AcasăOra SatuluiNoi suntem aici o familie: Școala și Primăria!

Noi suntem aici o familie: Școala și Primăria!

Deși diversă, structura politică a Consiliului Local al comunei Grădinile (6 consilieri – PSD, 2 – PNL,  1 – PC, 1 – PRM, 1 – PDL), îi permite primarului Ion Dincă să-și pună în aplicare toate proiectele pe care și le-a anunțat în campania electorală.

Ruptă din fosta comună Studina, comuna Grădinile este astăzi ca o Grădină a Maicii Domnului: curată, cu drumuri modernizate, cu apă și canalizare, cu un Centru Social, de tip After School și un Cămin Cultural modern.

Ion Dincă, în ciuda numelui său care este identic cu cel al temutului Ion Dincă, ministrul-călău din Cabinetul lui Ceaușescu, este o persoană agreabilă, inteligentă, voluntaristă, un fiu al satului strâns legat de valorile morale locale și de sufletul oamenilor pe care-i păstorește.

ion dinca primar gradinileToți cei care vin în comună ne strâng mâna și ne felicită!

„În primul mandat, din 2008, până în 2012, am reușit să implementez un proiect de 2,5 milioane de euro, cu apă, canalizare, asfaltare 3 km, centru social tip after school – construcție nouă și un cămin cultural. Acestea sunt investițiile pe care le-am terminat în vechiul mandat. Tot atunci, am început un proiect de reabilitare și modernizare a drumurilor de exploatare în lungime de 8 km, proiect la care suntem la ultima tranșă, fiind aproape de finalizare. Am făcut o bază sportivă, la care suntem la jumătate, începută tot în vechiul mandat. Acum, am primit aprobare prin GAL, de încă un proiect de 110 mii de euro, unde pot să iau un buldo-excavator și un mini încărcător frontal, pentru a-mi face activitățile pe care le am în comună legate de gospodărire, legate de situații de urgență și, bineînțeles, să ajutăm cetățenii, că asta e cel mai important în orice comunitate.

În doresc foarte mult, pentru că am reușit să mă extind cu apă și canalizare în două sate, mai am în celălalt sat doar canalizarea, apa sper s-o fac în regie proprie. Principala preocupare a mea pentru viitor este să asfaltez străzile.

Mai avem nevoie doar de 3,5 km, în satul Plăviceanca, de canalizare, apa o băgăm în regie proprie. Tot ce mi-a rămas anul trecut la fondul de rulment sau excedent, am primit aprobarea Consiliului Local, și îl folosesc pentru extinderea rețelei de apă, pentru că avem stație de epurare, avem gospodărire de apă foarte modernă, după ultima generație. Toți cei care vin în comună ne strâng mâna și ne felicită!”

gradinile centru

Majoritatea cadrelor didactice sunt din comună

„Școlile sunt bune, mai sunt mici deficiențe, dar nu grave. Așteptăm să vedem ce bani se vor aloca anul acesta, pentru a repara acoperișul. La școli, avem apă curentă și centrală. La fel și la grădiniță. Avem o grădiniță nouă, foarte modernă, începută în 2007, terminată de mine în 2009, unde avem centrală termică, grădiniță făcută după standarde europene. Pot spune că este printre primele zece grădinițe din județ ca frumusețe și așezare.

Avem foarte puțini profesori navetiști. Pentru noi este o mare mândrie, un privilegiu și o realizare că majoritatea cadrelor didactice sunt din comună. Avem 2-3 cazuri de navetiști și nu s-a pus niciodată problema să nu le plătim transportul.

Suntem în relații foarte bune. Așa cum sunt cu colegii mei din primărie, așa îi tratăm și pe profesori. Noi, aici, suntem o familie, școala și primăria. Tot ce se face pentru primărie, se face și pentru școală.”

30 de familii la ajutorul social

„Avem aproximativ 30 de familii. Ajutoarele sociale, în general, le utilizăm pentru a ajuta cetățenii. Chiar acum la deszăpezire, i-am împărțit, ca fiecare să răspundă de 5-6 bătrâni. Cred că sunt singurii care nu mă «apreciază». Când am venit eu la primărie, munceau o oră sau două. Acum, cât stăm noi la primărie, stau și ei, vin cu pachetul de mâncare în geantă. Dar chiar fac treabă.”

Cultura este cel mai important ambasador al unei comune

„Tradiția este importantă într-o comunitate. Chiar de curând a venit un prieten în comună și i-a plăcut foarte mult. Comuna noastră este una cu o tradiție mare în cultură. Am avut în comună o persoană care a câștigat Cântarea României la clarinet. Am găsit niște fotografii cu „Fluierașii” care au luat locul trei pe țară, au fost foarte renumiți. Avem un domn profesor Constantin Stamin, care s-a ocupat atunci, acum a ieșit la pensie și vrea să înnodăm și să reîncepem chestia asta. Pentru că, un prieten de-al meu, care a venit din străinătate după 6 ani, mi-a spus că-i place foarte mult, a fost impresionat de ceea ce a văzut, și ne-a spus să nu uităm cultura. Cultura este cel mai important ambasador al unei comune. Profesorul Stamin este un om extraordinar. Chiar cadrele didactice l-au invitat să joace într-o scenetă, alături de soția sa, care este profesor de matematică. Vă spun, este un om foarte deosebit, care are cunoștințe colosale despre cultură. Sunt puțini astfel de oameni.”

Dragoș SÎRGHIE

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments