AcasăInterviuNe-am judecat și am rămas director acasă la mine…

Ne-am judecat și am rămas director acasă la mine…

D-le director, ați rămas singur și pieziș împotriva unei puteri absolutiste… Încă nu v-au deportat în Bărăgan, d-le Bărăgan?

Nu am rămas singur și pieziș, cum ziceți dvs., ca de obicei, poetic, împotriva unei puteri absolutiste. Am rămas director, cum au rămas foarte mulți directori de anul trecut. Nu văd nicio legătură între rămânerea mea ca director și ceea ce spuneți dvs. despre puterea absolutistă… Sunt director, nu m-a deportat nimeni. A fost o tentativă de a fi trimis director în județul Alba și am refuzat să plec. Eu, când am dat concursul de director, am dat concurs pentru Direcția Agricolă Olt, nu pentru vreun alt județ. Concursurile care se dau la Agenția Funcționarului Public se dau pentru județele respective și nu pentru alte județe.

baraganCare este relația dvs. actuală cu cei care reprezintă Ministerul Agriculturii?

Strict profesională… Ne facem treaba și noi, de aici, și ei, de acolo. Ei îmi transmit sarcini și eu le execut. În niciun caz eu n-o să fiu cel care să nu-și facă treaba, pentru că sunt prea bătrân ca să nu știu că lucrurile trebuie făcute. În primul rând, este vorba despre    credința mea pentru județul în care lucrez de atâția ani. Eu nu îmi permit să mă fac de râs și nici pe alții nu-i las să mă facă de râs, eu lucrând din 1984. La anul fac 30 de ani de muncă…Relațiile sunt strict instituționale, pentru că eu nu am fost niciodată mort de iubire pentru șefii mei de pe la București.

Totuși, între dvs. și ei există o problemă juridică. Care este aceea?

Eu sunt în proces cu Ministerul Agriculturii pentru suspendarea și anularea acelui ordin prin care eu am fost trimis Alba, ca director. Suntem în litigiu… E o chestiune juridică și atâta tot.

Într-o instanță ați și câștigat, d-le  Bărăgan?

Da. S-a suspendat ordinul și așa am fost repus director la Olt. Eu am fost director la Olt, ei m-au trimis la Alba. Eu nu m-am dus, ne-am judecat și am rămas director acasă la mine.

Cum au văzut autoritățile locale de la Olt această chestiune?

Nu a fost absolut nicio problemă, nici cu Instituția Prefectului, nici cu Instituția Consiliului Județean, nici cu oamenii politici…

Să nu ne ascundem după deget, d-le director! Știm că oricine vine la Putere își preferă oamenii… Dvs. nu stați cumva în calea intereselor clientelei lor politice?

Nu este o regulă și nicio practică, până la urmă. Mulți dintre colegii mei, din administrația agricolă, sunt directori la APIA din 2005-2006. Iar fosta guvernare PDL nu i-a tras pe dreapta. N-a fost o practică, nici  cu d-l Cârloganu de la AJOFM, de exemplu. Deci, lucrurile s-au normalizat într-un fel. Există tendința de care faceți dvs. vorbire, dar Oltul n-a fost un județ pârjolit din acest punct de vedere. S-a practicat un anumit standard profesional și de experiență în numirea directorilor. Nu sunt singurul, e și  directorul de la Poștă care a rămas. Nu știu dacă d-l Ciocan s-a întors la Casa de Asigurări de Sănătate. Se păstrează anumite standarde profesionale și nu se intră la repezeală și cu toporul în instituțiile statului.

Puteți lucra sub presiune? Puteți fii eficient ca director, în condițiile în care sunt, totuși, anumite presiuni?

Eu am fost director la SMA Scornicești, unde aveam 32 de mii de hectare, 600 de salariați și 30 de ani. Și eram în sistemul celalalt, care punea, într-adevăr, presiune profesională, politică și umană… N-am probleme cu lucrul sub presiune. Singurele mele probleme sunt de natură umană. Faptul că îmbătrânesc… Anul acesta fac 55 de ani. Am emoții că mi-a plecat nepoata la școală și așa mai departe. Lucrez foarte bine sub presiune, dar nu știu până la ce vârstă. Deocamdată nu dau semnale că aș cădea.

Altă dată, d-le Bărăgan, atunci când se schimba puterea, dvs. vă luați bocceluța și plecați. Erați chiar singurul demnitar local care procedați așa. De data aceasta, de ce nu ați mai procedat la fel?

Nu-mi luam bocceluța, îmi luam scaunul. Îl am și acum cu mine. Și am plecat de 8-9 ori, fiindcă așa mi se părea că e civilizat, firesc și normal. La fel de normal mi s-a părut acum ca să nu plec. Mi s-a părut la fel de normal ca să nu plec prin demisie. Nu mi s-a părut oportun ca eu să părăsesc instituția numită Direcția Agricolă Județeană, o instituție aflată în transformări, cu probleme și cu „posibilități” de a fi demobilizată. Eu am plecat din instituțiile pe unde am fost când erau solide și pe picioare. Nu voi pleca niciodată când, una dintre instituțiile pe care le voi conduce are probleme. Eu pot să-mi rezolv viața, nu neapărat ca director al Direcției Agricole, pentru că eu am fost doar 11 ani director al Direcției Agricole, iar restul, până la 30 de ani de muncă, am făcut altceva. Sunt adeptul continuității și respectului față de instituția în care lucrez. Nu vă spune nimic faptul că după Revoluție, în cei 23 de ani, timp de 14 ani Direcția Agricolă a fost condusă de  d-l Mutu și de mine? În restul de 9 ani, instituția a fost condusă de opt directori… Aceste mini-mandate nu fac bine nimănui.

D-le director, atacurile din presa puterii vă afectează? Le citiți noaptea?

Nu le citesc noaptea, ci le citesc dimineața, când vin la lucru. Atunci mă uit pe presa locală. Atunci când te atacă cineva, vă dați seama că nimănui nu-i convine. Mai ales când atacurile sunt nemeritate. Nu te obișnuiești niciodată cu ele, nu-ți fac bine, dar nici nu mai reușesc să mă scoată de pe calea ferată, cum mă scoteau acum 10 ani. Pentru că, în general, îți dai seama dacă ziaristul a scris cu patimă, dacă i s-a sugerat sau i s-a ordonat să scrie…

Cum caracterizați mersul agriculturii în această „epocă de aur” a lui Victor Ponta și Dan Voiculescu?

Ministerul Agriculturii a plecat pe niște programe. Se încearcă o reașezare a sistemului nostru agricol. Se încearcă repunerea în funcțiune a irigațiilor, punerea în ordine a legumiculturii. S-a plecat pe un anumit gen de reașezare și eu aștept rezultatele. Depinde mult și de vreme. Anul debutase foarte bine, dar primăvara este extrem de capricioasă. Premisele sunt bune, dar trebuie să se facă ordine în piață. De asemenea, trebuie să se facă o anumită punere în acord a instituțiilor. S-a trecut Direcția Veterinară din subordinea Guvernului în subordinea Ministerului Agriculturii și nici nu se așezaseră lucrurile bine și au izbucnit problemele cu laptele, cu pasărea, cu calul. În momentul în care se vor stabiliza relațiile instituționale, atunci se va face ordine. Și se va face… Până în mai totul va fi în regulă.

Credeți că în spatele acestor scandaluri cu laptele, cu calul și cu curcanii au fost anumite interese?

Ați văzut șmecheria cu calul… Britanicii aruncaseră beleaua la noi și tot ei văruiseră calul și îl făcuseră un pic vită. Cu curcanii a fost o problemă aruncată tot de cei din afară… În privința laptelui, nu știu cât a fost rea intenție sau greșeala celor din agenție. Ați văzut că s-au luat măsuri cu șapte membri ai agenției, inclusiv președintele și-a dat demisia. Dacă erau reale vă dați seama ce se întâmpla…

Cum stați cu lucrările agricole în Olt, având în vedere și vremea aceasta capricioasă?

Până acum vreo 10 zile stăteam foarte bine. Dar vremea aceasta care ne-a ținut cu zăpadă, cu ploaie și cu vânt ne-a cam scos din ritm. Mai ales pe partea de legumicultură… Au probleme solariile, au probleme răsadurile. Deci, startul legumicol e un pic greoi și cu  probleme. Am semănat ceva ovăz și culturile din prima epocă. Ar cam trebui să semănăm floarea și să ne apucăm de porumb. Dar trebuie să fie 8-9 grade în sol. Suntem într-o sincopă, mai ales pe partea de legumicultură și pe redeclanșatul campaniei de primăvară, culturile timpurii. Ar trebui să ne lase timpul să intrăm la floarea soarelui, la porumb. Sunt peste 230 de mii de ha pe care trebuie să le băgăm în pământ.

Ce mesaj aveți către organele politice ale județului și ce masaj aveți către agricultori?

Nu pot să transmit eu mesaje politice. Nu am nici statură politică și, în al doilea rând, nu se regăsesc nici în fișa postului. Am propriile mele păreri, dar sunt părerile mele de cetățean care se duce la vot, acasă, la mine, la Grădinari.

Agricultorilor le spun să facă ceea ce fac și eu, adică să muncească. În speranța că cei care ne creează culoarele să fie corecți și cinstiți cu noi și să ne dea aceeași șansă ca și celor care vin cu produse din afară.

Dumitru SÂRGHIE

Comandat de Partidul Social Democrat - Organizația Județeană Olt. CUI mandatar financiar coordonator 11240017.

1 COMENTARIU

  1. Si domnul Bărăgan face parte din ceata celor care ne-au confiscat instituţile democratice perpetuând anarhia şi irtesponsabilitatea.Nu este nicidecum din ceata celor multi şi obiditi sau din cei care au suferit de pe urma fărădelegilor din trecutul comunist.Este unul dinte cei care trec de la dreapta lşa stânga pentru interesul meschin al găştii lui.Şi pe plan national dacă traian Băsescu era considerat inamicul nr-. 1 aţi văzut că alături de Traian B. există şi alti continuatori ai acestei concepţii

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -