Recent, Eduard Ciocăzanu, primarul municipiului Caracal, a susținut o conferință de presă, în cadrul căreia a dorit să aducă lămuriri cu privire la acuzațiile aduse de viceprimarul municipiului, Octavian Stănescu. Acuzațiile se referă la blocarea a două proiecte: piața agroalimentară și reabilitarea străzilor din Caracal.
„D-l viceprimar Octavian Stănescu a afirmat, în presă, că eu, împreună cu fostul viceprimar Ioan Mocanu, am blocat construcția pieței. În toate documentele legale, se observă, foarte clar, că proiectul prin care mi-am asumat reabilitarea și modernizarea pieței din Caracal a fost inițiat de mine. Cum aș fi putut să-mi blochez propriul proiect? La momentul de față, proiectul este realizat în proporție de 99,9%, au mai rămas de montat trapele de fum. Este dotată cu mese din fibră de sticlă, care îndeplinesc toate normele europene. Piața este funcțională, având toate autorizațiile necesare pentru funcționare, mai puțin de la DSP, deoarece nu s-au făcut controale oficiale”, a declarat Eduard Ciocăzanu.
De asemenea, primarul Caracalului a mai spus că lucrările au întâmpinat anumite probleme, acesta chiar trimițând mai multe adrese societății constructoare, încă din 2014, pentru accelerarea ritmului de lucru și încadrarea în termenul de execuție.
„Din toate documentele și toate adresele oficiale pe care le avem, se vede foarte clar nu am făcut altceva decât să accelerez ritmul de modernizare a pieței, nicidecum de a bloca acest proiect. Era logic, din moment ce eu am fost cel care și-a asumat modernizarea pieței, nu aveam cum să îmi blochez singur proiectul”, a mai spus Eduard Ciocăzanu.
Referitor la cel de-al doilea proiect, cel al reabilitării străzilor din Caracal, Eduard Ciocăzanu a declarat:
„În privința proiectului privind reabilitarea celor 20 de străzi din municipiul Caracal, despre a cărui punere în aplicare spune d-l viceprimar că este meritul Consiliului Local, aș face mai întâi precizarea: CL nu pune în aplicare contracte de execuție pentru nicio lucrare. Avem două proiecte pe OG 28, este vorba de extinderea și modernizarea străzii Walter Mărăcineanu, și aceste 20 de străzi din municipiul Caracal care, în momentul de față, au toate utilitățile în subsol, dar sunt cu pământ. Aceste proiecte au fost declarate eligibile și finanțate, în decembrie 2014, cu suma de un miliard de lei vechi fiecare, pentru execuția de proiect. În august 2015, am fost exclus din PSD. În septembrie 2015, am fost chemați la Ministerul Dezvoltării de Guvernul Ponta și puși să semnăm actul adițional nr. 1 la contractul de finanțare, prin care se spune următorul lucru: avem credite bugetare de 100.000 lei primite în 2014, iar pentru anul 2015 ne este alocată suma de zero lei. Credite bugetare estimate pentru anul 2016 – 39.653 lei, iar pentru 2017, credite bugetare estimate în valoare de zero lei. Repet, asta este în timpul guvernării Ponta. În noiembrie 2015, după căderea guvernului Ponta, am reluat discuțiile cu Ministerul Dezvoltării și s-a semnat actul adițional nr. 2, în care se specifică – obiectul contractului constituie alocarea unei finanțări din bugetul ministerului în sumă totală de 18.682.263 lei. Deci, pe actualul guvern am semnat actul adițional nr. 2 și am primit întreaga finanțare pentru proiectul de modernizare a străzilor din municipiul Caracal. La beneficiar, semnătura este a mea. S-au început lucrările la cele două străzi, pentru că a fost timpul foarte scurt, noiembrie-decembrie, s-a finalizat calea de rulare auto, iar la trotuare urmează să se toarne covorul asfaltic pe strada Bistriței, iar pe strada Reconstrucției se ajunsese la nivelul de piatră spartă de munte, compactată. Cam atât am reușit să facem până la finele anului 2015. Am trimis adresă la finalul anului către minister pentru lucrările executate și am primit întreaga sumă pentru execuția celor două străzi. După cum se vede din toate documentele oficiale, rolul implementării și ducerii la bun sfârșit a celor două proiecte este al executivului, prin mine, nu al Consiliului Local”.
Obiective îndeplinite
Primarul caracalenilor a adus în discuție și alte proiecte duse la bun sfârșit. Dintre acestea, amintim: închiderea gropii de gunoi; construirea Centrului de Informare Turistică; rezolvarea problemei încălzirii în instituțiile publice; asfaltarea a 34 de străzi (peste 21 de km), precum și modernizarea sălilor de sport de la unitățile școlare.
Totodată, până la finalul mandatului său, Eduard Ciocăzanu și-a propus construcția unui sens giratoriu la piață, asfaltarea terenurilor de sport, demararea construcției a 55 de apartamente ANL pentru tineri, dar și începerea reabilitării termice a blocurilor.
Ionuț DUMITRESCU