Unul dintre poeții de referință ai județului Vâlcea este, fără îndoială, prietenul Nicolae Nistor. Vorbesc de o prietenie care funcționează, fără cusur, pe principiul diplomatic, lansat în epocă de Mircea Gafița – „Doi opuși inseparabili.” Se înțelege din această sintagmă faptul că nu suntem întotdeauna de acord unul cu ideile celuilalt, că uneori, în dialogurile noastre ies scântei, dar că, fiecare dintre noi are resurse intelectuale și morale de a ține polemica în limitele solidei noastre prietenii literare și ale celor șapte ani de acasă…spre disperarea unor așa ziși prieteni, care n-au nici talent poetic, nici educația necesară unor polemici constructive.
Pe Nicolae Nistor nu trebuie să-l laud eu. Și nici el nu trebuie să se laude. Poezia sa a străbătut țara de la un capăt la altul și și-a făcut loc în inimile cititorilor, mai întâi, apoi în revistele de profil girate de Uniunea Scriitorilor, neezitând să treacă granița și să netezească inimile românilor noștri de pretutindeni. În calitatea pe care o are în cadrul Societății Culturale Anton Pann, aceea de membru în Consiliul Director, alături de prof. dr. Mihaela Rădulescu, președinta acestei prestigioase instituții culturale, Nicolae Nistor a dat și dă dovadă de responsabilitate, rigurozitate în cheltuirea fondurilor societății și, mai ales, a făcut și face cinste județului Vâlcea, prin creația sa literară, recunoscută de critici și condeierii avizați. Prezentăm, mai jos, un fragment din C.V.-ul lui Nicolae Nistor, cu mențiunea că-i rămân același opozant principial, care-i citește cu nesaț poemele și-i apreciază patima întru cultură, atitudine pe care doresc s-o aibă și domnia sa față de subsemnatul. Așa, într-un spirit cultural reciproc avantajos…
Nicolae Nistor (n. 24 martie 1958, Mihăești, Vâlcea, actualmente fiind domiciliat în Râmnicu Vâlcea): După anul 1989 a editat și a colaborat cu săptămânalul “7 zile” și cu cotidianul „Actualitatea vâlceană”. A participat constant la emisiuni TV și Radio, locale și naționale.
Cărțile autorului au fost prezentate la târgurile naționale și internaționale. Este unul dintre fondatorii Societății Culturale „Anton Pann” (membru în Consiliul Director), al Cenaclului Poetic Schenk și al Cercului Literar de la Cluj. A primit Premiul de Excelență eCreator și a fost laureat pentru poezie cu Mențiune Specială la Festivalul eCreator (ediția a II-a). De asemenea, Nicolae Nistor este laureat al Concursului Național de Poezie „Radu Cârneci” (locul VI, mențiune și diplomă de onoare semnate de Florian Copcea). Diplomă di merito la Concorso di poesia “IL PARNASO-PREMIO ANGELODI VECCHIA” IV EDIZIONE 2018/2019 Nicolae Nistor a publicat și a fost consemnat în numeroase reviste literare dintre care menționăm: Poezia, Convorbiri Literare, Plumb, Argeș, Rotonda Valahă, Algoritm Literar, Vatra Veche, Revista Nouă, Urmuz, Luceafărul, Cafeneaua Literară, Cenaclul de la Păltiniș, eCreator, Noul Literator, Creneluri Sighișorene, Cervantes, Glasul Iubirii, Ante Portas, Sintagme literare, Oltart, Arte, Destine literare, Arena literară, Singur, Top Litera, Cultura Vâlceană, Spații Culturale, Povestea Vorbii, Impact, Helis, Observatorul, Nordul Literar ș.a.
Cronici: în revistele Argeș, Luceafărul, Vatra Veche, Sintagme Literare ș.a. Dintre referințele critice, comentate public, le menționăm pe cele semnate de: Mihai Antonescu, Doru Dăncuș, Cornel Udrea, Florian Copcea, Ilorian Păunoiu, Nicolae Dragoș, Ștefan Cazimir, Nicolae Sava, Marian Ilea, Mihai, Traiasta, Ionel Bota, Daniel Marian, Daniel Luca, Ioan Romeo Roșiianu, Dumitru Sârghie, Dan Salapa, Milian Oros, Serghie Bucur, Ana Podaru, Mihaela Rădulescu, George Voica, Raluca Faraon, Petre Cichirdan etc.
Prezent în antologiile:
Scrisul de azi, Așii Cuvântului (50+5poeți), Antologiile Societății Culturale „Anton Pann”, Antologia – Poetica: Cenaclul Poetic Schenk (2018), Antologia de poezie “Cercul Poeților” (vol. 2) și (vol.3), Vise târzii, Limba noastră Eminească, Antologia Poetică Vâlceană, Ochi de lumină, Dicționarul de reliefuri literare (selecție făcută de Marian Moga), Poeți în Arenă, Almanah Sintagme Literare 2019 ș.a.
Dumitru Sârghie