Ce probleme moșteniți din anul 2013 și ce aveți de gând pentru anul 2014?
În 2013, am avut o mare problemă cu încălzirea la școala generală și la grădinița din Piatra-Olt, pentru că centrala montată în 2004, luată de la Drăgănești, a cedat până la urmă. Eram într-o situație financiară destul de dificilă și anul trecut am fost într-o situație disperată. Până la urmă, s-a rezolvat cu sprijin guvernamental și cu bugetul local, jumătate, jumătate. În jur de 2 miliarde lei a costat o centrală mare, de 800 de kilowați, cu cazan. Acum, avem condiții normale.
Pentru 2014, din punct de vedere al lucrărilor edilitare, al administrației locale, avem speranțe că programul început prin Hotărârea de Guvern 577, în 2007, și care din 2008 nu a mai fost finanțat sub nicio formă, și înțelegeți de ce va fi reluat. Deci, până în 2007-2008, s-a ajuns la 50% din program, fiind vorba de asfaltarea Drumului Comunal 13, care leagă Bistrița de Piatra-Olt și care era necesar pentru populație, se va relua în 2014. Sper să se și finalizeze, pentru că realizarea acestui program va rezolva o problemă mare pe care o știe toată lumea, adică lipsa pasajului de trecere dintr-o parte în alta. Este o problemă istorică și cu consecințe dintre cele mai nefaste și neplăcute, cum ar fi transportarea morților. Sunt speranțe că se va rezolva acest proiect anul acesta.
Cu bătaie puțin mai lungă, dar probabil că tot în 2014, va începe finalizarea lucrărilor la sistemul de canalizare. Dacă cu apa, să spunem că suntem aproape de 100%, la canalizare stăm prost. Iar stația de epurare, pentru că, din păcate, nu prea am avut programe cu finanțare rambursabilă, fiind declarat oraș și cu criteriile caracteristice pe care le avem, nu prea am fost finanțabili. Am reușit, până la urmă, prin POS Mediu, să facem stația de epurare, prin Compania de Apă. Ea este pe final și sper ca, în această primăvară, să intre în funcțiune. După care, este și posibilitatea extinderii rețelei de canalizare, având stația de epurare. Până acum, nu a existat această posibilitate.
În 2014, ar mai fi niște premise avantajoase în legătură cu dezvoltarea zonei economice. Dacă la nivel de CFR nu am avut mari speranțe, chiar dacă și acolo ele mai există cu deschiderea depoului de călători, doresc foarte puțini să devină parteneri economici. Acum avem argumente să spunem că, în 2014, vor începe lucrurile la o societate importantă care deja are autorizația de construire. În rest, cel mai important lucru este să fim sănătoși.
D-le primar, sunteți la putere, aveți premier, veți avea președinte, aveți Parlament de 70%, aveți președinți de Consilii Județene aproape în toată țara. Ce vă lipsește să ne fie bine tuturor?
Așa este. După cum vă amintiți, în luna ianuarie 2013, am avut o întâlnire, la Palatul Parlamentului, organizată de parlamentarii noștri de Olt, întâlnire cu primul ministru, cu vicepremierul Liviu Dragnea și cu ministrul Finanțelor, Daniel Chițioiu. Fiecare am încercat să le deschidem apetitul celor care ne dirijează treburile spre finanțarea unor lucrări pe care le avem începute. Ei nu au știut foarte bine realitatea din perioada anterioară a Guvernului Boc și, cel puțin pe mine, lucrurile m-au derutat, pentru că, la nivel de localitate, fiecare vrem să luăm ceva și să facem, de aceea suntem aici, și nu ne ajutăm numai pe noi, ajutăm și guvernul din care facem parte. Din păcate, lucrurile o luaseră razna, într-o mare măsură, încât în toată țara erau deschise șantiere, dar potențialul real al României de a susține acele șantiere și să le finalizeze era extrem de redus. Și atunci politica vechiului guvern de a deschide șantiere, doar de a arunca praful în ochi și să spună că uite am deschis, doar de a se face nu știu ce acolo, și altceva dincolo, fără să aibă putința de finalizare, mi s-a părut un lucru îngrozitor, foarte neplăcut pentru noi. Și chiar dacă nu mi-a convenit mie ca persoană sau ca funcție publică, am înțeles rațiunea, pentru că Liviu Dragnea ne-a explicat. Poate că America sau nu știu ce economie mondială ar putea să susțină financiar cele peste 5000 de șantiere deschise, România nu avea putința aceasta. Și atunci, decât să dea cu țârâita, un leu acolo, un leu dincolo, ca să mai pună o cărămidă sau să facă un metru de șanț, au luat hotărârea pentru anul trecut să înceapă să finalizeze lucrările care erau spre final, în procente realizate de 70%-80%, urmând ca, începând cu 2014, să se investească maxim. Din păcate, anul trecut, Ministerul Dezvoltării a alocat o sumă foarte mică pentru astfel de lucrări.
Este de condamnat președintele Băsescu, pentru că face acuze doar pentru a câștiga ceva electorat. Îl acuză pe primul-ministru sau pe ministrul Dragnea că au alocat o sumă prea mare pentru Ministerul Dezvoltării, pentru aceste lucrări. Că ia Dragnea pentru nu știu ce. Banii aceia sunt pentru finalizarea lucrărilor începute în mod iresponsabil, în perioada 2008-2013. Sper că se va face mai mult și cu primul ministru, și cu Guvernul, și cu președintele, și cu Parlamentul.
Anul trecut, chiar dacă nu ne-a convenit decizia luată de a nu susține lucrările, pentru că erau prea multe, noi aveam aprobate 100 de lucrări, atunci am apreciat rațional decizia luată, indiferent că este PNL, PDL, UDMR, ideea de a finaliza lucrările care sunt spre final, pentru că orice lucrare care este în conservare se degradează. Nu putem spune că am conservat-o și rămâne la acel stadiu, plus că se cheltuiesc bani pentru conservare. Le finalizăm pe cele începute și spre final, iar în 2014 vom încerca să le terminăm pe celelalte și să nu mai deschidem alte șantiere.
Un mesaj pentru oamenii din „comuna” d-voastră.
Ați spus bine din comună. Făcând o paranteză, atunci când am venit în administrație, în 2004, am vrut și eu să văd ce programe avem de finanțare pentru dezvoltare. La o lună după ce am venit în primărie, am participat la o discuție, la CJ Dolj, cu Asociația de Dezvoltare, la care era director d-na Bogheanu. Am întrebat-o ce programe sunt pentru localitățile care au caracteristicile orașului Piatra-Olt, și dânsa mi-a răspuns că, din păcate, nu prea sunt programe pentru astfel de localități. Fusese SAMTID care ne prindea și pe noi, dar nu a avut finalitate. Programele cu finanțare nerambursabilă au fost, în general, pentru orașele cu peste 10 000 de locuitori sau pentru spațiul rural. Noi nu facem parte nici de acolo, nici de dincolo… Nu suntem nici oraș, nici comună și asta ne afectează foarte mult. Pe zona aceasta, avem un grup de acțiune locală înființat și suntem 11 primării. Toate pot finanța lucrări, dar numai Piatra-Olt nu poate, pentru că este numit, impropriu, oraș.
Sper ca, în 2014, oamenii să aibă speranță, pentru că fără speranță nu putem face nimic. Să aibă credință, să fim mai înțelepți, mai buni, mai toleranță unii cu ceilalți. Războaiele nu sunt bune în niciun cadru, nici în alte părți, nici în cadru politic și să avem sănătate, să le putem duce pe toate până la capăt.
LINIA ÎNTÂI
UDRESCULE, NU SUNTETI NICI ORAS , NICU COMUNA ,SI-L MAI AI SI PE OPRESCU PE CAP CARE TE FREACA CA PE RIDICHIE SI ASTA TE AFECTEAZA CEL MAI MULT, MI-E MILA DE TINE!