AcasăInterviuNu îmi place că orașul în care locuiesc a fost comparat cu...

Nu îmi place că orașul în care locuiesc a fost comparat cu un cimitir!, a declarat Sorin George Ciucu, vicepreședinte PNL Olt și președinte PNL Corabia

Publicația Play Tech, preluând rezultatul unei dezbateri de pe Platforma Reddit, spune cam așa: „Corabia, județul Olt… Atmosferă de cimitir, nimeni pe afară, niciun semn de viață. Străzi mai rele decât la bulgari, mai multe gropi din spărturi decât… fire de păr în cap. Cale ferată rămasă în paragină, industria la pământ, 90% dintre clădiri abandonate ori stând să cadă, gunoaie peste tot…” Chiar așa să fie, domnule consilier județean?

Nu îmi place că orașul în care locuiesc a fost comparat cu un cimitir. Cred că s-a exagerat puțin, folosind această comparație, pentru a amplifica impactul asupra articolului.
Din păcate, la ora aceasta, orașul Corabia este DISTRUS. Așa este, gropile sunt mai dese și mai mari, decât mi-aș fi imaginat vreodată că pot exista, praf este peste tot, dar, ce mă doare cel mai tare pe mine, ca fiu al Corabiei, este că au tăiat peste 70% dintre copacii orașului. Din orașul teilor, așa cum eram cunoscuți, am ajuns orașul BĂLĂRIILOR. Chiar nu-i înțeleg pe cei care, vremelnic, administrează această urbe, de ce au făcut asta. Nici nu știu dacă să-i acuz, de rea intenție sau de prostie, oricum, orice acuzație le-aș aduce, vă spun că e foarte grav ce se întâmplă în Corabia. I-am întrebat ce au de gând și toți dau zor cu un proiect, că așa e proiectul!!! Da, industria este la pământ, praful plutește peste tot, service-urile sunt pline de autoturisme cu bucșe, pivoți, telescoape distruse. Dar nu pot să fiu de acord că orașul Corabia este urât, din contră, este un oraș bine gândit, la origini, cu străzi paralele, cu zonă de promenadă, pe faleza Dunării, cu obiective turistice… A se vedea Cetatea Sucidava, Portul Turistic, Parcul Carol etc.
Iată cum văd eu situația: Corabia este un oraș mutilat, este ca o fată foarte frumoasă, pe a cărei față a fost aruncat acid sulfuric. Dar, să știți, că timpul le va rezolva pe toate. Într-o zi, orașul nostru își va recăpăta frumusețea pe care a avut-o altă dată, pentru că nimic nu este veșnic, pe lumea asta.

Recent, în cadrul unei ample manifestări culturale, derulate la Biblioteca „Alexandru și Aristia Aman”, din Bănie, m-am întâlnit cu marele actor Emil Boroghină, originar din Corabia noastă eternă. M-a mandatat, prietenește, să mă interesez, la cei care conduc orășelul de la Dunăre, când va avea loc inaugurarea finalizării lucrărilor, la străvechea Casă de Cultură a acestei urbe, dominate, cândva, de parfumul florilor de tei. Inițial, am aflat că nu se știe când va avea loc inaugurarea, apoi, am reținut aspectul că aceasta s-a ținut „fără tam-tam”. Care-i adevărul, domnule consilier județean?

Uneori, mă minunez, gândindu-mă că avem onoarea și bucuria ca marele Emil Boroghină să fie corăbian, iar noi să nu fim în stare să-l onorăm în vreun fel… Ba, mai mult, să ne facem că uităm de existența domniei-sale.
Casa de Cultură este funcțională, de câteva luni bune, nu știu cum au făcut inaugurarea și pe ce criterii au fost atribuite invitațiile la inaugurare, pot să vă spun doar că eu, în calitate de consilier județean și fost membru al Comisiei de Cultură, în cadrul Consiliului Județean, nu am fost invitat la acest eveniment. Nu vreau să fiu răutăcios, dar… probabil, invitațiile au fost făcute, în funcție de culoarea carnetului de partid. Asta e! Ce pot să spun mai mult? Una peste alta, e bine că, după ani de zile, Casa de Cultură este funcțională!

Deși sunt anumite turbulențe ale coaliției PSD-PNL, la nivel central, se vorbește despre continuarea acestei frățietăți și în vederea următoarelor multiple alegeri politice și, probabil, până în pânzele albe ale absolutului… Adică, parteneri până la moarte… Cum se vede, de la Corabia, această monstruoasă coaliție?

Într-adevăr, această coaliție nu a fost prea bine „digerată” de către noi, activul PNL, dar având în vedere că România, la momentul constituirii coaliției, ieșea din pandemie, care a produs multe suferințe oamenilor, având în vedere că războiul Rusiei cu Ucraina se află la granița noastră, aceasta a fost singura soluție pentru a nu arunca România, într-o criză politică, din care să aibă de suferit toți românii. Știți că politica, uneori, înseamnă compromis și suferință, pentru cei care o fac, dar trebuie să acceptăm aceste situații, pentru binele țării.
La Corabia, nu există niciun fel de coaliție sau alianță sau mai știu eu cum s-o numi între PNL și PSD. Noi suntem în opoziție față de conducerea vremelnică a PSD, în Corabia. Aici, aș vrea să mă fac înțeles, și vă mulțumesc, pentru că mi-ați adresat această întrebare: reprezentanții PNL, în Consiliul Local Corabia, nu votează împotrivă, la toate proiectele, doar de dragul faptului că sunt în opoziție. Exclus așa ceva! Grupul PNL Corabia a dat și dă vot pozitiv, pentru toate proiectele care sunt bune pentru oraș, proiecte care sunt în interesul cetățenilor. Până la urmă, toți suntem locuitori ai acestui oraș și cu toții vrem ca lucrurile să meargă bine, în Corabia. Acolo unde proiectele nu sunt bine făcute, nu corespund cu nevoile cetățenilor, într-adevăr, suntem împotrivă și încercăm să-i convingem pe ceilalți să ni se alăture, asta după ce explicăm, punct cu punct, ce nu este în regulă cu proiectele respective. Și să știți că, de multe ori, chiar ne-a ieșit ceea ce ne-am propus.

La debutul trecutelor alegeri, PNL Corabia era într-o combinație politică, oarecum logică, zic eu, cu USR. Ați pierdut, onorabil, în fața marelui PSD. Ce mai păstrați, pentru viitor, din „idila” cu USR?

Da, în 2020, am candidat într-o Alianță cu USR-PLUS. Am luat această decizie, pentru a încerca să unim toate forțele de dreapta, într-o alianță care să poată învinge PSD. Din păcate, cei de la PMP și ALDE au refuzat să ni se alăture, în această alianță, deși se declară partide de dreapta, în acte. La Corabia, de fapt, sunt, trup și suflet, cu PSD. La finalul alegerilor, s-a demonstrat că diferența de voturi dintre PSD și Alianța PNL– USR – PLUS a fost mai mică decât numărul de voturi pe care l-au însumat cei de la PMP și ALDE, dar așa a fost să fie, așa au dorit conducătorii celor două partide… Ce pot să spun eu? „Dragoste cu sila” nu se poate! Fiecare are drumul lui politic. Îmi pare rău că nu am reușit să ne aliem toți cei de dreapta, deși s-au făcut eforturi foarte mari. Cât ține de USR, avem o relație de colaborare foarte bună, în continuare, relație bazată pe încredere și respect, alianța funcționând, în cadrul Consiliului Local Corabia. Pe viitor, vedem ce va fi, nu pot să dau acum un răspuns ferm, dar pot să spun că PNL Corabia, condus de mine, este un partid deschis tuturor colaborărilor care sunt benefice pentru oraș.

Am o oarecare nostalgie a orașului cultural Corabia de altădată… Când putem organiza, împreună, o lansare de carte, pe aceste locuri legendare, în care s-au născut o seamă de mari personalități culturale, printre care îi amintim pe Theodor Danetti, Pavel Chihaia, Virgil Mazilescu, Șerban Ionescu? Dar cât de interesați mai sunt corăbienii de cultură, în aceste vremuri huliganice?

Eu sunt un apropiat al oamenilor de cultură, să nu uităm că, de profesie, sunt cadru didactic. Sunt convins că nu ați uitat lansarea de carte pe care am făcut-o, la Corabia, în anul 2018, și despre care, la acea vreme, s-a vorbit mult, ca fiind una foarte reușită. Corăbienii sunt iubitori de cultură și sunt dornici, de asemenea evenimente, doar că au parte de ele, foarte rar.
Cu siguranță, vom face această lansare de carte, maestre. Mă voi ocupa personal, alături de colegii și prietenii mei din Corabia, pentru a fi o reușită. Vă propun să facem această lansare de carte, la sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie, în preajma Zilelor Orașului Corabia. O vom face, într-un mediu privat și sunt convins că va fi o reușită, în adevăratul sens al cuvântului.

Ce-ar mai fi de spus?

Ar fi multe de spus, dar nu sunt genul care să arunc cuvinte care i-ar pune într-o lumină neprielnică pe concitadinii mei, pentru că nu e vina oamenilor că orașul e administrat prost, de către niște oameni cărora nu le pasă de Corabia și corăbieni. Îmi doresc să fim cu toții sănătoși, fac un apel la toți corăbienii să se implice, fiecare cum poate, pentru a readuce orășelul nostru la lumina și sclipirea pe care a avut-o, cu ani în urmă!
Toate cele bune!

Dumitru Sîrghie


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments