AcasăNOSTALGII DE VACANȚĂ. CU OAMENI ȘI LOCURI...
Array

NOSTALGII DE VACANȚĂ. CU OAMENI ȘI LOCURI…

Pentru fiecare dintre noi, pulsul verii se întreține cu experiențe deopotrivă inedite și autentice, tonice și relaxante, speciale și odihnitoare…

Pentru copii, mici și mari, vacanța reprezintă o explozie de imagini și culori, de lumini și de umbre, de zgomote și de zâmbete. Într-un asemenea context, sub soarele torid al verii, pentru aproape două luni, copiii din Caracal au avut posibilitatea, grație unui profesionist desăvârșit – profesorului CRISTIAN ȚĂRȚĂLEANU – să participe la cursuri de înot și să facă mișcare într-un cadru organizat. Departe de agitația cotidiană, care ne impune să trăim repede-repede (fără să înțelegem aproape nimic din ceea ce trăim), copii cu vârste cuprinse între 4 și 14 ani beneficiază de adevărate lecții de încredere, de concentrare și de rezistență, de corectitudine față de ei înșiși sau față de ceilalți. Cadrul în care se desfășoară cursurile de înot este unul deosebit – o piscină destinată publicului caracalean, iar atmosfera creată în jurul mentorului este una în care predomină bucuria, energia, forța, respirația dirijată, mișcările grațioase, tensiunea și, deopotrivă, decontractarea.

nostalgii de vacanta caracal 1Toată energia gravitează în jurul copiilor, îndrumați cu înalt profesionalism de profesorul Cristian Țărțăleanu, caracalean de origine, profesor de mulți ani la București, la Colegiul Național ”Emil Racoviță” – un liceu cu performanțe remarcabile (cu clase cu program sportiv) și totodată asociat unui club sportiv de profil din Capitală. Un om generos, atent la nevoile copiilor, modest prin ceea ce spune despre performanțele obținute, dar care excelează prin acțiunile domniei sale. În calitate de părinte (care își susține copiii de doi ani consecutiv să frecventeze cursurile de înot), dar și de dascăl, constat cu bucurie că se lucrează cu mare delicatețe și în același timp cu fermitate, că ”discipolii” săi sunt pur și simplu ”îndrăgostiți” de felul în care li se explică sau sunt încurajați să învețe anumite tehnici sau cum să-și învingă temerile. În ritmul în care se lucrează, se poate observa cu lejeritate că accentul este pus pe învățare și bucurie și mai puțin pe victorie și rezultat. Ceea ce este admirabil! (Din punctul meu de vedere.) Pentru că dincolo de spiritul competitiv atât de acerb care ni se impune, copiii noștri învață fair-play-ul, învață să piardă cu grație și să fie oameni adevărați.
nostalgii de vacanta caracal 2O adevărată lecție oferită tuturor de un om altruist și generos în raporturile cu copiii, care depășește vremurile în care oamenii devin un fel de ”negustori simbolici”, care evaluează fiecare acțiune doar în termeni de costuri și beneficii! Avantajele de care beneficiază cu adevărat acești copii se împart pe teritoriul întâlnirii fascinante cu celălalt, sub îndrumarea unui om de vocație prin excelență, care deține bucuria și entuziasmul lucrului bine făcut, care motivează și încurajează, care își asumă selecția cuvintelor și rânduirea lor pentru mentalul celui care se pune în mișcare. Toate acestea, îmbinate câteodată cu atitudinea unui ironist tandru, care se dovedește cel mai adesea înțelegător.
Cu siguranță, Andrei, Eva, Alesia, Sara, Alma, Teodora, Dragoș, Sonia, Daria, Ovidiu, Amalia și ceilalți – tineri care vor continua ”tradiția”, vor face înot/ sport în condițiile oferite de un modest oraș provincial, fiecare în parte va avea ceva personal de spus și de afirmat. Vor fi învățat cu siguranță să se raporteze la valori precum punctualitatea, seriozitatea, corectitudinea, performanța. Și că întâlnirile cu profesorii adevărați sunt magice! Pentru că de la ei deprind armonia, echilibrul, frumosul, trăirile autentice.

Alina-Elena MARIN

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments