AcasăActualitateNu am constatat persoane maltratate, persoane care să fi fost scoase forțat...

Nu am constatat persoane maltratate, persoane care să fi fost scoase forțat la muncă sau imobilizate în pat!, a declarat Florin Homorean, prefectul județului Olt

În perioada 10-14 iulie 2023, 64 de centre rezidențiale, dintre care 42 centre copii, 8 centre persoane vârstnice, 5 centre persoane cu dizabilități, 9 centre alte persoane dependente, cu un total de 740 persoane rezidente, au fost vizite ale comisiei mixte de control formată din reprezentanți ai Instituției Prefectului – județul Olt, Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Olt, Direcția de Sănătate Publică Olt, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Olt, Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Matei Basarab” Olt, Inspectoratul de Poliție Județean Olt.

Pe parcursul controalelor s-au constatat deficiențe precum: nerespectarea protocoalelor de lucru cu privire la dezinfecție în centru și managementul deșeurilor; funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu; mijlocul de transport pentru aprovizionare cu alimente nu este autorizat sanitar-veterinar; lipsă termometru, în zona de congelare a agregatului frigorific; nu toate persoanele responsabile cu prepararea și servirea hranei sunt controlate medical, prin examene de specialitate de două ori pe ani; stingătoarele nu sunt vizibile și accesibile;  nu se respectă cerințele minime privind căile și ieșirile de urgență; mijloacele tehnice de apărare împotriva incendiilor (stingătoare) nu sunt vizibile și accesibile; lipsă certificate absolvire cursuri – Noțiuni Fundamentale de Igienă pentru o parte din personalul care efectuează operațiuni de curățenie/dezinfecție și prepararea hranei; lipsă licență provizorie pentru serviciul social; lipsă autorizație sanitară de funcționare.

În urma deficiențelor constatate au fost aplicate 22 contravenții, 12 amenzi și 10 avertismente, în valoare totală de 155.500 lei. Direcția de Sănătate Publică Olt a aplicat trei amenzi, în valoare totală de 5.000 lei, pentru nerespectarea procedurilor de lucru de către asistentul de tură; nu se face dovada efectuării cursurilor Noțiuni Fundamentale de Igienă; nu se asigură apa caldă la nivelul tuturor saloanelor. De asemenea, a suspendat activitatea unui centru rezidențial privat, până la obținerea Autorizației Sanitare de Funcționare, fiind aplicată o amendă de 40.000 lei și măsura relocării celor 14 beneficiari.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Olt a aplicat două amenzi, în valoare totală de 50.500 lei: nu se asigură menținerea în stare de funcționare a instalației de captare și scurgere la pământ; funcționare fără autorizație de securitate la incendiu.

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Olt a aplicat trei amenzi, în valoare totală de 40.000 lei: două amenzi pentru lipsă licență provizorie pentru prestarea serviciului social și o amendă pentru lipsă licență de funcționare.

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt a aplicat o amendă, în cuantum de 10.000 lei, pentru că spațiile pentru prepararea hranei erau necorespunzătoare.

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Olt a aplicat două amenzi, în valoare totală de 10.000 lei, pentru utilizare de produse și proceduri nesigure în blocul alimentar; neasigurarea condițiilor conform normativelor legale- temperatură ridicată, lipsă protecție pernă, lipsă plasă insecte.

Totodată, în cadrul controalelor au fost dispuse măsuri pentru conformare cu termene ulterioare, măsuri ce urmează a fi verificate de către autoritățile de control care le-au stabilit.

„În săptămâna precedentă, am efectuat controale în 64 de centre. Inițial, pe lista de la AJPIS Olt erau 61 de centre, am mai identificat trei centre private în județ. Dintre cele 64 de centre, 61 sunt publice, cu finanțare publică, 59 în administrarea DGASPC Olt, iar două din Caracal și Corabia sunt administrate de administrațiile locale, acele centre medico-sociale. Deci mai aveam trei centre private în Teslui, Slatina și Văleni. În urma verificărilor efectuate, am constatat că în cele 64 de centre erau îngrijite 740 de persoane rezidente, din care 177 copii, 271 persoane vârstnice, 249 persoane cu dizabilități și 43 persoane care intră în alte categorii, adulți care au alte nevoi de îngrijire. În urma activităților desfășurate, s-au aplicat 21 de sancțiuni contravenționale, din care 12 amenzi cu o valoare totală de 155.500 lei, iar patru dintre acestea au fost aplicate pentru centrele rezidențiale care aparțin statului, cu o valoare totală de 5.500 de lei, iar diferența sancțiunilor este următoarea: opt aplicate unor centre private, valoarea totală însumând 150.000 lei!

Nu am avut în Olt situații prezentate și expuse pe larg în ceea ce privește situația din Ilfov. Deci nu am constatat persoane maltratate, persoane care să fi fost scoase forțat la muncă sau imobilizate în pat. Chiar și în cazul centrului unde s-a suspendat activitatea, condițiile erau bune, dar neavând actele legale pentru funcționare, am luat decizia suspendării activității. Cele 14 persoane rezidente în acest centru au fost relocate: zece s-au întors din centrul din care au venit, un centru din Argeș, o persoană, cu domiciliul în Grădinile, a fost relocată în Slatina, iar trei au fost luate acasă de aparținători”, a declarat Florin Homorean, prefectul județului Olt, în cadrul unei conferințe de presă, susținute la sediul instituției, luni, 17 iulie a.c.

A consemnat Dragoș Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments