AcasăInterviuNiciodată nu vom face controale cu caracter politic

Niciodată nu vom face controale cu caracter politic

Cristi Ungureanu, actualul inspector-șef al ITM Olt, este un profesionist în domeniu, dispus oricând să răspundă pentru faptele lui, în fața puterilor politice, a societății pentru care slujește, dar și în fața lui Dumnezeu. El are un spirit analitic și prospector, gata oricând să se ridice împotriva impostorilor și a tuturor celor care ocupă, fără niciun merit, tot felul de funcții de importanță socială, care țin de forța noastră de muncă și de soarta muncitorilor acestui județ.

Cristi Ungureanu și-a dozat în așa fel resursele morale și profesionale, încât să nu fie nevoit a sta la mâna bașbuzucilor politici, indiferent de culoarea acestora. De aceea, PSD Olt ar trebui să-i mulțumească și să-l prețuiască pe acest tânăr instruit profesional și consecvent cu convingerile sale politice. Convingeri prin care n-a urmărit niciodată să obțină profituri materiale și ranguri mari în divan, așa cum au procedat și procedează mulți politicieni infiltrați în partidele care au fost  și care sunt, și astăzi, la putere…  

cristi ungureanuD-le inspector-șef, cu ce probleme vă confruntați, din momentul în care ați preluat conducerea acestei instituții?

Având în vedere că am o activitate destul de largă și cu experiență în cadrul ITM Olt, consider că am știut dintotdeauna problemele cu care se confruntă inspectoratul. Această instituție, prin oamenii săi, desfășoară activități în conformitate cu prevederile Legii 108/1999, privind înființarea și funcționarea Inspecției Muncii. Nu sunt probleme foarte mari, sunt activități normale. Ne ocupăm de controlul angajatorilor care își desfășoară activitatea pe raza județului Olt. Cunosc minusurile pe care le are ITM Olt și sper ca, împreună cu echipa de conducere, să le transformăm în plusuri.

Se tot vorbește despre faptul că în echipa dvs. va fi promovat un director adjunct agreat de conducerea politică a județului. Când și cine va fi acesta?

Nu am cunoștințe de modificări la nivelul inspectorilor-șefi adjuncți și nu cred că stă în puterile mele să mă pronunț asupra acestor aspecte.

Care sunt modificările legislative în ceea ce privește activitatea ITM, odată cu schimbările politice care au intervenit la nivelul țării?

Modificările legislative nu sunt imediate. Vom avea o gândire vizavi de anumite propuneri privind aceste modificări legislative care se referă la legislația muncii și sănătatea și securitatea în muncă. Este chiar atributul ITM să identifice problemele acolo unde sunt, în viziunea legii și să vină cu îmbunătățiri. În perioada imediat următoare vom face propuneri către Inspecția Muncii care, la rândul său, le va transmite Ministerului Muncii, privind îmbunătățirea unor aspecte legale chiar și din Codul Muncii și modificări pe linia Hotărârii de Guvern nr. 500/2011, privind Registrul General de Evidență a Salariaților, acolo unde am identificat anumite probleme în aplicarea corectă a acestei hotărâri de guvern. Toate județele fac propuneri către Inspecția Muncii, aceasta le selectează și, acolo unde văd că anumite propuneri vin către aceeași zonă, analizează și fac, la rândul lor, propuneri către Ministerul Muncii de modificare a legislației. Și vor fi…

Chiar poate și anumite modificări ale Legii 52/2011, privind munca zilierilor. Avem, de asemenea, solicitări din partea sindicatelor de modificare a Legii 62/2011, Legea Dialogului Social, unde reprezentativitatea se obține cu o majoritate mai mare de 50%+1 din numărul de salariați, membri ai sindicatului. Înainte, această reprezentativitate a sindicatelor se obținea mult mai ușor. Este o condiție ca sindicatele să obțină această reprezentativitate, pentru a negocia și încheia Contractele Colective de Muncă cu angajatorul.

Aveți o experiență bogată în domeniu. Puteți să faceți o comparație între ceea ce a fost până în decembrie 2012 și după ce ați preluat dvs. Și mă refer aici la cazuri grave, cazuri flagrante… Au fost mai multe până în decembrie 2012, s-a micșorat numărul de abateri, acum la începutul anului?

Activitatea ITM Olt se va concentra și în perioada următoare asupra identificării și combaterii cazurilor de muncă fără forme legale și de a identifica riscurile de accidentare și boli profesionale la nivelul unităților.

Nu pot spune că, până în decembrie 2012, au fost mai multe cazuri față de cele pe care le vom depista în cursul anului 2013 și în continuare. Dar activitatea noastră se va concentra asupra acestor două aspecte menționate mai sus.

Munca la negru este problema primordială. Prin programul cadru de acțiuni al inspecției muncii și prin programul propriu al ITM Olt, vom avea acțiuni în toate domeniile de activitate asupra identificării și combaterii acestui fenomen.

Vreau să informez că sancțiunile pe care le aplică inspectorii de muncă din cadrul ITM Olt, conform legilor în vigoare, sunt foarte mari și, în anumite aspecte, identificarea a mai mult de cinci persoane fără forme legale la un angajator, însemnă întocmirea unui dosar penal. În cursul anului 2012 am întocmit cinci astfel de dosare penale. Iar amenzile pentru munca fără forme legale a depășit 11 miliarde lei vechi.

D-le inspector-șef, înainte de a da aceste sancțiuni, instituția dvs. ia și măsuri de   prevenire a încălcării legii de către angajatori?

 Facem și controale tematice, care însemnă îndrumarea angajatorilor și care presupun aducerea la cunoștința acestora asupra prevederilor legale. Dar, acolo unde identificăm persoane fără forme legale, nu putem accepta scuza angajatorului care spune că nu știa că o persoană trebuie să fie angajată pe bază de Contract Individual de Muncă. Aici nu există toleranță.

Câteva cuvinte despre echipa dumneavoastră…

Echipa cu care lucrez este formată din: d-l Anton Criveanu – inspector-șef adjunct Relații de Muncă,  d-l Marius Bodescu  – inspector-șef adjunct Sănătate și Securitate în Muncă, d-l Radu Țucă –  șeful Serviciului Control Relații de Muncă și d-l Titel Constantin – șeful Serviciului Financiar-Contabil. O echipă cu care am lucrat de-a lungul timpului și cu care m-am înțeles foarte bine. Am fost colegi, suntem colegi, la un moment dat le-am fost chiar subaltern. Au înțeles modificările care au fost, iar la un anumit moment îmi va veni rândul să mă întorc printre ei.

Și mai e ceva, d-le redactor… Aș dori ca toate răspunsurile pe care le-ați consemnat să le considerați ca fiind răspunsuri date din punct de vedere instituțional, nu politic. Având o funcție publică de conducere, politica nu se face în timpul serviciului.

Niciodată nu vom face controale cu caracter politic, niciodată eu nu voi accepta acest lucru!

Dragoș SÎRGHIE

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -