordială! Cum stați la acest capitol?
Suntem poate printre puținele comune unde toți elevii au tablete, inclusiv abonament de Internet. Anul acesta, bugetul pentru școală nu a suferit nicio tăiere. Tot bugetul cerut s-a aprobat. La Educație, nu avem ce să tăiem, nu avem ce discuta la acest capitol. Cei de la școală au primit o sumă pentru burse și noi, de la bugetul local, am venit și am suplimentat cu peste 13.000 lei. I-am promis d-nei director Irina Dincă, că la rectificarea bugetară, din vară, vom ține cont de tot ceea ce este nevoie la școală.
Din punct de vedere al clădirilor de școală, pot să vă spun că sunt modernizate, stăm bine. Le-am acordat fonduri și le-am dat libertatea să se managerize singuri. S-au achiziționat cele necesare, videoproiectoare, tablete inteligente pentru profesori. În momentul în care profesorul scrie pe tabletă, materialul îi apare automat și copilului acasă.
Vrem să facem în curtea grădiniței din Șerbăneștii de Sus un loc de joacă, așa cum îl avem și pe cel actual. Un loc de joacă, pe care să-l folosească și copiii de la grădiniță, dar și ceilalți copii din zonă.
La capitolul Cultură v-ați mai gândit?
Da, dar pandemia ne-a cam pus piedici. În sensul că n-am mai putut colabora cu Centrul de Cultură de la Slatina. Înainte de pandemie, d-l coregraf Stănescu venea săptămânal și intra în tainele dansului popular cu copiii din comună. De săptămâna aceasta, Ansamblul comunei noastre, Plai de Dor, va fi reînchegat, pentru că au plecat mulți copii. D-l Stănescu și cu d-na director de la căminul cultural se vor ocupa de acest lucru. N-am dat uitării acest lucru!
Care sunt principalele sursele de alimentare ale bugetului local?
Avem un operator economic foarte mare în agricultură, unde lucrează mulți oameni! Asta înseamnă impozite și taxe plătite la zi, lucru ce contează enorm pentru noi! Avem două fabrici de confecții, unde lucrează câteva sute de oameni. Asta însemnă salarii care se reflectă în consum. Avem un market și depozit de materiale de construcții, unde este permanent activitate. Mai avem câteva depozite de materiale de construcții mai mici. Lucrurile, în Șerbănești, merg.
Avem tineri care muncesc în străinătate, în Anglia, Germania etc., cu contracte legale. Vin de afară cu bani – construiesc, renovează și își cumpără mașini. Șerbăneștiul este o comună vie, cu o activitate intensă!
Care este structura politică a consiliului local?
Consiliul Local Șerbănești are, în total, 11 consilieri. Sunt 6 – PSD, 3 – PNL și 2 – USR.
Au sentimentul comunitar, chiar dacă uneori au viziuni diferite?
Cei de la PNL – da! Cu consilierii PNL, am o colaborare bună! Au votat bugetul, un buget proiectat în interesul comunei. În schimb, cei de la USR s-au abținut! Dar n-au argumente, ei sunt mereu Gică-contra!
La Capitolul „Gaze”, cum stați?
Am dat în folosință 1 km de conductă de gaz, urmează să mai dăm încă 1 km. Și le-am avizat un proiect al celor de la Engie, care ne introduc gaze pe fondurile lor, pe străzile mai mici, e drept, dar destul de importante, pentru că deservește un număr mare de locuințe. Urmează ca, din vară, în funcție de cât fac cei de la Engie, să continuăm și noi, pe străzile mai mari, pe banii noștri, cu extinderea de rețea, pentru a ne atinge obiectivul , acela ca tot Șerbăneștiul să aibă gaze naturale!
Transmiteți un mesaj cetățenilor comunei!
Trebuie să aibă încredere în noi, administrația locală, și să nu se lase manipulați de tot ceea ce apare denigrator, la nivel central și la nivel local. Noi ne vom duce misiunea la bun final, că doar pentru acest lucru am venit aici! Vreau să arăt că și noi, tinerii, putem să facem o administrație performantă. Nu sunt singur! Suntem o echipă!
Dumitru Sârghie