AcasăOra SatuluiNicușor Sîia, primarul comunei Radomirești: Politica mare se face la București. Noi...

Nicușor Sîia, primarul comunei Radomirești: Politica mare se face la București. Noi facem doar administrație…

D-le primar, iată, am traversat un an greu, cu probleme sociale, cu o politică bulversantă. Această perioadă grea, din punct de vedere politic și social, a avut vreo influență nefastă, asupra comunei dvs.?

D-le Sârghie, aceste probleme nu afectează numai comuna mea, ci toată țara. Pentru orice problemă, cetățenii de rând vin la primar, pentru că politicienii ascultă problemele oamenilor doar în campaniile lor electorale. Problemele noastre locale… Dacă nu împing eu la căruță, nu vine altul să împingă!

Avem o comună cu mulți pensionari, dar încercăm, de câtva timp, împreună cu colegii mei din comunele învecinate, să facem din comunele noastre comune europene. Și eu zic că s-au făcut pași serioși în acest sens. Într-un mandat și un an din cel de-al doilea mandat, comuna Radomirești a realizat, prin investiții, 15 km de asfalt, în patru sate. Au fost prinse străzile importante ale comunei, cele care duc la Gară, Școală, Biserică și străzile adiacente.

nicusor siia radomiresti linia intaiCe alte proiecte ați mai îndeplinit sau le duceți spre finalitate?

Mulțumesc pentru întrebare! Vedeți, în spatele meu, un scaun foarte confortabil, dar nu prea am timp să stau pe el. Și dacă aș fi stat, nu se vedeau realizările.

Avem acest proiect, cu privire la străzi, cu care suntem la stadiu de finalizare. Vom face recepția la cei 15 km și 352 de metri. Pe data de 30 octombrie 2017, am dus la Ministerul Dezvoltării proiectul „Reabilitare străzi, drumuri vicinale, comuna Radomirești, pe lungimea de 7 km”. Asta am făcut și în 2013, când am dus la Ministerul Dezvoltării acest proiect pe care acum îl finalizăm.

Și acum mă voi duce din nou la București cu Reabilitare Școală comuna Radomirești, satul Călinești. Este dosarul pregătit, cu adresă de înaintare. Prin GAL Vedea-Găvanu-Burdea, din care facem parte, am realizat o piață comunală modernă și acum am depus, tot prin GAL, un proiect privind un mini-teren sintetic de sport. Pentru cine? În primul rând, pentru copiii din comuna noastră. Pe această cale, îl felicit pe d-l președinte al GAL, d-l Constantin Ciobanu!

Am înființat Ansamblul Folcloric „Bujorelul” Radomirești. Avem 36 de copii, cu costume tradiționale făcute la Tismana. Și le-am luat când am reînființat, după șase ani de zile, Sărbătoarea Bujorului, pe raza satului Crăciunei. Am readus la actualitate formația de călușari. Pentru că, înainte, Crăciuneiul era renumit pentru formația de călușari. Avem un căluș tradițional. Cu acești copii minunați ne mândrim. Avem și un ansamblu folcloric vocal „Crăițele”!

Cum stați cu școlile, din punct de vedere administrativ, și din punct de vedere educațional?

Pe data de 27 decembrie este Sfântul Ștefan, iar pe data de 27 decembrie 2016 eu eram la Ministerul Dezvoltării și depuneam, pe PNDL, „Reabilitare și modernizare Școala Radomirești”, însemnând anvelopare, acoperiș, grupuri sanitare în interior. Acum, în momentul acesta, am discutat cu constructorul și mi-a spus că mai are să pună acele separatoare la toalete. Avem școala reabilitată, dotată cu centrală termică. Ne-am gospodărit și avem și lemne și tot ceea ce este necesar pentru perioada de iarnă.

În privința cadrelor didactice, ați văzut, chiar înainte să veniți dvs., l-am avut alături pe d-l învățător al comunei d-l Constantin Achimescu și mai sunt și alte cadre bine pregătite din județ care, din păcate, fac naveta. Cu greu, le decontăm și transportul.

Legea ce spune? E obligatorie decontarea sau nu? E o controversă pe această temă.

Așa este. Ați zis foarte bine. M-am documentat și eu și am văzut. Nu-i plătești, te dă în judecate și te judeci. Dar n-am vrut să ajungem acolo, pentru că trebuie să vorbim față în față adevărurile. Avem să le dăm banii pe 2-3 luni de zile, e greu, dar le vom da.

În ce constă puterea economică a comunei? De unde vă vin banii?

Primăria Radomirești în extravilan are 10.200 ha, comasate în 15 societății agricole. Mare parte dintre șefii de societăți achită impozitul până la acel 1 aprilie, pentru că este o reducere de 10%. Avem o fermă de porci, două farmacii care-și plătesc impozitele. Avem magazinele și oamenii conștiincioși de rând, care își achită, de asemenea, taxele și impozitele.

Cum stați cu la Legea 416?

Primăria Radomirești, în afară de cele 10.200 ha din extravilan, are și 900 de ha în intravilan. Printre condițiile Legii 416 se află și aceea să nu ai mai mult de 20 de ari în curte. Dar majoritatea au acest pământ! Avem 22 de beneficiari din care, săracii, să le dea Dumnezeu sănătate, în afară de cei care sunt bolnavi și cu alte scutiri, ceilalți participă la lucrările care se fac în comună. La spart la lemne, la curățenia din comună. În funcție de numărul de zile își iau și sumele de bani aferente.

Ei nu prestează zile la primar sau la vice ori la vreun salariat, prestează pe raza Comunei Radomirești.

Care este structura politică a Consiliului Local? Se opune Opoziția proiectelor dvs.?

Domnii consilieri sunt 13 la număr: 8 – PSD, 3 – ALDE, 1 – PRM, 1 – PNL. Din 13 consilieri l-au votat pe actualul viceprimar 11. Le spun public, în ședința de consiliu, toate proiectele inițiate nu sunt să-l avantajeze pe primarul Sîia Nicușor, pe viceprimar sau pe dvs. Le spun să vină oricând, cu orice proiect, indiferent că ești liberal, că ești pesedist, că ești peremist. Le punem pe ordinea de zi, dar în interesul cetățeanului.

Ce părere aveți de mișcările din țară, care sunt antipesediste, până la urmă?

Așa e. Eu n-am fost acolo, văd și eu la televizor, ca și dvs., ca și mulți. Așa este, sunt antipesediste. Dar eu n-am fost acolo să-l întreb pe unul și pe altul ce culoare politică are. Politica mare nu se face aici la comună, politica mare se face la București. Noi facem doar administrație.

Pentru sărbătorile de iarnă, v-ați gândit și la copiii din comună?

Deja am vorbit cu d-l instructor artistic al comunei să facem un program frumos de sfintele sărbători. Alocăm, ca și până acum, bani pentru cadourile de Moș Crăciun. Sunt în jur de 270 de elevi și fiecare a primit câte un cadou de Moș Crăciun.

Sunteți pregătiți pentru venirea iernii, din punct de vedere administrativ?

Suntem pregătiți de campania de iarnă, facem deszăpezirea ca la carte. Avem contract cu firmă, contract făcut pe SEAP. Avem 48 de kilometri stradali, cu patru sate, 3200 de locuitori.

Aveți un mesaj pentru conducerea Consiliului Județean?    

Având în vedere că se apropie sărbătorile de iarnă și, cu pași repezi, și noul an, le doresc multă sănătate și fericire și un 2018 cu multe realizări.

Dumitru SÂRGHIE

Comandat de Partidul Social Democrat - Organizația Județeană Olt. CUI mandatar financiar coordonator 11240017.
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -