Muzeul Județean Olt aniversează, în acest an, 73 de ani de la înființare (1952–2025), prilej cu care instituția organizează vineri, 16 mai 2025, un eveniment cultural de excepție, dedicat istoriei și patrimoniului județului. Manifestările vor avea loc în Sala de Festivități a muzeului, începând cu ora 11.00.
„Pentru Noi, cei care slujim Muzeul, o zi trăită aici contează mai mult decât o veșnicie petrecută în afara lui” – este deviza sub care se desfășoară această zi festivă, încărcată de semnificații pentru comunitatea științifică și publicul larg din Olt”, a declarat Gheorghe Smarandache, managerul Muzeului Județean Olt.
Programul evenimentului cuprinde o serie de conferințe cu caracter istoric:
Ora 11:00 – dr. Doru Neagu: „Scurtă istorie a Muzeului Județean Olt”
Ora 11:15 – dr. Cătălin Borangic: „Putere și imagine în lumea geților. Coiful chalcidic de la Balș”
Ora 11:45 – Cătălin Stănculescu: „Coifurile chalcidice: de la război la simboluri ale puterii la nord și sud de Dunăre”
Ora 12:15 – dr. Ștefan Dumitrache: „Oltul și domnitorul Mihai Viteazul”
Punctul culminant al zilei va fi, la ora 13:00, premiera expozițională a unei piese de tezaur din patrimoniul muzeului: Coiful chalcidic de la Balș, județul Olt, un artefact excepțional care reflectă bogăția istorică a regiunii și importanța strategică a zonei în Antichitate.
Muzeul Județean Olt își confirmă astfel vocația de păstrător al memoriei locale și promotor al valorilor culturale, iar publicul este invitat să ia parte la această sărbătoare a identității și patrimoniului oltean.
Dragoș Sîrghie