AcasăAdministrațieNicușor Rada, viceprimar Piatra-Olt: Șansa noastră este Compania Prolyte, care a creat...

Nicușor Rada, viceprimar Piatra-Olt: Șansa noastră este Compania Prolyte, care a creat 250 de locuri de muncă!

Domnule viceprimar, suntem la începutul unui an promițător, după niște alegeri de succes pentru PSD. Ce investiții aveți de finalizat și de început?

Sunt o serie de investiții importante pentru Piatra-Olt. Cel mai mare proiect aflat în derulare este cel referitor la extinderea lucrărilor de canalizare, lucrări care se fac prin Compania de Apă Olt.

Este o lucrare de peste 6 milioane euro, în cadrul căreia se vor executa peste 20 de km de canalizare. Practic, prin această investiție Piatra-Olt va fi canalizată integral. Va mai rămâne zona Bistrița, pentru canalizare, stația de epurare există și are capacitate pentru toată populația, chiar și pentru o evoluție a populației, în următorii ani. Pentru zona Bistrița, care nu este acoperită de acest proiect pe Programul Operațional Infrastructură Mare. Am întocmit deja documentația necesară, în vederea accesării unor fonduri pe Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

nicusor rada viceprimar piatraMai există încă un proiect în curs de execuție, contractul de finanțare este deja semnat pentru reabilitarea și modernizarea Școlii Generale din zona Bistrița. Proiectul este de puțin peste 1 milion lei.

Un alt proiect major care este în derulare, asfaltare și modernizare DC 78+DC 79. Lucrarea este executată în proporție de puțin peste 30%. De asemenea, documentația va fi înaintată pentru finanțare, pentru restul de executat, pe PNDL. Practic, prin acest program, autoritățile locale au obligația ca, în termen de 30 de zile, de la publicarea bugetului național în Monitorul Oficial, să înainteze documentațiile pentru avizare la Ministerul Dezvoltării.

Acestea ar fi cele mai importante investiții, care au șanse mare de rezolvare. Sigur că avem în vedere și alte lucrări. Mai avem, dar încă nu sunt finalizate, ghidurile pentru a se depune documentațiile. Am încheiat deja contracte pentru un proiect pe POR Axa 10. Este vorba de modernizarea Liceului Tehnologic Piatra-Olt și instalație de iluminat public prin panouri fotovoltaice și becuri cu led. Acesta din urmă este contractat prin POR, axa 3.

La liceu, se presupune reabilitarea tuturor clădirilor. Din punct de vedere energetic-termic, se fac verificări, expertize tehnice, pentru că sunt obligatorii, pentru documentația necesară, auditul energetic și expertiza tehnică. Se va reface atelierul, cantina. Școala generală funcționează în fostul spațiu al căminului. Prin proiect, se urmărește crearea acelui spațiu care să confere și posibilitatea de cazare pentru tinerii care vin din alte localități. Exact așa cum funcționa și odinioară, la cămin chiar se urmărește să se execute compartimentări pentru două persoane. Liceul are un profil tehnic, specializarea mecatronist (aparatură de măsură). Din păcate, meseria este bună, dar nu este foarte bine promovată, pentru a fi acceptată de către copii.

Mai avem lucrările de asfaltare pentru o serie de străzi. Vrem să prindem, pe programul CNI, Casa de Cultură, am contractat o firmă de consultanță pentru a încheia documentația pe care trebuie s-o depunem la Ministerul Dezvoltării, pentru finanțare.

Mai avem în vedere un proiect mare, ambițios: clădirea fostului Liceu din Piatra-Olt, care, în momentul actual, se află într-o stare de degradare destul de avansată. Acolo, acum, funcționează biblioteca și Secția Muzeală Piatra-Olt, a Muzeului din Slatina. Acolo, vrem să rezolvăm un centru cultural, să facem o secție muzeală mult mai dotată față de ceea ce este acum; biblioteca cu o sală de lectură; o sală de ședințe, un teatru de vară. Dar trebuie să găsim un program pe această zonă a culturii, pentru că acest proiect, ca idee, este foarte bun.

Vrem să ne implicăm și-n zona parcurilor, în zona reparațiilor de la Școala de la Piatra Sat. Încă nu sunt certe și nu știu dacă e bine să vorbim despre ele.

La Școala Criva, avem un club al pensionarilor, la fel și la Enoșești. Aveam niște clădiri care nu mai funcționează, cărora trebuie să le dăm o utilitate, să le repunem în circuit.

Aici este puțin cam dificil, pentru că noi am avut solicitări, în 2010, de închirierea unor spații din zona școlilor. Din păcate, legislația este foarte greoaie, foarte dificilă, trebuie luat aviz conform legii, pentru schimbarea destinației. Avizul l-am obținut abia în 2013 și, practic, investitorii, între timp, au plecat.

Câte dosare aveți la Legea 416?

Avem aproximativ 160 de dosare. Oamenii sunt folosiți mai ales pe zona de curățenie.

Care este relația cu Biserica?

Avem șase biserici ortodoxe și una adventistă în Piatra-Olt. Avem o relație foarte bună cu preoții, colaborăm, am răspuns la toate solicitările dumnealor. Ne-am implicat din punct de vedere administrativ în acest sector. În fiecare an, sunt alocate anumite sume, mici, ce-i drept, de 5000 lei pentru fiecare biserică, pentru diverse lucrări. Spre exemplu, Biserica din Piatra-Olt, pe care am sprijinit-o, în urmă cu câțiva ani, pentru a fi resfințită, am dat o anumită sumă pentru gard. Anul acesta, încercăm să finalizăm gardul.

Aici am avut noroc, pentru că avem preoți care se ocupă de lăcașurile de cult, iar biserica din țigănie, în 2007, voiam s-o demolăm, pentru că suferise pagube mari de la cutremure, avea foarte multe crăpături. Biserica nu era foarte veche, de prin 1950, și a funcționat până în 1980. Acum, am adus-o la un stadiu de funcționare extraordinar.

D-le viceprimar, care sunt sursele economice în acest oraș?

Sunt trei surse importante de alcătuire al bugetului. Taxele și impozitele locale, de la persoane fizice și juridice, adică impozit pe clădiri, pe terenuri. Mai sunt sumele defalcate pentru echilibrare care vin din două surse: de la CJ și de Finanțele Publice, mai precis: TVA și cotele de impozit pe venit care le revin dânșilor și din care ne alocă și nouă ceva. Acestea, în ultima perioadă, nu au fost sume foarte mari. Cea mai importantă sursă vine din cotele defalcare din impozitul pe venit.

Până în urmă, de câțiva ani, aceste cote defalcate erau venite, mai ales din zona angajaților CFR, care erau bine plătiți, comparativ cu alte categorii din zona privată. Din păcate, între timp, s-au făcut disponibilizări masive în zona CFR, care au afectat mult bugetul, dar șansa noastră este că a venit Prolyte, care înseamnă, la ora actuală, 250 de locuri de muncă, în mare acoperă disponibilizările din CFR. Anul acesta, prin punerea în funcțiune a celei de-a doua hale, va depăși graficul. Aceasta este cea mai importantă sursă.

Cum vedeți societatea românească, în contextul actual, în care Guvernul stă la mâna Președintelui?

Din păcate, nu am crezut că se poate ajunge în această situație, avem un președinte care dezbină. Iar tensiunile care s-au creat produc distorsiuni privind aplicarea programului de guvernare. În general, nu mai urmăresc emisiunile politice de la televizor, pentru că fabulează. Recent, era un cetățean care a remarcat foarte bine: într-o parte – oamenii mai în vârstă, oamenii așezați, erau la Cotroceni, împotriva lui Iohannis, cel care a dus România în situația actuală și care poate să escaladeze foarte mult, dacă nu se ajunge, până la urmă, la un consens. Iar tinerii erau în cealaltă parte. Practic, Președintele a dezbinat și familiile. Unii sunt de o parte, ceilalți de altă parte. Ce are de câștigat? Nu știu!

Din punctul meu de vedere, dacă Guvernul este lăsat să-și facă treaba își va îndeplini programul de guvernare! D-l președinte nu face decât să întrerupă activitatea guvernului. Cine are interes să nu fie bine?

Dumitru Sârghie

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments