AcasăActualitateNu voi accepta să mai candidez vreodată fără ca centura să înceapă

Nu voi accepta să mai candidez vreodată fără ca centura să înceapă

La sfârșitul săptămânii trecute, senatorul PSD Darius Vâlcov a organizat o conferință de presă, în cadrul căreia a vorbit despre legea privind creșterea indemnizațiilor primarilor, viceprimarilor și consilierilor locali care a fost adoptată, recent, în cadrul Senatului României. Acesta spune că această lege nu are nicio conotație politică, având în vedere că, abia anul viitor, vor fi alegerile europarlamentare.

„Legea privind creșterea indemnizațiilor primarilor, viceprimarilor și consilierilor locali a trecut de Senat. Este o inițiativă pe care am depus-o în urmă cu șase luni. Nu are nicio legătură cu campania electorală de anul viitor, și alături de care au venit 55 de colegi senatori, majoritatea PSD, dar și o parte UDMR și PNL. Este o inițiativă care urmărește majorarea salariilor primarilor și viceprimarilor de comună cu 700 de lei brut, a primarilor și viceprimarilor de oraș cu 500 lei brut, a primarilor și viceprimarilor de municipii cu până în 300.000 de locuitori cu 300 lei brut, iar în cazul municipiilor cu peste 300.000 de locuitori cu 100 de lei. Pentru președinți, vicepreședinți de consilii județene și primarul general nu s-au prevăzut niciun fel de majorări”, a declarat Darius Vâlcov. De asemenea, acesta a spus că vor crește și salariile consilierilor locali, atât din mediul rural cât și la orașe, deoarece aceștia primesc o indemnizație calculată în funcție de salariul primarilor.

valcov 571Fiind nemulțumit de ceea ce se scrie în presă în legătură cu salariile primarilor, senatorul de Olt a adus în fața mass-mediei locale statul de salarii al comunei Verguleasa din județul nostru, stat care arată că primarul și viceprimarul comunei primesc, împreună, suma de 3.820 lei, sumă ce reprezintă 1.988 lei – salariul primarului și 1.832 lei – cel al viceprimarului: „Am văzut în presa națională foarte multe neadevăruri referitoare la salariile umflate pe care le-ar avea primarii și condițiile foarte bune în care se lăfăie și, de aceea, am venit cu un stat de salarii. Am auzit că sunt salarii de 38 milioane lei vechi. Acest stat de salarii este de la Primăria Verguleasa, una dintre comunele foarte mari din județ. Este, într-adevăr, suma de 3820 lei net pe acest stat, dar reprezintă salariile adunate ale primarului și viceprimarului. Primarul are 1.988 lei, iar viceprimarul are 1.832 lei. Deci, împreună au 3.820 lei și nu separat. Vreau să vă spun că aproape nu există șef de instituție publică, oficiu sau ce doriți, la nivel rural, care să aibă salariu mai mic decât primarul. Nu spun că sunt o categorie defavorizată primarii, nu spun că nu sunt și alte categorii care ar trebui să beneficieze de mărirea salariilor însă, în acest an, ne gândim cu toții cum să facem ca, din 2014, să nu mai avem problema pe care, din păcate, o traversăm astăzi, și anume de a pierde fonduri europene. Pentru acest lucru, în primul rând, ne bazăm pe primari și pe președinții de Consilii Județene, transferându-le atribuții, dându-le competențe, dar nu putem face toate acestea printr-o salarizare rușinoasă”.

Un alt argument adus în sprijinirea primarilor a fost acela că aleșii locali, indiferent de vechimea lor în muncă, nu primesc sporuri. „Chit că ai 30 de ani și ești primar, chit că ai 70 de ani și ești primar, primești aceeași indemnizație. În orice alt serviciu, primești spor de vechime, de conducere. Dacă ești la conducerea unui birou sau a unui serviciu, sau a unei instituții, aici nu primești sporuri. De aceea, ne bazăm foarte mult că această creștere mică, nu este semnificativă, se va regăsi în banii pe care acești primari îi vor atrage, în viitor, pentru comunitățile noastre și pentru România. Eu nu spun că nu sunt și primari care nu fac cinste acestei asociații a primarilor, dar aceștia sunt reduși ca număr și se regăsesc peste tot astfel de exemple negative. Noi trebuie să mergem pe grosul lor, pe cei mulți, care își dedică măcar patru ani din viață comunității care i-a ales cu bună-credință, depășindu-și uneori atribuțiile de primari. Câteodată sunt moașă comunală, câteodată sunt taxi, câteodată sunt pe post de șoferi pe Ambulanță și așa mai departe. Să ne gândim la asemenea lucruri când vorbim de majorarea salariilor primarilor. Eu vreau să mulțumesc, în primul rând, senatorilor, pentru că au văzut, în toate vizitele pe care le-au avut, nu doar în cea de la Slatina, cât de importanți sunt primarii pentru comunitățile locale, și sper ca acest gest să fie repetat și în Camera Deputaților”, a spus Vâlcov.

CENTURA OCOLITOARE A SLATINEI VA FI FINANȚATĂ CU BANI EUROPENI

Un alt subiect abordat de senatorul PSD, în cadrul întâlnirii cu reprezentanții mass-mediei locale a fost cel referitor la centura ocolitoare a municipiului Slatina. După spusele lui Darius Vâlcov, premierul României Victor Ponta l-a asigurat de faptul că, anul viitor, centura va fi finanțată cu bani europeni, iar în cazul în care fondurile europene nu vor putea fi accesate pentru municipiul nostru, sumele necesare realizării centurii ocolitoare vor veni din partea Guvernului, în urma unei rectificări bugetare.

Darius Vâlcov a depus, în timpul vizitei delegației chineze în România, un amendament, prin care solicita alocarea a 10 milioane lei pentru realizarea centurii ocolitoare a Slatinei. Însă, în urma discuției cu premierul Victor Ponta, senatorul și-a retras solicitarea, cerându-i, totodată, premierului să grăbească execuția investiției, termenul fixat pentru finalizare fiind anul 2016.

„Centura Slatinei nu este prinsă în Bugetul pentru 2014 și, de aceea, eu am depus un amendament, chiar în timpul delegației chineze, când nu am reușit să iau legătura nici cu domnul Șova și nici cu domnul Ponta. Am considerat că trebuie să depun amendamentul pentru a nu rămâne pe dinafară, existând o promisiune foarte clară că această centură se va face în acest mandat al prim-ministrului Victor Ponta. Joi, am reușit să vorbesc cu premierul, care mi-a spus că centura va fi prinsă pe fonduri europene, chiar anul viitor. În caz contrar, s-a angajat că, la nivelul Ministerului Marilor Proiecte, care se află ca și buget în cadrul Secretariatului General al Guvernului, va exista o rectificare în martie, în care va fi prinsă continuarea lucrărilor la centură, în sensul în care, la ora actuală, se află în stadiul de proiectare”, a declarat Darius Vâlcov. De asemenea, acesta a mai spus: „Eu am cerut ca execuția să înceapă anul acesta, să se grăbească proiectarea, pentru că dacă nu se începe execuția nici anul acesta, sunt foarte mici șanse să o și termine până în 2016, existând o perioadă de 24 de luni pentru construcție. Și președintele Paul Stănescu a vorbit cu premierul României. A confirmat că a avut înțelegerea cu mine, am renunțat la amendament și sper ca această ultimă înțelegere să fie respectată și, anul viitor, să vedem banii pentru centură și să vedem măcar licitația pentru construcție, adică să vedem proiectarea finalizată”.

NU VOI ACCEPTA SĂ MAI CANDIDEZ VREODATĂ FĂRĂ CA CENTURA SĂ ÎNCEAPĂ

În cazul în care proiectul privind centura ocolitoare a Slatinei nu va demara până în anul 2016, Darius Vâlcov spune că nu va mai candida, deoarece nu ar mai avea curaj să o facă, având în vedere faptul că a venit în fața cetățenilor cu acest proiect, atunci când le-a cerut votul pentru funcția de senator al României: „Deși nu este așa ușor cum mă așteptam, nu voi abdica și nu voi renunța în acest prim mandat. Este foarte clar că oamenii își doresc centură, că orașul are nevoie de centură și datoria mea, ca și senator de Slatina și de Olt, este să mă bat pentru ea și mă voi bate în continuare. Nu voi accepta să mai candidez vreodată fără ca centura să înceapă. Ar fi imposibil. N-aș avea curaj să mai candidez, în 2016, dacă centura nu va fi măcar începută”.

Dragoș Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments