AcasăBreviar parlamentarNoi propuneri legislative ale senatorului Siminica Mirea

Noi propuneri legislative ale senatorului Siminica Mirea

Așa cum ne-a obișnuit, Siminica Mirea – senator PSD de Olt – se implică în realizarea a cât mai multe proiecte în folosul comunității. Recent, a făcut parte din parlamentarii inițiatori a încă trei proiecte legislative.

Unul dintre proiectele pentru care s-a zbătut se referă la crearea cadrului legislativ pentru realizarea compostului din deșeuri menajere. În acest moment, în România, sunt realizate numeroase instalații industriale de compostare și biouscare, fără a fi funcționale pe bază de legislație.

Transformarea deșeurilor în compost este benefică, atât pentru mediu, cât pentru sănătatea celor care se bucură de plantele crescute pe un sol fertilizat natural. Compostarea deșeurilor biodebradabile conduce la obținerea unor produse finite, cu valoare adăugată.

siminica parlament net 780„Fără a realiza compost în România, nu se vor atinge țintele impuse de Comisia Europeană și vom fi, în continuare, dependenți de importurile de fertilizatori anorganici. Este imperioasă existența unor acte normative care să reglementeze: tipurile de deșeuri ce pot fi folosite la realizarea compostului, rețelele de realizare a compostului, și modalitățile economice de introducere pe piață a compostului, inclusiv pentru producerea fertilizatorilor organici pe bază de composturi”, se precizează în expunerea de motive.

Un alt proiect care a atras atenția senatorului Siminica Mirea este cel legat de localitățile nou introduse în zona montană, cât și județele din care fac parte, au un rol important în vederea aplicării politicilor și strategiilor de dezvoltare și protecție a mediului montan, prin desemnarea reprezentanților acestora în Comitetele de Masiv și în Consiliul Național al Muntelui, organisme cu rol consultativ, privind stabilirea componenței, atribuțiilor și responsabilităților comitetului de masiv și ale Consiliului Național al Muntelui.

Astfel, s-au introdus județele Brașov și Sibiu și s-a eliminat județul Dâmbovița în / din grupa 5 – Grupa Făgăraș; s-a introdus județul Gorj în grupa 6 – Grupa Parâng și s-a introdus județul Mehedinți în grupa 8 – Munții Banatului și Poiana Ruscă.

Un ultim proiect se referă la modificarea și completarea Legii 227/2018, privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și creștere în sectorul avicol, prin amendamentele adoptate au apărut unele antinomii juridice în aplicarea legii, izvorâte din interiorul acesteia prin necorelare.

Pentru o aplicare unitară și fără echivoc a actului normativ, s-au completat categoriile de ferme care se pot înființa prin acest Program cu ferma de reproducție și incubație, astfel încât, din punct de vedere al tehnologiei de creștere în sectorul avicol, să fie acoperit flux tehnologic de obținere a puilor de o zi. Datorită numărului mare de solicitanți care au depus cereri de înscriere în Program și a solicitării de depunere a cererii de finanțare, cât și a faptului că aplicația informatică nu este funcțională, la acest moment, proiectul de act normativ va reglementa modul de primire al cererilor de finanțare de către funcționarii DAJ.

Ionuț DUMITRESCU

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments