Fostul șef al Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Slatina, d-l Nicolae Cărămizaru, este, în prezent, primarul comunei Morunglav. O comună cu vechi tradiții culturale și cu oameni destoinici, care avea nevoie, ca de aer, de ordine și disciplină în administrație. Nicolae Cărămizaru, din partea PNL, a avut câștig de cauză în lupta electorală din septembrie 2020, în fața fostului primar PSD, domnia-sa fiind dispus să recupereze, prin fapte, timpul pierdut de fosta administrație. Dar să-i dăm cuvântul.
D-le primar, iată suntem în anul 2021 și locuitorii comunei Morunglav au schimbat sistemul administrativ la dvs. în comună… Care a fost cheia succesului dvs., de ați câștigat alegerile din 27 septembrie 2020?
Cetățenii comunei Morunglav au vrut o schimbare. Au vrut o schimbare, având în vedere situația în care se află comuna. Aș putea spune că suntem printre ultimele comune în ceea ce privește investițiile, nivelul de trai, infrastructura și toate cele… Oamenii au vrut o schimbare și, în perioada următoare, voi lupta, cu toate forțele, să-mi duc la bun sfârșit obiectivele pe care mi le-am propus.
Care ar fi aceste obiective, punctate în mare?
În primul rând, mă preocupă finalizarea sistemului de alimentare cu apă, care a fost demarat, în urmă cu un an și ceva. A suferit câteva amânări, termenul de execuție fiind, inițial, în august-septembrie 2020. S-au făcut amânări, din diverse motive. Cum ar fi că s-ar fi greșit proiectul, că ar fi trebuit făcută alimentarea cu apă din alte locații etc. Și aceste lucruri au dus la amânarea predării acestei investiții către beneficiar, în speță Primăria Comunei Morunglav. Ultimul termen pe care l-am acordat este martie 2021.
Gospodăriile trebuiau să fie deja racordate la sistemul de alimentare cu apă, lucru care nu s-a întâmplat. Omenii fac mereu apeluri către noi, la rândul meu și eu către executantul lucrării.
În al doilea rând, mi-am propus ca, în mandatul meu, să facem dezvoltarea infrastructurii, respectiv a drumurilor locale de pe raza comunei. Asfaltarea și modernizarea lor… Sunt foarte multe străzi și ulițe neasfaltate, chiar și nepietruite.
În decembrie anul trecut, am reușit să facem o pietruire pe o stradă, în lungime de aproximativ 1400 metri, care devenise impracticabilă…
În al treilea rând, avem probleme mari cu deșeurile, care se aruncă necontrolat pe raza comunei. Foarte multe deșeuri care dau o imagine de debandadă. Nu face bine la vedere și nici la mediu.
Nu s-a implementat nici proiectul salubrizării la nivel de județ, fiind stagnat de vreo 3-4 ani. Am înțeles că, în septembrie 2020, procesul civil s-a încheiat, a rămas decizie definitivă și s-a demarat deja licitația pentru un nou contract. Nu mai știu în ce stadiu se află această licitație, dar suntem cu toții interesați, pentru că stăm cu peste 100 de containere în curtea primăriei, care sunt arse de soare de ani de zile. Nu avem voie nici să le folosim, pentru că nu sunt ale noastre, sunt ale Consiliului Județean.
Prima măsură pe care am reușit să o iau, în legătură cu colectarea selectivă a deșeurilor, a fost ca, la fiecare agent economic și instituție, în colaborare cu un investitor din Balș, să montăm câte trei containere: unul pentru sticlă, unul pentru hârtie/carton și unul pentru PET-uri și plastic. Deja rezultatele se văd… Primăria nu plătește nimic, este un contract favorabil primăriei… Este un început, pentru comuna Morunglav.
Din punct de vedere cultural ce se mai întâmplă în comuna dvs.?
Dvs. știți că Morunglavul este o veche vatră folclorică. Avem Taraful Morunglav, soliști, lăutari renumiți… Vreau să revigorez această activitate, pentru că eu m-am născut și am copilărit aici și știu ce se întâmpla cu zeci de ani în urmă. Era o mare plăcere să vii la Căminul Cultural din Morunglav și să participi la o serbare sau la un spectacol. Era ceva extraordinar… Eu vreau să revigorez această activitate, cu oameni calificați și care să se ocupe, în continuare. Nu zic că până acum nu s-au desfășurat activități, s-au desfășurat, dar trebuie să acordăm mult mai multă atenție, pentru că e păcat să ne pierdem tradițiile.
Dar mai avem o problemă! Căminul Cultural a devenit o ruină, nu se mai poate folosi. El este construit în 1954 și este o ruină. Am demarat un proiect, suntem pe fișa sinteză la Compania Națională de Investiții (CNI), pentru a preda acest amplasament la CNI să primim finanțare pentru un nou cămin cultural, cu dotările necesare.
La fel am procedat și cu Dispensarul Uman, care este construit prin 1940. Aici își desfășoară activitatea vreo patru cabinete, dar în condiții insalubre.
Cum stați cu școlile?
Cursurile se desfășoară în sistem centralizat. Toți copiii din cele patru sate, clasele I-VIII, fac cursurile în Școala Generală din satul Morunglav. Avem două școli: școala veche, unde, în mod normal, activează clasele I-IV și mai avem școala generală, unde pe timpuri era Liceul Morunglav, unde activează clasele gimnaziale. Această școală este în curs de reabilitare/modernizare, cu termen de execuție august 2021. Lucrurile se mișcă greu, deja le-am făcut o notificare celor care se ocupă de lucrare. Sper să fie finalizată la timp.
Am făcut toate demersurile pentru modernizarea și dotarea sălii de sport, pentru că cum este impracticabilă.
Cum ați găsit, din punct de vedere financiar, primăria, când ați preluat primăria?
Am găsit primăria cu datorii, nu foarte mari! Dar, există! Mai sunt câteva studii de fezabilitate și proiecte de plătit. Sper să aibă și finalitate aceste studii de fezabilitate și proiecte. Mai avem un drum de plătit care a fost asfaltat, dar încă n-a fost finalizat, în totalitate, de către constructor.
Cu ce probleme vă mai confruntați, d-le primar?
Comuna Morunglav este traversată de DJ 644, până în centrul satului reședință de comună… Anul trecut s-au început lucrările de modernizare a acestui drum, de la Cârlogani până în satul Morunești, unde deja era drum modernizat cu asfalt. Modernizarea constă în segmentul de drum care era între cele două localități. S-a modernizat de la Cârlogani până la limita cu comuna Morunglav. De unde începe comuna Morunglav, până la intrare în satul Morunești s-au început lucrările, s-a pus piatră spartă și a rămas așa nu s-a mai pus asfalt. Nu vreau să cred că are vreo importanță culoarea politică!
Către limita cu județul Vâlcea este DJ 644A. Este asfalt până la intrare în satul Ghioșani, comuna Morunglav. Satul Ghioșani este la limită cu județul Vâlcea, cu comuna Laloșu. Cum ieși de pe UAT Morunglav, satul Ghioșani și intri în comuna Laloșu, județul Vâlcea, este asfaltat DJ 644A. Deci la noi este neasfaltat… Este un segment de drum de 1800 metri… Este drum județean și sper să găsim înțelegere la Consiliul Județean ca să asfaltăm acest segment, pentru că oamenii de acolo sunt foarte revoltați. Este un drum plin de gropi și, pe timpul verii, e un aer irespirabil, din cauza prafului.
Eu am făcut un apel către d-l președinte Oprescu și sper să mă fi înțeles.
Ce mesaj aveți către oamenii din comună?
Fac apel, în primul rând, la responsabilitate și la solidaritate din partea tuturor, pentru a putea duce la bun sfârșit modernizarea comunei. Numai cu ajutorul dumnealor vom putea face ceea ce ne-am propus.
Dumitru Sârghie