AcasăCulturăMUZEUL JUDEȚEAN DE ISTORIE OLT – O EXPOZIȚIE DE RAFINAMENT. CURATOR... IOHANA...

MUZEUL JUDEȚEAN DE ISTORIE OLT – O EXPOZIȚIE DE RAFINAMENT. CURATOR… IOHANA BRĂTOI!

Scriam, cândva, despre rostul cultural și profesional al Iohanei Popescu (astăzi –Iohana Brătoi), anume faptul că tânăra artistă ,,este dominată de un foc interior, care o propulsează, pas cu pas, spre saltul exterior al profesionalismului…” Un salt spectaculos, căruia  îi percepeam marginile laterale, însă nu intuiam, atunci, înălțimea până la care ar putea să urce… Profesor dedicat, artist plastic născut și nu făcut, doctor în istorie, Iohana a atras atenția specialiștilor în branșă, încă din perioada adolescenței, astăzi fiind singurul Specialist-expert din județul Olt… RESTAURARE LEMN POLICROM. ICOANĂ PE LEMN.

Și, iată, că în epoca în care ne ducem cu greu viețuirea, când, în România și Olt, cultura pare a fi floarea rară de la butonieră, Iohana Brătoi nu se dezminte, profilându-și urcușul pe scara valorilor adevărate. A demonstrat acest adevăr, în mai multe ocazii, prilejuite de organizarea unor expoziții de anvergură, așa cum a fost și cea  din 25 iunie a.c., de la Muzeul Județean Olt. O expoziție temporară inedită intitulată ,,Servirea mâncării între medieval și modern”, în parteneriat cu Muzeul Brukental…

Inedită prin tematică și prin diversitatea exponatelor prezente în sala de expoziții a muzeului slătinean, această manifestare, prin curatorul ei, Iohana Brătoi, șef serviciu CONSERVAREA-RESTAURAREA OPEREI DE ARTĂ, în cadrul M.J. Olt, ne-a arătat o evoluție a veselei și tacâmurilor folosite în spațiul european, la trecerea dintre medieval și modern.

Cu profesionalismu-i știut, Iohana Brătoi ne-a descris istoria bunurilor culturale de tezaur, cu însemnătatea lor deosebită, cum ar fi furculițele și cuțitele de argint din anul 1722, supierele de argint cu interior aurit, precum și tava circulară cu mânere de argint, din anul 1751, tava de prăjituri din sec. al XVIII-lea, alte obiecte autentice, de o valoare materială și spirituală inestimabilă. În total, 22 de obiecte expuse.

La eveniment, pe lângă presa locală, au participat și personalități ale culturii centrale românești, anume KRISBAI BELA DAN – vicepreședinte al Institutului Cultural Român, DON SCALANGER – președintele Festivalului de film din România, George Smarandache, directorul Muzeului Județean Olt și Ionuț Ivan, din partea Consiliului Județean Olt.

De remarcat, calitatea și rafinamentul acestei expoziții rare, care se datorează inițiativei directorului Smarandache (cel care a făcut și toate demersurile de a „repatria” brățara dacică descoperită la Optași, de la Muzeul Național), dar și devotamentului cu care Iohana Brătoi își face meseria, ea fiind cunoscută la înălțimile rarefiate din țară ale omologilor săi, în ceea ce privește arta restaurării. Teza ei de doctorat cu titlul „Plastica neolitică și eneolitică din Oltenia”, girată profesional de prof.dr. Sabin Adrian Luca, directorul Muzeului Național Brukental, este deja trimisă la tipografie, spre dreapta ei publicare.

Felicitări, Muzeului Județean Olt, felicitări, Iohana Brătoi!

Dumitru Sârghie

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments