AcasăActualitateNu alcool, nu tutun!

Nu alcool, nu tutun!

Tinerii recurg la consumul de alcool pentru a face față problemelor curente. Consumul de alcool este favorizat de un mediu familial nociv, de eșecurile școlare, de conflictele cu profesorii sau colegii, de tulburările de comportament precoce și persistente, de situația economică precară și de marginalizare. La fel ca și alcoolul, tutunul reprezintă și el un pericol pentru sănătatea tinerilor.  Consumul de tutun este favorizat de faptul că familia, prietenii  colegii fumează.

nu alcool nu tutun ro tineretAsociația Ro Tineret în parteneriat cu Asociația de Tineret Viitorul Capreni a derulat timp de o lună proiectul „Nu alcool, nu tutun!”.

Scopul proiectului „Nu alcool, nu tutun!” a fost promovarea unui stil de viață sănătos în rândul tinerilor din mediul rural.

Pe durata proiectului cei 40 tineri participanți au fost antrenați în sesiuni de informare despre efectele nocive ale consumului de alcool și tutun, în dezbateri și în activități  de chestionare a potențialilor consumatori din localitatea Capreni.

Conștientizând că tinerii  din  localitatea Capreni pot deveni victime ale  consumului de alcool și tutun, voluntarii Asociației Ro-Tineret s-au străduit să facă activitățile cât mai atractive și să atragă atenția reprezentanților ai autorităților publice locale, ai școlii, din localitatea Capreni asupra acestei grave probleme cu care se confruntă tinerii în prezent .

Statisticile îngrijorătoare despre consumul de alcool și tutun în rândul tinerilor din România au evidențiat utilitatea  implementării unui astfel de proiect. Având în vedere punctele de vedere exprimate de către tineri în cadrul dezbaterilor, Asociația Ro-Tineret își propune sa implementeze proiectul și în alte localități rurale oltenești și să dezvolte un program de informare a tinerilor din mediul rural în colaborare cu școliile gimnaziale, care să se desfășoare în orele de dirigenție.

Tinerii recurg la consumul de alcool pentru a face față problemelor curente. Consumul de alcool este favorizat de un mediu familial nociv, de eșecurile școlare, de conflictele cu profesorii sau colegii, de tulburările de comportament precoce și persistente, de situația economica precara si de marginalizare. La fel ca si alcoolul, tutunul reprezintă și el un pericol pentru sănătatea tinerilor.  Consumul de tutun este favorizat de faptul ca familia, prietenii  colegii fumează.

Statisticile  plasează România pe locul 2 în ceea ce privește consumul de alcool în rândul tinerilor, evidențiind ca tinerii din mediul rural consuma alcool mai mult decât cei din mediul urban.

Conform statisticilor, 1 dintre 3 tineri fumează, în timp ce unul din 10 consumă alcool zilnic.

Chiar dacă locuiesc în localități diferite, tinerii se confruntă cu aceleași probleme: lipsa locurilor de munca, sărăcia, marginalizarea, inexistenta alternativelor de petrecere a timpului liber. Aceste probleme determina ca tinerii sa devina victime sigure ale consumului de alcool si tutun.

Tinerii din mediu rural nu sunt informați suficient asupra efectelor nocive ale consumului de alcool și tutun. În egală măsură nu sunt pregătiți să se adapteze la schimbările rapide ale mediului, iar educația este in mare parte transmisă unidirecțional. Multitudinea de informație difuzată de mass-media stârnește curiozitatea de a încerca sa fumezi si sa consumi alcool decât convingerea că nu este bine.

Efectele problemei identificate

– efectele medicale: tinerii care consumă alcool și tutun nu au poftă de mâncare, au somnul neodihnitor, au stare de oboseală extremă, sunt predispuși la afecțiuni cardiovasculare.

 – excludere socială fiind depedenți de alcool și tutun ei își găsesc cu greu un loc de muncă, devin delicvenți, transformându-se într-un pericol social.

Sunt foarte multe proiecte care s-au derulat și se derulează în țara noastră despre efectele nocive ale consumului de alcool și tutun, din păcate puține care vizează tinerii din mediul rural.

LINIA ÎNTÂI

- Advertisment -

Most Popular