AcasăAdministrațieNicușor Rada, primarul Orașului Piatra-Olt: Cel mai greu ne este din cauza...

Nicușor Rada, primarul Orașului Piatra-Olt: Cel mai greu ne este din cauza lipsei de predictibilitate a actualei guvernări!

Piatra-Olt, un orășel al speranței… Ce proiecte aveți finalizate, spre finalizare, începute sau în perspectivă și care este sursa finanțării acestora?

În primul rând, dați-mi voie să vă mulțumesc pentru vizita pe care o faceți în orașul Piatra-Olt și pentru faptul că îmi oferiți oportunitatea acestui interviu. Despre proiecte, este mult de vorbit și, fiindcă timpul este limitat, vă propun să începem. În momentul la care vorbim, există, în orașul Piatra Olt, proiecte cu diverse grade de maturitate și anume:

Finalizate – Modernizare drumuri de exploatare agricolă realizat prin PNDR, având o valoare de 1.000.000 euro. Școala Bistrița Nouă, investiție realizată prin PNDL, cu o valoare de 225.000 euro. Centrul Medical Piatra Olt realizat cu fonduri de la bugetul local, în sumă de 17.000 euro.

În stadiu avansat de finalizare, avem Centrul Cultural Multifuncțional realizat prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Interreg V-A România-Bulgaria, cu o valoare de 850.000 euro.

Proiecte începute: „Îmbunătățirea calității vieții populației, prin modernizarea spațiilor publice și a infrastructurii, în Orașul Piatra Olt”. Acest proiect este finanțat prin POR, axa 13, cu o valoare de 4.000.000 euro, și presupune reabilitarea, modernizarea și dotarea clădirilor Școlii Gimnaziale Piatra și a Școlii și Grădiniței Criva, precum și realizarea de trotuare, piste de bicicletă și modernizarea căilor de acces la proprietăți pe străzile Victoriei și Pietrei, aferente Drumului Județean DJ677, și reabilitarea străzii Depozitelor, aferentă drumului DC13.

Extinderea rețelei de apă uzată, faza a II-a, în Orașul Piatra Olt, realizată prin POIM, cu o valoare de 6.000.000 euro

În perspectivă, avem „Reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea Casei de Cultură Piatra”, proiect predat în vederea începerii lucrărilor către Compania Națională de Investiții, având o valoare de 735.000 euro. Finalizarea modernizării tuturor străzilor din Piatra Olt, prin turnare de covor asfaltic, solicitare depusă la C.N.I., având o valoare de 4.300.000 euro, Extinderea rețelelor de apă uzată în tot orașul, prin proiecte finanțate din bugetul Companiei de Apă Olt, pentru localitatea Bistrița Nouă și din bugetul C.N.I, pentru restul locuințelor rămase nebranșate la rețeaua de apă uzată.

Un proiect de mare amploare și impact, pentru orașul Piatra Olt, este reprezentat de „Înființarea rețelei inteligente de gaze naturale”, proiect în valoare de 11.000.000 euro, pentru care suntem în căutare de sursă de finanțare, una din surse putând fi PNRR.

Alte tipuri de proiecte pe care le avem în vedere sunt: reabilitarea Parcului de lângă sediul Primăriei; reabilitarea parcului Sălii de Sport; înființare locuri de joacă în Piatra și Criva; regenerare urbană Centru Civic Piatra Olt cu modernizarea pieței agroalimentare; alei și trotuare și calea de rulare a autovehiculelor; reabilitarea clădirii Liceul Tehnologic Piatra Olt; Înființarea unui parc fotovoltaic, pentru nevoile energetice ale instituțiilor publice; înființarea unui supermarket, modernizarea bazei sportive Rapid Piatra Olt și multe altele, pe care le vom detalia cu altă ocazie.

Cât de greu vă este, d-le primar, în situația politică și sanitară actuală și, mai ales, cu acest guvern internaționalist?

În situația în care ne aflăm, cel mai greu ne este din cauza lipsei de predictibilitate a actualei guvernări, care ne face să nu putem avea o viziune a dezvoltării comunității pe care o păstorim. Totuși, și în această situație, suntem prezenți pe baricade, încercând să îmbunătățim viața cetățenilor din punctul de vedere al administrației publice locale, pentru că, din punct de vedere guvernamental, actuala coaliție nu a livrat decât tăieri de pensii, alocații, salarii, în schimb, crescând costurile cu coșul zilnic, utilitățile, transportul, toate acestea având ca final un impact negativ asupra vieții oamenilor.

Vorbiți-ne despre Școala și Cultura din Piatra-Olt! Despre tradițiile culturale ale acestei zone…

Eu zic că și în aceste două domenii, Piatra Olt are un cuvânt de spus. În primul rând, inclusiv eu sunt un produs al sistemului de învățământ din Piatra Olt. Acest sistem a dat țării și județului oameni bine pregătiți, care au spus cu mândrie că au urmat cursurile în Piatra Olt. Au plecat, de aici, în lumea largă, medici renumiți, amintesc aici pe domnul doctor Ioan Lica, diplomați străluciți, mă refer la domnul ambasador Nicolae Nicoară, un fotbalist de excepție, în persoana lui Răzvan Raț, și, nu în ultimul rând, președintele CJ Olt – Marius Oprescu.

Din punct de vedere cultural, realizăm un Centru Cultural Multifuncțional, care va avea secție muzeală, bibliotecă, cu sală de lectură, sală de repetiții pentru nou înființatul Ansamblu Folcloric Acidava, precum și o generoasă sală de spectacole. Dorim să păstram amintirea civilizației române, prin punerea în valoare a sitului arheologic Acidava. În acest sens, sprijinind editarea lucrării „Opaițe române de la Acidava, jud. Olt”, la editura Autograf MGM din Craiova. Ca un moment ce trebuie marcat, aș aminti primul zbor militar din istoria aeronauticii romanești desfășurat pe ruta Slatina – Piatra Olt, la data de 27 septembrie 1910, în cinstea acestui fapt dorind să avem, în Piatra Olt, o galerie în secția muzeală și chiar, de ce nu, un monument dedicat celui ce a efectuat zborul și anume marele pionier al aviației Aurel Vlaicu. Despre tradiții pot spune că am reînviat tradiția călușului și că, dacă în urmă cu doi ani, nu aveam nicio ceată de călușari, acum avem două cete care dansează un căluș specific zonei folclorice a Romanațiului.

Care sunt principalele surse economice ce alimentează bugetul local? Cu ce probleme vă confruntați, în acest sens?

Sursele de baza sunt cotele defalcate din impozitul pe venit, sumele defalcate din TVA, pentru echilibrarea bugetelor locale, precum și taxele și impozitele locale. O problemă cu care ne confruntăm aici este mereu și în continuu modificarea procentelor cotelor și sumelor defalcate, care este realizată, an de an, prin codul fiscal de guvern. În privința impozitelor și taxelor locale, putem spune că acestea nu au fost mărite, dar și așa, încasarea este deficitară, din cauza lipsei resurselor financiare ale cetățenilor.

Ce poate face Primăria Piatra-Olt pentru a ajuta investitorii locali ca să atragă fonduri europene?

Administrația publică locală din orașul Piatra Olt, am numit aici, pe lângă primar, și Consiliul Local, a facilitat și este mereu alături de investitorii care doresc dezvoltarea cu ajutorul fondurilor europene. Noi, în acest sens, pe lângă eliberarea cu maximă celeritate a adeverințelor și documentelor necesare la dosarul cererii de finanțare, punem la dispoziția celor interesați și consultanți în domeniu, care au o experiență dovedită prin numărul de proiecte câștigate.

Ce mesaj aveți către locuitorii urbei dvs.?

Mesajul meu adresat cetățenilor Orașului Piatra Olt, prin intermediul dvs., este unul de speranță și încredere că, împreună cu echipa politică și administrativă pe care o conduc, vom duce la îndeplinire cele asumate în campania electorală, în așa fel încât, în anul 2024, când vom veni să cerem votul, să o facem cu capul sus, fără frica de a fi primiți cu ostilitate.

Dumitru Sârghie

RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

  1. N-am votat niciodata PSD-ul si nici nu o sa il votez prea curand.
    Un articol facut la comanda care nu are nicio treaba cu realitatea – de 30 de ani Piatra Olt, sub conducerea PSD-ista, se destrama si lumea pleaca din localitate. Sunt convins ca persoanele cu care se lauda primarul nici macar nu au legatura cu Piatra Olt. Nu mai zic de proiecte, care garantez ca nu o sa le finalizeze pana la urmatoarele alegeri – desi mi-as dori sa se intample si sa ajute la dezvoltarea localitatii.

    O primarie formata continuu din clanuri, corupti, puscariasi (din 1990)- cam ca multe altele din tara….nu mai are nimeni coloana vertebrala!

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments