AcasăLa ordinea săptămâniiNu mai avem nevoie de aventurieri la conducerea Slatinei

Nu mai avem nevoie de aventurieri la conducerea Slatinei

D-le doctor, PSD e în disoluție sau nu?

Nicidecum, PSD nu poate fi în disoluție. Este un partid care are peste 500.000 de membri, cu un electorat de milioane de alegători, un partid care reprezintă o stare de spirit. Dispariția PSD nu poate fi făcută peste noapte, indiferent cât s-ar dori asta. Într-adevăr, se fac presiuni din toate părțile ca acest partid să fie decimat, dar nu cred că se va realiza acest lucru, pentru că PSD trăiește prin oamenii săi. Au vrut mulți să desființeze PSD, de la țărăniști, la băsiști și acum la liberali, dar nu vor realiza acest lucru, deoarece PSD nu este o minune a noastră, a celor din PSD, că nu a dispărut până acum, ci faptul că oamenii au crezut în acest partid și l-au salvat. Acolo este minunea care s-a întâmplat. În acest partid cred milioane de oameni din România.

renica diaconescu 8Credeți că Liviu Dragnea este soluția cea mai potrivită, în acest moment de cumpănă pentru PSD?

Cred că este soluția cea mai potrivită, în aceste momente. Era singurul care putea să coaguleze partidul și, mai ales, liderii județeni. Nu văd altă persoană care să fi lucrat cu liderii județeni și care să-i țină apropiați. Ce va urma nu pot să știu. Dar, la ora actuală, rolul său a fost îndeplinit, în sensul că a ținut partidul unit, l-a conservat în limitele de 40% și nu cred că a făcut gafe foarte mari până acum.

Cum a sfârșit Legea anti-defăimării lui Dragnea?

Eu cred că nu a fost înțeleasă și a fost introdusă într-un moment neprielnic. A fost introdusă în focul electoral și, în ultimul an electoral, era normal să se manipuleze lumea. Televiziunile au reacționat, neînțelegând și necitind legea, au reacționat negativ împotriva acesteia. Au mai fost și mici sincope în lege, acele amenzi și acele inserații care nu-și aveau locul, dar s-au retușat în comisia Juridică. Rămâne de văzut dacă va fi oportună în momentul actual, având în vedere starea în care se găsește România. Este o stare de agitație, de disoluție a statului, Guvernul nu este Guvern și s-ar putea ca oamenii frustrați să înțeleagă că orice lege vine în defavoarea lor. Oamenii au înțeles din această lege că, orice ar spune, se întoarce împotriva lor, ori lucrurile nu stau chiar așa. Dar, din păcate spun, trebuia mai bine pregătită și lansată în altă perioadă. Poate că, după alegerile care vor veni, își va găsi locul această lege, pentru că, de fapt, este o lege care promovează toleranța între oameni și diferite grupuri sociale.

Antena 3 este în revoltă. ANAF dorește să elibereze spațiile care aparțin statului, după băgarea la «beci» lui Voiculescu, în câteva zile. Cum vedeți acest scandal național?

Nu cunosc foarte bine problema din punct de vedere financiar și juridic. Important este ca această televiziune să existe, să rămână, pentru că libertatea presei este constituțională și pentru asta s-au luptat acei tineri la Revoluție, să avem libertatea cuvântului și să nu fim oprimați pentru ideile pe care le lansăm. Dacă vreți, este același lucru care s-a întâmplat în partea cealaltă, cu Legea toleranței lui Dragnea. Părerea mea este că Antena 3 trebuie să existe, a fost întotdeauna critică cu Puterea, indiferent de unde a venit, au mai fost și excese care a fost sancționate. Dar orice ziarist, orice ziar sau orice televiziune trebuie să rămână în continuare. Dacă vor dispărea ziarele, televiziunile, România intră într-o dictatură fără precedent.

Liberalii au venit – iată – cu Legea prevenției în sănătate. Ce înseamnă asta pe înțelesul tuturor?

Pe înțelesul tuturor înseamnă că e mai bine să previi decât să tratezi. E mai bine ca omul să se ducă din timp la doctor, să-și facă analizele, ca să afle, din timp, de ce ar putea să se îmbolnăvească, ce factori de risc are, să-i trateze, să nu ajungă  într-o fază finală, uneori ireversibilă. În cazul nostru, această lege este făcută populist și electoral, așa cum a mai făcut Eugen Nicolaescu, în urmă cu mulți ani, acel proiect de analize, care s-a dovedit a fi ineficient, pentru că toate aceste analize au fost făcute în clinici private, uneori făcute forțat și, spun eu, incorect. Foarte mulți oameni care-și făcuseră analizele, au descoperit, târziu, la internare în spitale, că au diabet sau alte afecțiuni care trebuiau să reiasă de acolo. Înseamnă că s-au făcut pe picior și cred că așa se vrea și acum.

Într-adevăr, trebuie o educație a cetățeanului care trebuie să se ducă la medic, mai ales la medicul de familie. Dar acest lucru se face printr-un program al medicilor de familie, se poate discuta cu CAS, cu Ministerul, fără ca acest lucru să presupună atâția bani luați de la buget. Pentru că, gândiți-vă, la ora asta, spitalele au rămas cu datorii foarte mari, nu avem bani de medicamente, nu avem bani de aparatură și, deodată, luăm sume foarte mari pe care să le băgăm în prevenție. Mai mult de atât, se spune că vor fi niște amenzi usturătoare asupra celor care nu vor face aceste analize la timp.

Cred că românii nu sunt pregătiți, nu sunt educați încă, din punct de vedere al sănătății, pentru astfel de proiect. Ar trebui o accelerare a  acestei educații, prin medicii de familie, care pot primi un program subvenționat, într-un fel, să facă analizele acestor bolnavi în funcție de factorii de risc pe care-i au.

În chintesență, unde-i defectul acestei legi?

Substratul acestei legi este ca banii să meargă spre clinicile private, care vor face aceste prevenții. Analizele se vor face foarte mult în clinicile private, pentru că cele de stat nu vor putea face față și banii se vor duce, în continuare, spre privat, lăsând spitalele fără bani.

Culmea este că faci prevenție, faci analizele într-o clinică privată, dar când bolnavul este grav, el vine tot la spital să se trateze și suportul bolii lui îl face sistemul de stat și cheltuielile pentru bolnav, pe care nu le suportă privatul.

Pe linie politică, iată, PSD a ieșit la bătaie cu Emil Moț, pentru Primăria Slatina. Poziția liberală se întărește, vedeți alianțele făcute în ultimul timp, anumite persoane care au trecut chiar din PSD la PNL. Care-i arma secretă a PSD în această bătălie, care nu va fi tocmai ușoară?

Noi nu am ieșit la bătaie cu Emil Moț, îl propunem pe Emil Moț pentru candidatură. Depinde foarte mult de echipa care va fi în jurul lui Emil Moț. Depinde de cât va putea să-și promoveze imaginea și cât a putea să-și promoveze proiectul și programul său. Are un program bun, care se axează pe problemele oamenilor, dar el trebuie promovat. În ideea că alții se aliază, o fac din disperare. PSD rămâne încă un partid, în Slatina, foarte puternic, are o organizație foarte puternică. Este undeva la 40%, în sondajele pe care le-am făcut noi. Iar Emil Moț este aproape de același scor. Va fi foarte greu ca liberalii sau alte partide să se apropie de acest scor.

Eu sper să reușim să trecem de 50% și să nu mai avem probleme, chiar dacă s-ar face și al doilea tur.

Politica este, totuși, politică, d-le dr., e murdară. Despre latura profesională a activității d-voastră, ce ne puteți spune?

Eu nu am abandonat, nicio clipă, partea medicală. Sunt, în continuare, la SJU Slatina, unde-mi desfășor activitatea. Tratăm cazuri destul de grave și ne mândrim că putem salva bolnavi care, altădată, luau drumul Bucureștiului, acum se tratează la Slatina. Încrederea în secția de Neurologie a cetățenilor din Slatina și din județul Olt a crescut foarte mult.

Eu, împreună cu echipa de neurologi, vom pleca, în martie, în Portugalia, unde este un congres al neurologiei, bazat pe controverse. Există și în profesia noastră controverse. Acolo vom pleca cu o lucrare, cu o premieră, din nou, în a aduce la cunoștința medicilor observațiile noastre medicale. Suntem echipa care am câștigat și la Viena, și la București.

Cum e Spitalul Slatina după plecarea ultimei conduceri administrative?

Spitalul Slatina a rămas cu datorii foarte multe, avem undeva la 16 miliarde datorie. Am rămas cu aprovizionare destul de precară, cu medicamente, și se fac eforturi acum să se ajungă la normalitate. Am rămas cu proiectele care vor urma să fie finanțate de CJ și de Minister, dacă va mai fi posibil. S-au făcut și lucruri bune, dar toate au fost făcute cu banii CJ și cu ai Ministerului și nu au fost făcute printr-o idee managerială formidabilă. Oricine ar fi fost managerul spitalului făcea aceste lucruri și poate chiar mai mult.

Un mesaj către slătineni!

Pentru tinerii care sunt foarte mult manipulați pe internet, să înțeleagă că nu mai avem nevoie de aventurieri la conducerea Slatinei, că nu mai avem nevoie de oameni care nu se pricep să conducă o instituție. Avem nevoie de oameni serioși, care să fi dovedit că ar fi făcut ceva în viață. Le spun că, pe listele PSD a Olt, vor fi personalități care nu vor face parte din PSD. Tocmai am deschis aceste porți largi ca să schimbăm mentalitatea de a conduce Primăria Slatina. Este nevoie de profesioniști, de oameni verticali care, atunci când iau deciziile, să nu le ia pentru că li s-a dat ordin. Să le ia în deplină cunoștință, în fața conștiinței lor și în fața propriei pregătiri profesionale.

Dumitru SÂRGHIE

1 COMENTARIU

  1. Domnilor ” politicieni”, Va consider persoane competente pentru a introduce in dezbaterea publica locala câteva teme importante : 1) Mai este viabila actuala formă de organizare a învăţământului tehnologic din Slatina ?, 2) Cum vedeţi reorganizarea actualei reţele de licee tehnologice?, 3) Poate bugetul local să susţină plata numărului imens de ore ce nu se efectuează ( zeci de clase de seral, maiştri, postliceală care nu efectuează ore) ? Nu pot fi aceştia şcolarizaţi în formă intensivă?, 4) Corespund clădirile desfăşurării procesului de învăţământ ? . Vă recomand o vizită prin “subteranele” C.T. Alexe Marin. , 5) Poate fi regionalizarea o şansă pentru reorganizarea sistemului de invăţământ şi creşterea calităţii acetuia? Noi ( GRI) spunem ca da. Acestea sunt doar câteva din întrebările care preocupă slătinenii. Slatina merită un sistem de învăţământ performant deoarece are are oamenii şi resursele necesare . Vă doresc succes la viitoarele alegeri.

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments