AcasăActualitateNăpasta – la Centrul Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina

Năpasta – la Centrul Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina

Astăzi, 30 mai a.c., ora 18.30, Centrul Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina găzduiește premiera spectacolului de teatru „Năpasta” de Ion Luca Caragiale. Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Slatina, Consiliul Local Slatina, Asociația Culturală „Proart – Slatina 2010”, Centrul Cultural „Eugen Ionescu”, Consiliul Județean Olt și Școala Populară de Arte și Meserii.

Vor urca pe scenă actorii Teatrului pentru Tineret „Proart” din Slatina: Valerica Predescu, Nicolaie „Tony” Dincă, Paul Bălășcan, Nicu Ioan Popa, Cristi Mihai Călătoru și Remus Alexandru Iordache. Piesa de teatru „Năpasta” este regizată de Nicu Ioan Popa, scenografie Roxana Loredana Grasu, coloana sonoră de Arald Marius Fieraru, fotografie – Răzvan  Nicolescu, lumini – Ionuț Tănase, iar sunetul va fi asigurat de Răzvan Nicolescu. Costumele  actorilor sunt asigurate de Nițu Constantin, iar ceramica de Ștefan Trușcă.teatru 2

teatru 1Iată ce a spus Nicu Ioan Popa despre piesa „Năpasta”: „Năpasta este rezultatul unei intenții inițiale a lui Caragiale de a scrie o dramă, cu mult mai violentă și pe o întindere de trei acte, ce-și are geneza într-un fapt real regăsit în povestirile profesorului I. Suchianu, de pe vremea când Caragiale fusese transferat ca revizor școlar în circumscripția Argeș-Vâlcea, pe undeva prin anul 1882. În prezența lui I. Suchianu și a altor doi profesori, la cafeneaua Fialkovski din București, undeva între Pitești și Curtea de Argeș – Tigveni –, pe malul Topologului. În decembrie 1889, piesa a fost terminată, iar la 3 februarie 1890 a fost reprezentată. Deci, pe scurt: în anul 1882 se năștea ideea; în anul 1889, în luna decembrie, după câțiva ani de la întâmplarea din Tigveni, ce a stat furișată câțiva ani în ceața amintirii, iată că a reapărut vie și dramatică, în memoria autorului; în anul 1890, în luna februarie, ziua 3, a avut loc prima reprezentare. Azi, după 123 de ani de la prima reprezentare, te invităm spectatorule, stăpânul nostru preadistins, să reconstituim, să retrăim și să culpabilizăm din viața satului de atunci, în total contrast cu lumea Tipăteștilor și Trahanachilor, beneficiară a dreptului «constituțional» de a exploata”.

Ionuț Dumitrescu

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments