AcasăPoliticaNu trebuie să promovăm oameni cu obligații politice sau obligații de altă...

Nu trebuie să promovăm oameni cu obligații politice sau obligații de altă natură…

Întreprinzător de succes, aflat  sub presiunea măsurilor anticapitaliste, antiromânești și îndreptate de către PSD, îndeosebi, împotriva celor care au ceva de spus în economia reală, liberalul Marian Căruntu rămâne fidel idealurilor de dreapta.

Domnia-sa caută, prin activitatea politică pe care o desfășoară, să îndrepte atenția noului PNL spre reforma administrației publice locale, spre încurajarea revenirii oamenilor cu experiență în localitățile în care s-au născut și – mai ales – să pună umărul la redresarea mediului de afaceri din Olt, strivit și deturnat din  mersul său firesc de către politicile de clan și gașcă ale PSD.

marian caruntu int 610Ce ați putea să ne spuneți despre reforma administrației publice locale, în viziunea noii formule politice în care vă aflați?

Păi, după cum spunea și d-l președinte Iohannis, noi trebuie să avem un punct zero, un restart, practic, al situației din România și cred că acest punct care trebuie restartat este administrația locală. Acum ne referim la județul Olt…

Trebuie să înțelegem odată pentru totdeauna că administrația locală este pusă în slujba cetățeanului și nu în slujba persoanei sau a funcționarului public. Trebuie să încercăm să aducem, acolo unde se poate, oameni noi, oameni de calitate, oameni care au un trecut profesional foarte bine definit. Nu trebuie să promovăm oameni cu obligații politice sau obligații de altă natură. Asta atunci când va fi cazul să venim cu acei oameni, nu acum… Când vom prelua guvernarea. Dar trebuie să punem mare accent pe reforma administrației locale, pentru că suferim extrem de mult la acest capitol. Numai dacă ne uităm la evaziunea fiscală, la muncă la negru, la multe alte lucruri, care nu se pot combate fără o administrație puternică, sănătoasă și curățată de intruși puși acolo doar pe criterii politice.

Din punct de vedere politic, cum gândiți organizarea în teritoriu a noului PNL, în vederea viitoarelor candidaturi de primar și consilieri?

Dacă ne referim strict la comune, aș îndrăzni să propun partidului încurajarea revenirii acasă a oamenilor care au plecat din localitățile lor natale în marile centre industrializate ale României: București, Craiova, Ploiești, Cluj, Timișoara etc. Acolo unde avem organizații slabe, iar locuitorii au intrat așa într-o anumită pasivitate și lehamite, astfel de oameni cu experiență ar putea trezi comunitățile la viață. Și le-ar spune că este posibilă schimbarea și că primarul lor pesedist de câteva cincinale trebuie trimis la sapă.

Foarte mulți astfel de oameni doresc să se întoarcă pe la casele lor strămoșești, însă noi, ca partid de dreapta, chiar și când am fost la putere, dar și acum, când suntem în Opoziție, nu i-am încurajat ca să vină acasă, cu experiența și puterea lor de muncă.

Sunt încă primari rurali în județul Olt care nu știu să deschidă un calculator și scriu încă, în registrele agricole, tot cu creionul chimic. Acestora societatea trebuie să le mulțumească și să-i trimită acasă. O nouă  generație trebuie să le ia locul, iar rolul PNL în această operațiune este unul foarte important.

Am câteva cazuri care m-au întrebat dacă am fi dispuși să primim în aceste organizații oameni care au lucrat ori în administrație ori în mediul privat, oameni care au făcut ceva în viață și acum vor să se întoarcă în locurile natale și să facă ceva pentru comunitatea respectivă.

Miza mea ar fi ca să-i căutăm pe acești oameni. Nu ca până acum, când căutam poștașul din comună, preotul, medicul sau învățătorul. Ei erau practic punctele noastre de legătură în comune și cu ei făceau organizații.

Haideți să încercăm să aducem de afară oameni, care să-și facă ei singuri organizații acolo, în teritoriu. Putem încerca, măcar pentru 15-20 de comune pentru alegerile care vin. Trebuie să ieșim un pic din marasmul în care suntem acum. Pentru că vedem că nu se absorb fonduri europene din cauză că nu se știe cum să se absoarbă aceste fonduri. Acum nu e rea voință, e neputință. Sunt primari care vor, dar nu pot, pentru că nu știu, n-au cu cine… Trebuie să-i ajutăm, trebuie să vină oameni care să știe…

Aceasta este ideea mea, idee care poate va fi împărtășită sau nu de actuala conducere a partidului. Eu sper să fie împărtășită…

Ca întreprinzător cu oarecare vizibilitate în județul Olt, d-le Căruntu, cum credeți că mai stă mediul de afaceri? De ce suferă el și cu ce reglementări ar trebui să vină partidul dvs., în acest sens, în cazul în care veți prelua, din primăvară, guvernarea?

Din păcate mediul de afaceri, cel puțin  IMM-urile sunt într-o boală cronică. Se agravează de la lună la lună, vedem cu toții falimentele, insolvențele care se înmulțesc, dizolvările de firme, desființările… Crește șomajul… Mai ales la nivelul județului Olt șomajul este înspăimântător.

Sunt câteva cauze pe care trebuie să le tratăm. Cauzele ar fi evaziunea fiscală, munca la negru, pentru că toate acestea fac unele firme care lucrează corect să piardă în fața firmelor care lucrează incorect.

Și atunci nu mai este concurență loială. La orice licitație, unde se prezintă o firmă poate să afișeze un preț mai mic pentru că are aceste elemente pe are le utilizează: munca la negru și evaziunea fiscală!

Mai este și concurența neloială dată de către licitațiile publice trucate, măsluite, date cu dedicație. Mai avem acordarea directă, cumpărarea directă, care trec pe lângă sistemul SEAP.

Sunt lucruri care omoară firmele, pentru că doar câteva (cele agreate politic) au acces la aceste beneficii, iar celelalte mor încet. Și atunci când firmele mor, se pierd salariați, oamenii rămân fără serviciu, neputându-și asigura existența.

Ca să putem eradica aceste elemente trebuie să ajungem la prima întrebare privind administrația locală. Deconcentratele din județ trebuie să-și facă treaba, pentru că, dacă-și fac treaba, aceste probleme se vor diminua și apoi se vor elimina și ne-am reveni.

Aici sunt multe de spus, pentru că sunt mulți factori care ne pot ajuta economic, dar aceste lucruri se pot face în viitorul apropiat, după ce PSD va fi doar o amintire tristă.

LINIA ÎNTÂI


1 COMENTARIU

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments